Constructorii au ajuns in pragul disperarii din cauza deprecierii euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile acestora sunt de doua ori mai mari decat profiturile

Companiile autohtone de constructii sunt suparate ca aprecierea leului romanesc in prima jumatate a anului le-a diminuat semnificativ veniturile. Reducerea cursului euro fata de leul romanesc, cu 9% in primul semestru din 2005, a insemnat pierderi de cel putin 10%, spun operatorii din piata. "Pierderile sunt echivalente cu dublul profitului realizat in medie in domeniul constructiilor", explica Marin Cristea, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO). Asta in conditiile in care constructorii, ca si textilistii, pantofarii ori producatorii de mobila depind in mare masura de importurile de materii prime, ca si de valoarea valutelor in raport cu leul romanesc, atat in momentul achizitiilor, cat si la incasarile obtinute din vanzarile externe.
"Pierzi, castigi, negustor te numesti"
Dintr-un domeniu conex - cel imobiliar - Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, atrage atentia ca aceia care investesc in constructii nu ar trebui sa acuze asemenea pierderi, deloc nejustificate. "Pierzi, castigi, negustor te numesti", spune Giurgiu. Intr-adevar, veniturile lor s-au diminuat, insa de vina este si faptul ca firmele de constructii nu au optat pentru efectuarea unei parti din platile catre furnizori in valuta si a altei parti in lei, in functie de incasari. Spre exemplu, constructia unei hale ar fi fost o afacere mai putin paguboasa in prima parte a anului, daca fierul-beton, sa zicem, ar fi fost cumparat in lei, pentru ca se produce pe plan local, iar caramida necesara - in valuta, pentru ca exista companii straine care o produc aici. Nu mai ramane decat cimentul, care ar fi putut fi platit fie in lei, fie in valuta, in functie de intelegerea cu furnizorul.
O parte din cheltuieli trebuia facuta in valuta
Solutii exista, spun alti operatori, care s-au adaptat mai bine la fluctuatiile cursului de schimb. Utilitatile, salariile, impozitele si taxele locale, precum si transportul, plati care se fac in lei, reprezinta cam jumatate din costurile unei constructii. Cealalta jumatate - constructia propriu-zisa - se poate plati in valuta. Aplicand o asemenea ecuatie, pierderile ar fi fost mult mai mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite