BCE se pregătește să închidă robinetul lichidităților
0Banca Centrală Europeană dorește ca a doua licitație de împrumuturi ieftine pe trei ani de săptămâna viitoare să fie și ultima, punând din nou presiune pe guvernele naționale să asigure viitorul pe termen lung al zonei euro.
Importanți membrii ai consiliului BCE speră ca suma totală a împrumuturilor ce vor fi contractate la licitația din 29 februarie să se situeze sub 1.000 de miliarde de euro, fapt care ar susține planul lor de a înceta aceste operațiuni, anunță portalul de știri financiare CNBC.
Băncile comerciale, prea dependente de BCE
Surse din interiorul Băncii Centrale Europene mărturisesc că sunt îngrijorate de dependența crescândă a băncilor europene de fondurile BCE, fapt care dăunează eforturilor acestei instituții de a sprijini reluarea împrumuturilor interbancare.
Banca centrală a oferit prima tranșă de împrumuturi ieftine pe trei ani în luna decembrie pentru a preveni înghețarea pieţei interbancare, fapt care ar fi agravat criza datoriilor suverane. Băncile s-au năpustit atunci să profite de pe urma acestei oferte, iar Mario Draghi, președintele BCE a declarat că „o criză financiară majoră a fost evitată”.
Riscurile banilor ieftini
Unii lideri europeni au sperat ca BCE să continue să susțină economiile naționale prin licitații adiționale de împrumuturi ieftine, cunoscute sub acronimul LTRO. Însă, banca centrală dorește să mențină presiunea asupra guvernelor de a îmbunătăți sistemul de apărare financiară european prin politici economice mai coerente și prin creșterea puterii financiare a Mecanismului de Stabilitate Europeană (ESM) care va intra în funcțiune la mijlocul acestui an.
Totodată, injectarea acestor sume de sute de miliarde de euro în sistemul bancar timp de trei ani de zile riscă să alimenteze o euforie dăunătoare pe piaţa creditelor, fenomen care ar putea conduce la creșterea ratei inflației, conform temerilor unor oficiali ai băncii centrale.
Prima injecție de capital s-a ridicat la aproape 500 de miliarde de euro. Un sondaj reuters a 60 de economiști arată că aceștia se așteaptă, în medie, ca băncile să contracteze alte 492 de miliarde de euro în împrumuturi, unii economiști așteptându-se chiar ca suma să depășească 1.000 de miliarde de euro.
Ofertă mult prea generoasă
Cu toate beneficiile acestor operațiuni de împrumut, printre care reducerea costurilor de finanțare ale Italiei și Spaniei și scăderea presiunilor asupra Franței, oficialii BCE doresc să transmită un semnal că aceste împrumuturi vor lua sfârșit.
Jens Weidmann, președintele Bundesbank, a avertizat că „o atât de generoasă ofertă” de lichidități ar putea crea stimulente riscante pentru bănci, care, la rândul lor, alimentează riscurile inflaționiste.
Erkki Liikanen, președintele Băncii Centrale a Finlandei, este, la rândul său, îngrijorat de problemele care ar putea surveni în urma acestor injecții de capital și a declarat că BCE trebuie să se gândească serios cu privire la încetarea acestor măsuri extraordinare. Alți înalți oficiali europeni împărtășesc aceste îngrijorări.
Guvernele naționale trebuie să sprijine băncile aflate în dificultate
BCE dorește ca guvernele naționale să-și asume responsabilitatea sprijinirii băncilor care se dovedesc a fi prea slabe ca să fie ajutate de injecțiile de lichidități și crede că statele ar trebui să pună piciorul în prag dacă, peste trei ani când împrumuturile vor fi scadente, acestea vor fi în incapacitate să dea banii înapoi.
Totodată, BCE dorește ca guvernele să crească puterea financiară a fondurilor de urgență europene EFSF și ESM, așteptând ca summitul liderilor europeni care va avea loc la începutul lunii martie să ofere progrese în această direcție.
Acest lucru pune presiunea înapoi pe umerii guvernelor naționale, conduse de încă robusta Germanie, pentru a soluționa criza datoriilor suverane, odată ce a doua licitație de LTRO va lua sfârșit, dezamăgind mulți oficiali bancari și guvernamentali care se așteptau și la o a treia licitație de
Împrumuturi ieftine pe termen lung
„Ne așteptam la o a treia licitație”, a mărturisit unul dintre aceștia. „Ei (BCE) au declarat mereu că vor ține piețele sub observație. Părerea mea este că vor să-și reducă pierderile” completat acesta sub protecţia anonimatului.