VIDEO De ce este nevoie de o revoluţie în TVR?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentar TVR despre flori, frumuseţe, mizerie şi sfârşitul lumii.
Documentar TVR despre flori, frumuseţe, mizerie şi sfârşitul lumii.

Aveţi aici un fragment de două minute dintr-un documentar produs de TVR. Tema: frumuseţea munţilor Făgăraş. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, pe la mijlocul filmului, autorul cade într-un delir apocaliptic. Am râs în hohote, până când vocea raţiunii mi-a şoptit: „ia uite, bă, pe banii proştilor...“. Daţi play şi mai vorbim.

Am văzut acest documentar (varianta completă aici) la televizor, într-o dimineaţă, pe unul din posturile televiziunii publice. M-am oprit din zapping cucerit de imaginile minunate. Cel care a filmat acest documentar chiar se pricepe. Însă cel care a făcut tot restul (text, recitare, muzică şi scenariu) e o catastrofă şi ar trebui să fie supus unui test antidoping.

După asta am făcut exerciţiul de a privi producţiile TVR vreme îndelungată. Am rămas cu sentimentul de amestec: profesionişti şi impostori care fac lucruri împreună, leneşi şi ziarişti devotaţi, neputinţă şi sclipire laolaltă. High definition pe casetă VHS.

TVR pierde bani. De ce oare? Un produs tv în care se cântă prohodul omenirii din vârful munţilor Făgăraş n-ar fi fost finanţat de nicio televiziune privată. Oamenii nu vor aşa ceva şi e normal să nu vrea. E doar un exemplu, pentru că în ultimii ani am rămas de multe ori cu gura căscată la TVR: emisiuni estivale ca-n 1995 („stimaţi telespectatori, bună dimineaţa de aici, de pe nisipul fierbinte...“), lansări de grilă cu trimişi speciali în toată lumea (inclusiv în Las Vegas!), anchete care urlă de amatorism (vezi aici un exemplu de „aşa nu“ , în cadrul emisiunii Viaţa satului).

În aceşti ani în care manipularea populaţiei prin televiziune a ajuns la cote nemaiîntâlnite, TVR ar fi putut să educe, să lumineze şi să concilieze generaţiile. Nu a făcut-o şi n-are nicio scuză. Când am intrat prima dată în sediul TVR am remarcat o placă pe care scria: „Aveţi o responsabilitate unică. Milioane de români se informează din programele TVR“. Văzând această placă, am avut o exclamaţie, cred că am zis „ia te uită!“. Cea care mă ghida pe holurile televiziunii, o doamnă producătoare de emisiuni culturale, a răspuns cu o mirare: „Ce-ai văzut? A, aia? Da, e demult pe-aici!“.

PS: Pentru că nu mai ştiam cu exactitate cum sună îndemnul de pe placă, am rugat pe cineva care lucrează în TVR să-mi spună. A zis, „stai, că nu mai ştiu nici eu“, a ieşit pe hol şi mi-a trimis poza de mai jos. De ce este nevoie de o revoluţie în TVR? Pentru ca oamenii de acolo să-şi aducă aminte ce fel de responsabilitate au.

tvr1
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite