TVR este condusă de un Erdogan în fustă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a noilor grile de programe ale fostei Televiziuni publice din România, devenită din ianuarie, prin voinţa majorităţii parlamentare care a dus la îndeplinire ordinele lui Liviu Dragnea, o Struţo-Cămilă, mai precis un neprecizat, dar pernicios amestec între Televiziune de Stat, Televiziune de partid şi Televiziune guvernamentală, se pot trage câteva concluzii.

Nici măcar una singură în favoarea deciziei manageriale prezentată drept mare inovaţie de preşedintele-director general ai instituţiei, Irina Radu, care, potrivit zicerii ilustrei doamne, ar duce larestructurarea din temelii, restructurare pozitivă, a ofertei de emisiuni ale TVR 1 şi TVR 2. Le sintetizez în cele ce urmează:

1. Prima şi cea mai dureroasă consecinţă a aventurismului pernicios al Irinei Radu e că audienţele celor două canale - TVR 1 şi TVR2 - sunt într-un picaj necontrolabil. Exceptând săptămâna în care TVR 2 a fost Regină pentru simplul fapt că a difuzat Campionatele europene de gimnastică de la Cluj (Regină ar fi fost şi Minimax dacă ar fi făcut asta), puţine au fost zilele în care vreo emisiune a fostului post public a depăşit 1 punct de rating. Matinalul prezentat de antitalentul, netelegenicul, falsul ce răspunde la numele de Dorin Chioţea (care primeşte pentru clovneriile sale cam 15.000 de lei pe lună) şi de Maria Linda nu depăşeşte decât arareori ratingul de 0.2, media zilnică a TVR 1 oscilând, până la principala emisiune informativă a zilei - Telejurnalul de la ora 20 -, în jurul unui minuscul 0.4. Cam tot atâta, dacă nu mai puţin decât făceau odinioară emisiunile destinate minorităţilor naţionale.

Ce poate fi mai trist şi mai simptomatic decât realitatea că, în ziua în care la emisiunea lui Ionuţ Cristache, altă belea pe capul TVR 1, un ins angajat de Irina Radu pentru a face pe plac PSD-ului care e în toate, mai abitir decât era PCR odinioară, dar şi spre a-i masca d-nei pdg jocul la două capete, a fost invitată d-na Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, ale cărei ziceri referitoare la viitoarele pensii şi salarii s-ar presupune că ar interesa măcar jumătate din publicul telespectator din România, de abia s-a depăşit 1 punct de rating?

Spre a contracara măcar scriptic dezastrul se pare că angajaţii care se ocupă de audienţe ar fi primit dispoziţia de a face tot felul de statistici abracadabrante, de a manipula cifre, de a aduna mere cu pere astfel încât decizia luată de Irina Radu să pară una înţeleaptă. Şi noi care credeam că am scăpat de raportările false din vremea Epocii de Aur! 

Cât despre pomenitul joc la două capete al d-nei Radu, se impune să precizez că el nu e sinonim cu echidistanţa, ci cu slugăritul la doi stăpâni. Că s-ar putea să nu se ştie, iar d-na Irina Radu are niscaiva experienţă în a face în succesivele CA-uri ale TVR jocurile ba ale fostului PD-L, ba ale Conservatorilor lui Dan Voiculescu, ba ale partidului lui Liviu Dragnea.

2. A doua concluzie e că noua grilă a principalului canal al TVR a fost în aşa fel gândită nu spre a furniza ştiri, informaţii, actualitate publicului telespectator din România, ci pentru a oferi încă şi mai mult timp de emisie politicienilor şi parlamentarilor. Preponderent de la putere, dar şi din opoziţie. În acest fel doamna Irina Radu crezând că va fi atât pe placul politicienilor de teapa unor Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu sau Lucian Romaşcanu, dar şi Ralucăi Turcan, inşilor diverşi şi imberbi de pe la USR, chiar şi lui Traian Băsescu, ba chiar şi d-lui Gigel Ştirbu, preşedintele penelist al Comisiei de cultură şi mass-media din Camera Deputaţilor. Care fiind fericit că familia şi vecinii îl văd pe sticlă nu mai bagă de seamă degringolada cu care se confruntă SRTV.

3. O a treia concluzie e că în aceste două săptămâni a continuat importul de figuri controversate de pe la Televiziunile aservite puterii - Antena 3 şi România tv. Nu-i aşa că ne era tuturor dor de Morsa competentă, de Bogdan Chirieac care săptămâna trecută ne-a înveselit sufletul şi viaţa apărând şi pe TVR 1?

Presupun că în cei 25 de ani şi mai bine de când îşi ia salariul, deloc minuscul (pentru năzbâtiile comise acum ia 18000 de lei pe lună) de pe la felurite instituţii media din România, ilustra teleastă fără operă, doar cu vorbe Radu Irina a aflat că orice Televiziune respectabilă îşi doreşte exclusivităţi. Realizatori şi invitaţi care să devină simboluri, mărci de identificare ale postului. Dar şi că vremea „circulaţiei circulare”, denunţată ca atare de Pierre Bourdieu (cf. Despre televiziune, Editura ART, Bucureşti, 2007), a trecut.

Întors din lungul sejur petrecut la Campionatele Europene de Gimnastică de la Cluj-Napoca pe banii SRTV, fireşte, Comitetul Director se face că nu observă situaţia critică în care se află la această oră Societatea Română de Televiziune. Pentru simplul motiv că toţi componenţii acestui organism fantomă şi-au dobândit posturile prin bunăvoinţa pixului Irinei Radu.

Toţi componenţii CD ocupă cu titlul de interimari importante funcţii de conducere, unii nu au nici măcar contract nedeterminat de muncă cu instituţia din Calea Dorobanţi 191. Drept pentru care joacă cum le cântă ilustrissima Irina Radu. Care a concentrat decizia în mâinile sale.

Acum vreo doi sau trei ani o comparam pe d-na Irina Radu cu Ghiţă Pristanda. Între timp lucrurile s-au schimbat şi a noastră Irinucă s-a metamorfozat într-un Erdogan în fustă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite