Suntem înrudiţi cu toţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suntem înrudiţi cu  toţii
Suntem înrudiţi cu toţii

Genetică.  Documentarul „Arborele genealogic al omenirii“, care are premiera la 27 septembrie, de la ora 21.00, pe National Geographic, va demonstra legăturile de rudenie dintre oameni.

Alături de echipa sa, Spencer Wells, genetician şi explorator, a realizat un studiu, intitulat „Proiectul Genographic“, care urmăreşte să demonstreze faptul că suntem înrudiţi unii cu ceilalţi.

Descendenţă ancestrală

Pornind de la premisa că în Queens, New York există un caleidoscop cultural, unde se vorbesc peste 150 de limbi şi jumătate din locuitori sunt imigranţi, Spencer Wells a prelevat mostre ADN pentru a le descoperi filiaţia genetică.

Cu ajutorul graficii computerizate, documentarul „Arborele genealogic al omenirii“, care este difuzat de National Geographic începând cu 27 septembrie, arată cum au evoluat strămoşii participanţilor la studiu.

Astfel, telespectatorii pot face o călătorie în timp, în urmă cu mii de ani. Folosind mostrele de salivă prelevate de la participanţi, Spencer Wells a demonstrat că toţi oamenii de azi descind dintr-un grup de strămoşi africani care, acum aproximativ 60.000 de ani, au fost forţaţi de schimbările climaterice extreme să migreze în direcţii diferite.

Producătorii documentarului s-au folosit de experienţele personale ale celor 200 de participanţi la studiu. Printre aceştia se află şi familia designerului de modă Alma Mujezinovic, care a reuşit să scape de epurarea etnică din Bosnia, şi care s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

Astfel, Alma, de religie musulmană, a înţeles că de fapt tocmai diferenţele, din cauza cărora oameni de aceeaşi apartenenţă religioasă au suferit în ţara ei natală, nu sunt atât de mari pe cât s-ar crede.

Poveşti diferite,legături neştiute

Un astfel de proiect, precum cel iniţiat de Spencer Wells pune într-o nouă lumină originile noastre, care demonstrează că suntem cu toţii înrudiţi, în ciuda diferenţelor sesizabile.

Până în prezent peste 350.000 de indivizi din lume au participat, ajutând astfel la conturarea primei imagini a variaţiei antropologice de o asemenea amploare.

Documentarul deschide noi perspective asupra istoriei genetice, ajutându-ne să înţelegem legăturile şi diferenţele care alcătuiesc specia umană. Cei care doresc să participe la acest studiu sunt invitaţi să acceseze pagina
www.nationalgeographic.com/genographic.

Ştiaţi că...

image

 ... Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, cu peste 1.5 milioane de tone produse anual, care reprezintă 20% din producţia mondială?

 ... cea mai importantă culegere de legi din Orientul Antic a fost „Codul lui Hammurabi“?

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite