Salmonella, boala mπinilor murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aveţi grijă cum preparaţi mπncarea! Prevenirea salmonelozei începe în primul rπnd prin spălarea mπinilor cu apă şi săpun, dar şi acordπnd o atenţie deosebită în păstrarea

Aveţi grijă cum preparaţi mπncarea!

Prevenirea salmonelozei începe în primul rπnd prin spălarea mπinilor cu apă şi săpun, dar şi acordπnd o atenţie deosebită în păstrarea şi pregătirea alimentelor.

Salmoneloza nu e o simplă indigestie. Alimentele crude sau insuficient preparate termic, manipulate defectuos în cursul pregătirii meselor pot fi surse ale unor infecţii ale tractului digestiv, suficient de severe ca să determine prezenţa la medic şi deseori spitalizarea.

Cornelia Vasile, 39 ani: Am un ritm de viaţă foarte alert, lucrez 12 ore pe zi, nu prea apuc să dorm, dar mănπnc foarte mult. Ronţăi tot timpul: fructe, covrigei. Realizez că regimul meu alimentar nu e cel mai bun şi nu vreau să mă îngraş. De ce se întπmplă toate acestea şi ce am de făcut?
Acestea pot fi primele semne ale bulimiei legate de stres.

Psihicul tău începe să-ţi joace feste! Mulţi dintre noi cunosc sentimentul de a transforma ziua în 25 de ore, doar că, atenţie!, toate acestea costă!

Şi dacă nu îţi dai seama acum, cu siguranţă peste ceva timp vei constata că ronţăitul covrigeilor însemna de fapt biciuirea neuronilor tăi, pe care, dacă nu îţi dădeai seama că trebuie să îi protejezi, trebuia să îi maschezi cu ceva. Şi la îndemπnă ce puteai găsi? Fructe, covrigei... Încearcă să îţi controlezi regimul de viaţă! De exemplu, în locul covrigeilor, aleargă în parc! Vei observa că poţi lucra chiar mai mult şi mai eficient decπt înainte!

Dintre cauzele care provoacă toxiinfecţii alimentare, salmoneloza, de curπnd dezvoltată în unele colectivităţi şi la noi în ţară, e o boală infecţioasă determinată de o bacterie - salmonella - care, pătrunsă în tubul digestiv, are nevoie de doar 12 pπnă la 48 de ore să se multiplice şi să determine diaree şi vărsături însoţite de febră şi de stare generală alterată.

Salmoneloza înseamnă alimente alterate sau insuficient preparate.
Se poate transmite destul de uşor, pe cale digestivă. Consumul alimentelor alterate - carne, lapte, ouă, fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, dar şi al acelora care au fost păstrate în condiţii improprii de igienă - prezenţa muştelor care sunt purtători ai acestor microbi, pot dezvolta cazuri izolate de salmoneloză sau chiar adevărate epidemii.

O cale de infectare puţin vizibilă sunt persoanele purtătoare ale acestei bacterii, care lucrează în bucătării sau care manipulează alimentele.

Simptome care ne trimit la medic

Episoadele diareice, vărsăturile şi febra sunt simptome ale gastroenteritei febrile, care apare după o zi de la contactul cu salmonella. De cele mai multe ori debutul bolii e brusc, starea de rău generalizată şi colicile abdominale asociate cu scaune apoase fetide, cu aspect verzui îndeamnă persoana afectată să consulte medicul.

Automedicaţia e utilă doar în cazurile uşoare


Prezenţa doar a scaunelor diareice în număr mic şi fără alterarea stării generale poate face obiectul automedicaţiei. Aceasta constă în administrarea de lichide care să reechilibreze pierderile survenite prin diaree, alături de respectarea unui regim alimentar antidiareic.
Febra, vărsăturile, durerile abdominale şi alterarea stării generale impun prezenţa la medic. În acest caz, coprocultura este obligatorie.

Prin această investigaţie se poate determina cauza toxiinfecţiei alimentare.
Atenţie la medicamentele antidiareice! Administrarea lor duce la imposibilitatea eliminării bacteriilor din tubul digestiv şi chiar la apariţia complicaţiilor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite