Reţetă culturală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metroul groazei Regie: Ryuhei Kitamura, Distribuţie: Vinnie Jones, Bradley Cooper, Brooke Shields Leon obişnuieşte să coboare noaptea la metrou pentru a face fotografii. Într-o noapte, el

Metroul groazei

Regie: Ryuhei Kitamura, Distribuţie: Vinnie Jones, Bradley Cooper, Brooke Shields

Leon obişnuieşte să coboare noaptea la metrou pentru a face fotografii. Într-o noapte, el salvează o femeie din mâinile unor răufăcători. A doua zi, când află că femeia a dispărut, Leon este intrigat şi decide să investigheze misterul. Ancheta îi îndreaptă paşii către un măcelar pe nume Mahogany, pe care îl suspectează că ar fi vinovat de moartea femeii, precum şi a altor pasageri de la metrou.

Cu fotografiile realizate, Leon se duce la poliţie, dar autorităţile refuză să-l asculte şi îl fac să creadă că încearcă să muşamalizeze adevărul. Situaţia se complică în momentul în care Leon, dornic să dezlege misterul, urcă în metroul de noapte, unde este martorul unui masacru: Mahogany măcelăreşte câţiva pasageri, pe care îi agaţă apoi în cârlige. Leon leşină şi se trezeşte a doua zi într-un abator, cu nişte urme ciudate pe piept.

Tăcerea din grădină

Autor: William Trevor, Editură: Corint

Grădina menţionată în titlul celui de-al zecelea roman al lui William Trevor face referire la lumea dispărută a copilăriei, pe care personajele autorului o caută constant, în încercarea de a rgăsi inocenţa. Dincolo de metaforă, titlul face referire la superba grădină de pe domeniul Carrigals, care aparţine de multe generaţii familiei Rolleston şi este amplasat pe o insulă cu peisaje edenice de pe coasta Irlandei.

Personajul principal al cărţii, Sara Pollexfen, ajunge la Carrigals cu puţin timp înainte de declanşarea Primului Război Mondial, unde urmează să lucreze ca guvernantă pentru cei trei copii ai verilor ei bogaţi. Sarah îşi urmăreşte neputincioasă verii cum îşi irosesc vieţile trăind izolaţi, parcă pedepsindu-se pentru o crimă demult comisă. În timpul liber, protagonista se retrage în grădina moşiei, care ascunde secrete tulburătoare.

Dig Out Your Soul

Artist: Oasis, Casa de discuri: © Warner Bros.

Noel Gallagher spune despre primul single “The Shock Of Lightning” că “dacă îţi place din start, e datorită faptului că a fost scris şi înregistrat foarte rapid. E un demo care şi-a păstrat energia iniţială”. Mai mult cu capul pe umeri şi în proporţii semnificative, cu muzica anilor ‘60-‘70 în suflet, Oasis au creat un LP plin de cântece fermecătoare, de tristeţi grele şi dezamăgiri extenuante, de bucurii rare precum fluturii iarna.

Deşi realizările lor din ultimii ani i-au dus în zona acustică, Liam Gallagher & Co. au căutat de această dată un sound mai plin. “Vrem orchestre, vrem forţă”, a declarat Liam, “vrem ceva colosal!”. Artistul a adăugat că pe album nu vom auzi Britpop, ci mai mult glam. Momentul-cheie al LP-ului e balada “I’m Outta Time”, dedicată regretatului John Lennon. Cântecul, sfâşietor de frumos, include fragmente dintr-un discurs al răposatului Beatle.

Semiprofesionist

Regie: Kent Alterman, Distribuţie: Will Ferrell, Woody Harrelson, Andre Benjamin, Maura Tierney

Trei oameni, trei visuri, într-o comedie energică, a cărei acţiune se petrece în 1976 în Michigan. Jackie Moon este proprietar, antrenor şi jucător la Tropics, o echipă înţepenită pe ultimul loc al clasamentului Asociaţiei Americane de Basket, care nu se bucură de sprijinul prea multor fani.

Visul lui cel mai mare este ca echipa să intre în NBA. Profitând de faptul că Monix, fost jucător la Celtics, doreşte să fie mai aproape de Lynn, marea lui iubire, reuşeşte să-l convingă pe acesta să se alăture echipei.

Pe de altă parte, Clarence „Coffee” Brown visează la celebritate: este cel mai bun al echipei Tropics, dar este extrem de egoist şi nu apreciază munca în echipă. Când cei află că o nouă echipă urmează să fie invitată în NBA, trei bărbaţi îşi dau seama că şansele ca echipa lor să fie selectată...

Platonov

Regie: Vlad Massaci; Distribuţie: Adrian Văncică, Victoria Cociaş, Ştefan Radof, Corneliu Dan Borcia, Ion Haiduc, Ion Grosu, Gabriela Crişu, Ada Navrot; Locaţie: Bucureşti, Teatrul Nottara

Adrian Văncică, cunoscut românilor mai mult din film (Visul lui Liviu, Hârtia va fi albastră) e cel mai tânăr Platonov de pe scena românească, iar faptul că a primit acest rol l-a motivat să ia scena în serios. Spectacolul are o scenografie „vintage” bine studiată de Dan Titza şi câteva – din păcate nu toate – contribuţii actoriceşti remarcabile, cum sunt acelea ale actriţelor Victoria Cociaş, Gabriela Crişu şi Ada Navrot.

Actualizarea clasicilor, pe care o operează în unele dintre spectacolele sale, fără stridenţe, Vlad Massaci, e continuată şi aici şi a stârnit unele proteste ale criticilor, însă problema, veche de când lumea, e rezolvată de mult în teatrul lumii, unde actualizările sunt fireşti.

Jean-Michel Jarre

Locaţie: Sala Polivalentă

Deşi este discutabilă decizia de a-l “închide” pe Jean-Michel Jarre într-o sală precum Polivalenta, care va ştirbi caracterul spectaculos al jocurilor de lumini în care artistul este expert, cu siguranţă nivelul performanţei va fi la înălţime, în ciuda faptului că spectacolul va fi unul foarte diferit de cele cu care sunt obişnuiţi faniii cântăreţului.

Efectul: o seară de neuitat, cu multă muzică bună! Pe 10 noiembrie, când va susţine “Oxygene Live in your living room”, un spectacol menit a marca cea de-a 30-a aniversare a albumului său super-hit “Oxygene”, Jean-Michel Jarre va fi înconjurat pe scenă de 60 de instrumente analogice. Apogeul serii va fi atins cu piesa “Oxygene”, care are o sce­nografie specială.

Generaţia morţii

Regie: Susanna White şi Simon Cellan Jones; Distribuţie: Alexander Skarsgard, James Ransone, Lee Tergesen

Miniseria, care va avea premiera pe 7 noiembrie, urmăreşte drumul parcurs de primul batalion de cercetaşi marini în timpul primelor 40 de zile ale războiului din Irak, descriind experienţele tinerilor soldaţi aflaţi în prima linie de atac a invaziei americane.

CARTE

Scriitorul francez Pascal Bruckner a creat o poveste complexă şi neconvenţională de dragoste, plasată în Parisul anilor ‘70. Oscar, un scriitor aspirant, se îndrăgosteşte de Mimi, o tânără inocentă. Cei doi explorează extremele sexualităţii, ajungând de la extaz la agonie pe parcursul mai multor ani.

Când Oscar ajunge, paralizat din cauza unui accident, în grija lui Mimi, aceasta decide să se răzbune pentru umilinţele la care a fost supusă... Romanul este excelent scris şi creează momente de tensiune maximă.

FILM

Roman Polanski a uimit publicul şi criticii deopotrivă cu ecranizarea “Luni de fiere”. În două ore şi cincisprezece minunte, îşi poartă spectatorii – prin intermediul unor flashback-uri abil plasate – prin suişurile şi coborâşurile unei relaţii toxice.

Pe lângă muzica compusă de Vangelis, piesele pop din scenele-cheie ajută la crerea unei atmosfere autentice. Jocul actorilor Peter Coyote şi Hugh Grant e la înălţime, iar ritmul acţiunii e suficient de încet şi metodic.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite