Organizează-ţi bucătăria!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinea în bucătărie înseamnă obiectul şi locul său bine stabilit. Obiectele şi accesoriile trebuie aşezate după locul şi frecvenţa utilizării lor în pregătirea, gătirea şi

Ordinea în bucătărie înseamnă obiectul şi locul său bine stabilit. Obiectele şi accesoriile trebuie aşezate după locul şi frecvenţa utilizării lor în pregătirea, gătirea şi servirea mâncării. (text: Roxana Popescu, pentru revista "Casa şi grădina")

În medie, de-a lungul vieţii, petrecem o lună pe an în bucătărie, spun specialiştii. Fie că ai o bucătărie amenajată pe un singur perete, pe doi pereţi opuşi, în formă de L, fie în formă de U sau sub forma unei insule, zonele sale principale (de curăţare, pregătire, gătire şi depozitare), toate trebuie gândite într-un mod practic.

Organizarea zonelor din bucătărie se face în funcţie de localizarea surselor de apă, gaz şi electricitate şi de spaţiul avut la dispoziţie. Zona de depozitare cuprinde frigiderul, corpul pentru păstrarea alimentelor. Zona de curăţare e formată din chiuvetă şi corpul pentru chiuvetă.

Zona de pregătire se află între chiuvetă şi plită şi e reprezentată de un front de lucru de preparare a alimentelor. Zona pentru gătit e compusă din plită, cuptor şi corpul pentru plită. Modul în care dotezi bucătăria depinde de timpul pe care îl acorzi gătitului şi de preocupările tale culinare. Îţi place să-ţi inviţi prietenii acasă? Cerinţele tale culinare vor fi mai mari decât în cazul cuiva care îşi petrece cea mai mare parte a timpului la serviciu.

Pe frontul de lucru păstrează numai obiectele pe care le foloseşti zilnic. Ele trebuie poziţionate, întotdeauna, la nivelul mâinilor. Găteşti frecvent? Fixează deasupra frontului de lucru poliţe pentru aşezarea ingredientelor, condimentelor şi a altor mirodenii sau suporturi pentru agăţarea lor. Soluţia e practică şi dacă ai un spaţiu de depozitare redus şi nu ai suficient loc în dulapuri. Ai cuptor cu microunde. Dacă eşti un împătimit al gătitului şi ai un robot de bucătărie, atunci locul lui potrivit e în zona de preparare.

Sub frontul de lucru, în sertare, păstrează instrumentele de tăiat, de tranşat, seturile de cuţite, tacâmurile şi alte ustensile necesare preparării mesei. În sertarele următoare pune electrocasnicele mici, precum toasterul sau mixerul.

În dulapurile suspendate de deasupra chiuvetei păstrează pe primul raft seturile de farfurii, paharele şi ceştile folosite foarte des. Pe următorul raft aşază recipientele folosite mai rar (boluri, supiere, casolete). La înălţimea cea mai mare depozitează serviciile de ocazie, seturile pentru desert şi diversele seturi de pahare.
În dulapurile de jos depozitarea se face în funcţie de zona în care acestea sunt situate. În dulapul din imediata apropiere a plitei, aşază pe primele rafturi arsenalul de oale, cratiţe şi tigăi folosite în mod curent, precum şi setul de accesorii folosite la gătit (polonic, spumieră).

Pe rafturile următoare dispunerea obiectelor de gătit se face în funcţie de frecvenţa utilizării. Tăvile pentru prăjituri, cozonac sau pizza vor fi aşezate pe raftul cel mai de jos. În corpul de sub chiuvetă ai loc berechet pentru produsele de curăţare şi întreţinere a accesoriilor şi obiectelor electrocasnice.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite