Jucan, despre excluderea României de la Eurovision 2016: Este efectul politicilor duse de Parlament faţă de TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, vineri, pentru News.ro, că excluderea României de la Eurovision este efectul politicilor duse de Parlament faţă de Televiziunea Română, care ar fi trebuit să elaboreze un proiect în legătură cu modalitatea de funcţionare a TVR.

Jucan: „Guvernul nu ar putea să plătească datoriile din cauza cadrului legal“ 

„Această exludere este în exclusivitate efectul politicilor duse faţă de Televiziunea Română în Parlamentul României. Declaraţiile de mai înainte ale preşedintelui Comisiilor de Cultură din Camera Deputaţilor nu au absolut nicio legătură cu realitatea, pentru că dacă Guvernul României şi-ar propune acum să plătească acele datorii, nu ar putea, din cauza cadrului legal, neclarităţilor în legătură cu ce tip de instituţie este TVR - e societate comercială, este regie autonomă e SRL, ce anume. Deci, Parlamentul României, pentru că TVR este instituţie aflată sub control parlamentar, este singura instituţie care trebuia de foarte mult timp să vină cu un proiect, care să includă inclusiv o modificare de lege a TVR, în legătură cu modalitatea în care se doreşte să funcţioneze TVR mai departe - care este regimul fiscal, juridic, câte posturi de televiziune, cui se plăteşte, când se plăteşte, care sunt evenimentele de interes public major pe care TVR trebuie să le transmită“, a declarat Jucan. 

„Ipocriţii“ care se arată uimiţi de eliminarea României de la Eurovision 2016 

El a adăugat că persoanele care se arată ca fiind surprinse de această excludere sunt „ipocrite, indiferent că este vorba despre parlamentari, conducerea TVR, membri CA sau persoane de la Guvern“.

„Anul trecut, în luna septembrie, octombrie, a fost cea mai recentă vizită a celor de la EBU. S-a discutat inclusiv acest aspect. Ni s-a pus în vedere că este urgent să se plătească datoria, dar datoriile istorice de peste 700 de milioane de lei pe care le are TVR nu sunt de ieri, sunt ani de zile în care Parlamentul a preferat să nu facă nimic, deşi membrii Comisiilor de Cultură ştiau ce se întâmplă, ani de zile în care au preferat să demită an după an conducerea TVR numai pentru a satisface interese politice“, a mai spus Valentin-Alexandru Jucan. 

Jucan cere anchetarea responsabililor 

Membrul CNA a mai declarat că preşedinţii directori generali, responsabilii din comitetele directoare din perioadele în care Televiziunea Română a pierdut drepturile de transmisie a diverselor mari competiţii ar trebui să fie anchetaţi sub formă penală.

„Ar trebui să fie anchetaţi sub formă penală, pentru că am serioase dubii că TVR a pierdut într-un mod independent de posibilităţile sale aceste drepturi. Am serioase indicii cum că TVR a renunţat în mod voit la a transmite aceste evenimente de interes major în favoarea unor companii private“, a explicat Jucan. 

Eurovisiion 2016. România pierde locul în concurs din cauza datoriilor 

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri EBU, din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică. Datoria, acumulată în opt ani, depăşeşte suma de 16,5 milioane de euro.

Purtătorul de cuvând al guvernului a anunţat, vineri, că Executivul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision. „Guvernul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision şi nu există baza legală care să permită acest transfer, având în vedere că societatea respectivă are multiple datorii“, a declarat, vineri, Dan Suciu, citat de News.ro. 

„Este regretabil că suntem forţaţi să facem asta. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit un răspuns din partea guvernului României. În ultimele săptămâni, EBU a luat act că Ministerul Finanţelor a sugerat TVR că poate intra în procedura de insolvenţă, fapt care poate duce la o retructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociaţie non-profit, care reprezintă 73 de de posturi publice din 56 de ţări. Gradul de îndatorare a TVR a continuat să pună în pericol stabilitatea financiară a EBU“, a declarat Ingrid Delentre, directorul general EBU. 

În acest context, reprezentanţii EBU - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite