Filmele şi televiziunile online sunt accesibile şi în străinătate, după decizia Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat noile reguli care le permit cetăţenilor UE să îşi acceseze abonamentele online atunci când se află în străinătate.

Abonamentele la platformele online, accesibile în străinătate 

Astfel, punct cu punct, noile reguli aprobate de Parlamentul European au în vedere:

•             acces la conţinutul online plătit cu abonament, în alt stat membru

•             verificarea permanentă a rezidenţei utilizatorului pentru a evita încălcarea copyright-ului

•             protejarea datelor şi vieţii private a utilizatorilor

Cetăţenii UE care au abonamente televiziuni şi platforme de filme online vor putea curând să îşi acceseze conţinutului atunci când se află temporar în alt stat membru.

Deseori, cetăţenii care vizitează un alt stat UE nu pot accesa conţinutul online cum ar fi filme, seriale TV, muzică, jocuri sau evenimente sportive pentru care au plătit un abonament în statul în care locuiesc.

Noile reguli, aprobate de Parlament joi şi agreate deja cu Consiliul în februarie 2017, vor elimina restricţiile, astfel încât cetăţenii UE vor putea utiliza serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer şi atunci când se află în alt stat UE pentru vacanţă, studii sau afaceri.

„Cetăţenii europeni au aşteptat aceste reguli noi care reprezintă un pas înainte către o piaţă digitală comună. Ele cresc mobilitatea şi oferă cu succes posibilitatea de portabilitate utilizatorilor conţinutului online european, fără să afecteze copyright-ul“, a spus raportorul Jean-Marie Cavada.  

Noile reguli au fost adoptate cu 586 voturi la 34 şi 8 abţineri.

Verificarea rezidenţei şi protecţia datelor

Furnizorii de servicii de conţinut online pot lua măsuri „efective şi rezonabile“ pentru a verifica dacă abonatul nu s-a mutat permanent în alt stat membru, pentru că licenţele de copyright ar putea fi diferite. O listă de metode permise de verificare cuprinde cărţi de identitate, detalii de plată, informaţii privind impozitele, adresa poştală sau verificări de IP. Furnizorii de servicii trebuie să se asigure că orice procesare a datelor personale este proporţională şi trebuie să introducă anumite elemente de protecţie, mai ales pentru verificarea de IP.

Noile reguli se vor aplica doar serviciilor online bazate pe abonament, dar furnizorii de servicii gratuite pot să ofere şi ei portabilitate pentru conţinutul lor în UE, cu condiţia de a respecta cerinţele privind verificarea rezidenţei.

Ce urmează

Propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de Consiliul de Miniştri. Statele membre vor avea la dispoziţie nouă luni de la intrarea în vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.

Cifre

Conform unui studiu al Comisiei, în 2016, 64% dintre europeni utilizau internetul pentru a juca sau a descărca jocuri, imagini, filme sau muzică. Mulţi dintre ei se aşteptau să poată face acelaşi lucru şi în timpul călătoriilor în UE, iar numărul lor va creşte pe măsură ce europenii vor plăti mai puţin pentru accesul la internet pe aparatele mobile în alte state UE, de la 15 iunie 2017, atunci când taxele de roaming vor fi eliminate din UE. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite