Cultura, ştirile, managementul şi ploaia din interiorul TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut în zilele din urmă în presă o suită de articole care critică decizia conducerii interimare a Televiziunii Române (la TVR interimatul ca şi nepotismul au devenit reguli ce îi guvernează organizarea şi funcţionarea) de a înjumătăţi timpul de emisie alocat emisiunii săptămânale Cooltura.

Hotărărea Comitetului Director al TVR (şi el alcătuit din deţinători de funcţii numiţi din pix de la fel de interimara directoare  Doina Gradea) este pusă în contextul pesedizării tot mai accentuate a instituţiei. Debilitării emisiunii realizate de Mirela Nagâţ asociindu-i-se dispariţia din grila de primăvară a emisiunii de ştiri Ora de ştiri, prezentată în ultimii ani de Mihai Rădulescu. După ce în urmă cu 12 ani, când Ora de ştiri a apărut în grilă, Claudiu Lucaci i-a conferit o identitate clară. Ora de ştiri a fost de la început altceva decât un simplu Telejurnal

Mihai Rădulescu este cunoscut în interiorul instituţiei din Calea Dorobanţi nr. 191 drept un neaderent la ideologia pesedistă. Tot el a avut proasta inspiraţie de a candida în vederea dobândirii unuia dintre cele două locuri rezervate salariaţilor în viitorul CA al TVR. Mihai Rădulescu era mai-mai să izbândească punând astfel în primejdie planurile urzite de aceeaşi Doina Gradea care a manevrat în aşa fel lucrurile încât, alături de Monica Ghiurco, salariaţii să aibă drept reprezentant un ins care cu mai mult ca sigur o va ajuta, prin votul său, pe actuala interimară să obţină ceea ce doreşte. Definitivarea pe postul de preşedinte-director general, fireşte cu binecuvântarea PSD.

 Dar să revenim la Cooltura şi la cultură. Atât cât mai există ea în programele SRTV. Unii dintre semnatarii sus-menţionatelor luări de poziţie s-au întors un pic mai departe în istorie şi au deplâns ostracizarea acesteia în programele Televiziunii publice. Fapt petrecut odată cu închiderea, în septembrie 2012, a canalului TVR Cultural. Decizia a fost luată atunci în mare grabă de dl. Claudiu Săftoiu, numit pdg de USL, la sugestia PNL. Acelaşi partid care acum ţine în ruptul capului să îl trimită în viitorul CA al SRTV pe controversatul domn Cristian Petcu, suspectat de dublu plagiat. La rându-i un apropiat al Doinei Gradea, adus deja de aceasta în TVR consilier pe probleme de Centenar. Care , ce să vezi?, deja îşi face mendrele prin TVR căci, iată, nu mai departe decât zilele trecute cei de la Ştiri au primit ordinul expres de a a trimite o echipă de filmare care să consemneze un eveniment organizat de o fundaţie al cărei patron de facto este acelaşi domn Petcu.

E adevărat. Odată cu închiderea TVR Cultural cultura a avut o soartă tot mai tristă în programele Televiziunii publice. Au fost desfiinţate mai toate emisiunile de profil, iar în vremea directoratului de tristă amintire al Irinei Radu ceea ce a mai rămas a fost gonit pe TVR 3. Un canal debil pe care nu toţi difuzorii de semnal prin cablu îl preiau, aşa cum prevăd reglementările legale în vigoare. Un canal despre a cărui existenţă cea mai consistentă parte a puţinilor telespectatori care se mai uită încă la programele Televiziunii publicii habar nu au că există. Doina Gradea a desăvârşit opera destructivă a Irinei Radu. Pînă toamna trecută, pe TVR 2 lunea se difuza un spectacol de teatru. A fost şi acesta alungat pe TVR 3.

Ce poate fi mai relevant pentru starea precară a culturii, în speţă a Teatrului de televiziune, decât ruşinosul detaliu că acei critici de teatru care au făcut parte în acest an din juriul de nominalizări pentru Gala premiilor UNITER aferentă anului 2017 nu au avut de ales pentru această categorie decât între o singură producţie? Aceea cu Visul unei nopţi de iarnă, altminteri bine făcută de regizorul Silviu Jicman, dar care nu a avut parte de nici măcar o singură difuzare nici pe TVR 1, nici pe TVR 2.

Succesivele conduceri ale TVR au justificat tot mai precara poziţie rezervată Teatrului tv prin costurile ridicate de producţie şi prin audienţele relativ scăzute. S-a spus că toate emisiunile de cultură costă şi nu prea aduc audienţă.  

Stă în picioare oare o atare explicaţie? Nici vorbă! TVR are şi a avut bani pe care d-na Doina Gradea, prost sfătuită de eminenţa cenuşie din TVR, inculpatul, trimisul în judecată Cristian Zgabercea, tovarăş de matrapazlâcuri al constănţeanului Nicuşor Constantinescu, a comis o veritabilă risipă de mijloace tehnice şi financiare bătând cai unul mai mort ca celălalt.

Cel mai recent şi mai răsunător eşec al actualei conduceri interimare a TVR fiind Selecţia naţională a Eurovision. S-au organizat şase semifinale ale căror audienţe de abia dacă au depăşit 1, 2 puncte de rating în vreme ce finala a avut parte doar de 1, 4 puncte de rating. Atunci de ce această risipă? Doar pentru a-şi face poftele şi cheful binomul Gradea-Zgabercea?

E drept, toate transmisiunile s-au desfăşurat la înalte standarde de profesionalism. O dovadă că TVR dispune încă de o excepţională echipă de profesionişti prost condusă de amatori, de politruci, de foste asistente personale ridicaţi din ordin politic la gradul de director.

În zilele imediat următoare se va declanşa procedura desemnării oficiale, cu binecuvântare parlamentară, a noului Consiliu de Administraţie al TVR. Doamna Doina Gradea, omul PSD şi omul lui Dragnea, porneşte de departe ca favorită în cursa pentru dobândirea funcţiei de preşedinte-director general al SRTV.

Sincer, nu prea ştiu care sunt argumentele profesionale ce o recomandă pe d-na Gradea pentru această funcţie. Faptul că în plouă la propriu în studioul din care sunt difuzate Telejurnalele şi că apa este adunată în două găletuşe (ISU ce păzeşte oare?), iar doamnei Gradea şi domnului Burtea, numit de respectiva director de resort, nu le pasă nici cât negru sub unghie?

O analiză a felului în care s-a consumat interimatul Doinei Gradea ar oferi un noian de surprize neplăcute. Bine ar fi ca analiza să fie făcută înainte ca respectiva doamnă să fie instalată cu surle, trâmbiţe şi caftan de om de nădejde al PSD în funcţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite