B1 TV a primit amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea „Xpress“, în care Monica Macovei a vorbit despre CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, joi, postul de televiziune B1 TV, cu 5.000 de lei, pentru emisiunea „Xpress“, realizată de Sabin Orcan, ediţia difuzată în 31 ianuarie, în care Monica Macovei a făcut acuzaţii referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără ca jurnalistul să ceară probarea afirmaţiilor, scrie News.ro.

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu şi a fost votată de şapte membri CNA, dintre cei opt prezenţi la şedinţă - Radu Călin Cristea, Radu Bogdan Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Lorand Turos şi Florin Gabrea. Dorina Rusu a fost împotrivă.

Prezent la şedinţă, Rareş Aniţa, reprezentantul postului B1 TV, a spus că în emisiune nu se fac acuzaţii, iar CSM nu a cerut drept la replică, ci a făcut o reclamaţie la trei luni după difuzarea emisiunii. 

„Nu se fac acuzaţii, adică se vorbeşte foarte mult despre proceduri, activitatea profesională, nu se vorbeşte despre zona privată, sau, mă rog, limbajul… Chiar nu înţeleg la ce se referă reclamaţia CSM legată de limbaj. Acolo, legat de domnul Muscalu este o informaţie de notorietate. (…) Noi vorbim despre nişte oameni care ar trebui să fie nişte repere din punct de vedere al reputaţiei şi competenţei şi asta se punea sub semnul întrebării. În momentul în care ai un anturaj de un anume tip îţi pui nişte întrebări, dacă tu poţi să mai ai încredere în acei oameni. Asta a fost singura discuţie, nu s-au făcut alte acuzaţii“, a spus el.

„Decât că CSM doar de două - trei ori a acţionat în baza legii, în rest“, a intervenit Radu Bogdan Herjeu. 

Rareş Aniţa a negat că s-ar fi spus „în rest“ şi că aceasta este opinia Monicăi Macovei.

„Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Deci, de când avem noi CSM-ul, din 2005, de două-trei ori au acţionat ok şi pe lege, în rest...“, a spus Monica Macovei în timpul emisiunii.

„Iar domnul Orcan nu era să o întrebe şi: la ce vă referiţi, de ce anume acuzaţi CSM, când a acţionat conform legii, că CSM-ul tot acţionează din 2005...“, a mai spus Radu Herjeu.

La rândul lui, reprezentantul postului de televiziune a spus că s-au dat exemple, iar Monica Macovei este un expert şi, prin urmare, „îşi poate permite să facă aprecieri“. 

„Nu s-a pornit cu ideea că acuzăm CSM de ceva, a fost un interviu cu doamna Macovei, dânsa a intervenit în discuţie şi chiar nu s-au făcut acuzaţii. Mă rog, asta poate fi considerate o acuzaţie, deşi nu mi se pare neaparat… S-a vorbit despre proceduri, numiri, oameni politici, activitatea profesională“, a mai spus Rareş Aniţa.

„Dacă ar fi dorit să îşi expună un punct de vedere după emisiune (CSM, n.r.) putea să ceară drept la replică. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Am înţeles că a făcut o reclamaţie la trei luni după ce s-a difuzat emisiunea“, a continuat el.

Amenda a fost dată în baza articolului 40.2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

De asemenea, sancţiunea a fost dată în baza articolului 66.1, alineatul a din Cod. „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică“, arată articolul. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite