Eurovision 2016: tensiune geopolitică după ce Ucraina a ales o piesă critică la adresa Rusiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamala, aleasa
Ucrainei pentru Eurovision 2016, spune că piesa „1944“ este despre familia ei
FOTO Captură YouTube
Jamala, aleasa Ucrainei pentru Eurovision 2016, spune că piesa „1944“ este despre familia ei FOTO Captură YouTube

Eurovision 2016. Jamala, cântăreaţa aleasă de Ucraina să reprezinte ţara la Eurosion 2016, a stârnit un val de controverse cu piesa „1944“, în care vorbeşte despre deportarea tătarilor din Crimeea. O decizie privind intrarea piesei în concursul mare va fi luată în curând de EBU.

Dacă anul trecut, Ucraina a trimis la Eurovision un cântec pop, vesel, numit „Tick Tock“, în care Mariya Yaremchuck îi cerea iubitului ei să o sărute până la refuz, anul acesta, Ucraina a schimbat atitudinea. Ţara şi-a ales recent o piesă în care se vorbeşte despre deportarea în masă, din 1944, a tătarilor din Crimeea, ordonată de Iosif Stalin, un capitol al istoriei ţării descris de parlamentul ucrainean drept un genocid.

Stalin i-a acuzat pe tătari că ar fi colaborat cu forţele naziste, care au ocupat peninsula Crimeea, iar în 1944 i-a mutat cu forţa din casele lor în Asia Centrală şi în alte părţi îndepărtate din URSS. Între 20 şi 50% dintre deportaţi au murit în primii doi ani de exil. 

Eurovision 2016: „Atunci când ştim putem să prevenim“ 

Susana Jamaladinova (32 de ani), care cântă cu numele de scenă Jamala, a fost aleasă, duminică, prin voturile a trei membri ai juriului şi peste 380.000 de fani şi telespectatori, să reprezinte Ucraina la Eurovision 2016, scrie „The Guardian“. Artista este de origine tătară şi chiar a declarat că este important ca oamenii să ştie adevărul despre deportarea tătarilor din Crimeea. „Principalul mesaj este acela de rememorarea, dar şi de cunoaştere a poveştii. Atunci când ştim, putem să prevenim“, spune ea.

Cântecul începe cu versurile: „Atunci când străinii vin/ Vin în casa ta, te omoară şi îţi spun: «Nu suntem vinovaţi... nu suntem vinovaţi»“. De altfel, Jamala a declarat că străbunica sa a fost deportată din Crimeea alături de cei cinci copii ai săi. „Această piesă este, de fapt, despre familia mea. A trebuit să o scriu. Este un cântec memorial şi este dificil pentru mine să îl cânt“, a mai zis ea.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia duse şi pe scena Eurovision 

Dar, cântecul aduce aminte şi de tensiunile geopolitice contemporane, anexarea peninsulei Crimeea la Rusia în 2014 fiind încă proaspătă în memoria ucrainenilor. Ruslana, câştigătoare a concursului Eurovision 2004 şi membră a juriului acestui an din Ucraina, a spus că a ales această piesă pentru că „descrie perfect ceea ce noi toţi suferim în Ucraina de astăzi“. 

Eurovision 2016. EBU urmează să dea verdictul 

Pe de altă parte, cântecele cu tentă politică nu sunt permise în show, Eurovisionul fiind un concurs de creaţie. Un purtător de cuvânt de la Eurovision 2016 a declarat că o decizie privind piesa Ucrainei va fi luată de European Broadcasting Union (EBU), organizatorul show-ului, după 14 martie. „Se decide de la caz la caz. Mesajele politice explicite nu sunt permise în cântece, la fel şi cele comerciale, pentru a nu discredita Eurovisionul“, a declarat reprezentatul EBU.

Dacă se stabileşte că un cântec a încălcat regulile, organizatorii pot obliga ţara să schimbe versurile sau chiar cântecul cu totul. În 2009, Georgiei i s-a cerut să schimbe versurile cântecului „Don’t Wanna Put In“, în care mesajul era evident anti-Putin. Georgia a refuzat şi a fost eliminată din competiţie. În 2005, cântecul ales de Ucraina a fost considerat prea politic, mesajul fiind îndreptat spre preşedintele de atunci, Viktor Iuşcenko. Ucrainei i s-a cerut să schimbe versurile, acestea fiind schimbate în cele din urmă. 

Eurovision 2016. Detalii despre show-ul de la Stockholm 

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. 

La Eurovision 2016 participă 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 10 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai. Potrivit tragerilor la sorţi pentru stabilirea ordinii ţărilor participante la Eurovision 2016, reprezentantul României va urca pe scenă în cea de-a doua jumătate din a doua semifinală a concursului.

În prima semifinală vor intra următoarele ţări: Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Islanda, Malta, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, San Marino şi Olanda. În a doua semifinală vor intra: Albania, Australia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Macedonia, Georgia, Irlanda, Israel, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Elveţia şi Ucraina. Ordinea exactă de intrare în concurs, în cele două semnifinale, va fi stabilită în curând de către organizatorii evenimentului, scrie Mediafax.

În finala de pe 12 mai sunt calificate direct Suedia, statul ce a câştigat trofeul în 2015, şi cele cinci mari state finanţatoare ale concursului: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie. Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite