Daft Punk şi Lorde, marii câştigători ai Premiilor Grammy 2014. Lista completă a premianţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia de originie franceză Daft Punk şi Lorde, adolescenta din Noua Zeelandă, au fost marii câştigători ai galei cu numărul 56 a Premiilor Grammy, într-o seară în care roboţii şi nou-veniţii industriei muzicale internaţionale au fost răsplătiţi, iar mariajele între persoane de acelaşi sex au fost recunoscute, scrie Reuters.

Ediţia din 2014 a Premiilor Grammy a marcat o premieră. 33 de cupluri, o parte dintre care partenerii erau de acelaşi sex, s-au căsătorit într-o ceremonie organizată de Queen Latifah, totul în timp ce pe fundal rula piesa „Same Love“, de la Macklemore & Ryan Lewis, imn care militează pentru drepturile homosexualilor. Ceremonia a fost completată de Madonna care a apărut îmbrăcată într-un costum alb şi cu o pălărie albă pe cap şi care a cântat piesa „Open Your Heart“.

Raperul LL Cool Jay a fost gazda spectacolului pentru al doilea an consecutiv, gala fiind difuzată de postul american CBS. Printre artiştii care au urcat pe scenă s-au numărat Daft Punk cu Pharrell Williams, Stevie Wonder şi Nile Rodgers, Kendrick Lamar şi Imagine Dragons, Ryan Lewis & Macklemore, Metallica, Paul McCartney şi Ringo Starr sau Robin Thicke. Show-ul a fost deschis de Jay Z şi Beyonce, cuplu care a fost desemnat, recent, de către revista Billboard drept cel mai puternic şi mai influent din întreaga industrie. Cei doi au cântat piesa „Drunk in Love“.

Adunarea plină de farmec a celor mai însemnate nume ale muzicii a avut parte şi de un show Beatles, Paul McCartney şi Ringo Starr urcând pe scenă în cadrul unei reprezentaţii unice care a marcat aniversarea a 50 de ani de la lansarea grupului rock britanic în cadrul unei televiziuni americane. Cei doi au cântat piesa „Queenie Eye“, melodie ce a adus aminte de hiturile marcă înregistrată Beatles. Acesta este pentru a patra oară când McCartney şi Starr au cântat împreună, ultima reprezentaţie de acest fiind având loc în 2002, odată cu organizarea unui concert în memoria lui George Harrison, fost chitarist Beatles. Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, şi Sean Lennon, fiul regretatului cântăreţ, au fost prezenţi, la rândul lor, în sala de spectacol.

În acelaşi ton rock, veteranii de la Led Zeppelin au câştigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun album rock, pentru materialul „Celebration Day“.

Duoul francez Daft Punk, deschizător de drum în ceea ce priveşte muzica dance electronică, a câştigat Premiul Grammy pentru Cel mai bun album al anului, pentru materialul „Random Access Memories“, dar şi pentru Cea mai bună înregistrare a anului pentru hitul în colaborare cu Pharrell Williams şi Nile Rogers, „Get Lucky“. „Pe vremea când obişnuiam să beau foarte mult îmi imaginam că lucrurile pe care nu le văd sunt înfricoşătoare. Apoi am devenit sobru şi doi roboţi m-au sunat şi m-au întrebat dacă vreau să lucrăm la un album“, a glumit Pharrell.

Lorde, în vârstă de 17 ani, a câştigat Premiul Grammy pentru Cea mai bună piesă a anului, odată cu melodia „Royals“. Aceasta a împărţit premiul cu compozitorul Joel Little. Cei doi au triumfat în faţa unor artişti precum Katy Perry, cu piesa „Roar“, şi Bruno Mars, cu piesa „Locked Out of Heaven“.

Justin Timberlake, lăsat, în mod surprinzător în afara nominalizărilor la categoriile generale, a câştigat Premiul Grammy, alături de Jay Z, pentru Cea mai bună colaborare rap, pentru piesa „Holy Grail“, dar şi pentru cea mai bună piesă R&B, „Pusher Love Girl“, în timp ce Bruno Mars a luat marele premiu pentru Cel mai bun album pop (vocal), pentru „Unorthodox Jukebox“.

Chemat pe scenă pentru a-şi primi premiul, Jay Z le-a mulţumit lui Justin Timberlake, producătorilor şi soţiei sale, Beyonce, şi a glumit spunând că a mai câştigat o altă „ceşcuţă caraghioasă“ pentru fetiţa sa, Blue Ivy.

The Recording Academy, oraganizaţia muzicienilor şi producătorilor din Statele Unite ale Americii care decernează în fiecare an premiile Grammy, i-a distins pe nou-veniţii pieţei muzicale Macklemore & Ryan Lewis cu trofeul pentru Cel mai bun nou artist. „Înainte de a exista mass-media, înainte de a exista orice ştire despre noi, înainte de orice poveste, au fost fanii noştri care au răspândit zvonul în mod organic“, a spus Macklemore, al cărui nume real este Ben Haggerty, în momentul acceptării premiului. De asemenea, cei doi au luat Premiul Grammy pentru Cel mai bun album rap ca mai apoi să „prezideze“ asupra momentului teatral al serii, căsătoria cuplurilor într-un decpr de catedrală.

Cea de-a 56-a ediţie a Premiilor Grammy, în cadrul căreia au fost desemnaţi câştigătorii a 82 de categorii diferite, ar putea să rămână în istorie mai mult pentru reprezentaţiile serii şi momentele spontane decât pentru premiile acordate.

Lista celor mai importante premii din cadrul galei Grammy:

Înregistrarea anului: „Get Lucky“ - Daft Punk şi Pharrell Williams

Albumul anului: „Random Access Memories“ - Daft Punk

Piesa anului: „Royals“ - Joel Little & Ella Yelich O'Connor (Lorde)

Cel mai bun album pop (vocal): „Unorthodox Jukebox“ - Bruno Mars

Cea mai bună colaborare rap: „Holy Grail“ - Jay Z şi Justin Timberlake

Cea mai bună piesă rock: „Cut Me Some Slack“ - Dave Grohl, Paul McCartney, Krist Novoselic & Pat Smear

Cel mai bun artist nou: Macklemore & Ryan Lewis

Cel mai bun album dance/electronic: „Random Access Memories“ - Daft Punk

Cel mai bun album rock: „Celebration Day“ - Led Zeppelin

Cel mai bun album urban contemporan: „Unapologetic“ - Rihanna

Cel mai bun album R&B: „Girl On Fire“ - Alicia Keys

Cel mai bun album rap: „The Heist“ - Macklemore & Ryan Lewis

Cea mai bună înregistrare dance: „Clarity“ - Zedd şi Foxes

Cea mai bună piesă R&B: „Pusher Love Girl“ - James Fauntleroy, Jerome Harmon, Timothy Mosley & Justin Timberlake

Cea mai bună piesă rap: „Thrift Shop“ - Ben Haggerty & Ryan Lewis

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite