Cine o ascultă pe Lady Gaga: portretele fanilor care o aşteaptă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj realizat de fanii români ai lui Lady Gaga
Colaj realizat de fanii români ai lui Lady Gaga

Dacă la primele apariţii cânta despre faimă şi paparazzi, iar apoi a şocat audienţa printr-un stil extravagant şi agresiv, Lady Gaga le vorbeşte astăzi fanilor despre toleranţă şi egalitate. Dar cine o ascultă? Cine sunt fanii ei din România şi cum se justifică succesul său?

Fanii din România 

Tineri nonconformişti cu dorinţa de afirmare şi de schimbare, aşa se descrie majoritatea fanilor români ai lui Lady Gaga. În ultimii ani, aceştia au înfiinţat mai multe comunităţi online, „totul pentru a aduce fanii mai aproape unii de alţii“, după cum spune Alexandru, membru al unui grup de peste 500 de fani de pe Facebook. 

gaga

[Alina a adoptat lookul lui Gaga pentru o prezentare la facultate]

Venirea în România este un cadou, dar şi o recompensă, pentru cei care o urmăresc de ani de zile. „Fanii mor de nerăbdare când se gândesc că mai sunt câteva zile până vine Gaga“, spune Fabian, membru al primului fan club Lady Gaga din România. „Noi ştim deja concertul pe de rost, de pe YouTube, aşa că acum mergem să vedem live ceea ce ne-a lăsat deja cu gura căscată. Plus că ne vom lupta să putem ajunge în spatele scenei şi să ne întâlnim cu Gaga“, a adăugat el.
„Fanii lui Lady Gaga sunt cei care înţeleg cu adevărat mesajul artistei“, explică Valentin, cofondator al unei comunităţi online de peste 600 de fani.

Dar care este mesajul?
Pe scena muzicală, Lady Gaga ocupă un loc aparte prin care se diferenţiază de mainstream. „În momentul apariţiei, piaţa muzicală avea un tipar bine stabilit, iar cântăreţele puteau fi împărţite în categorii clare, în funcţie de stilul adoptat: tânăra răzvrătită (Avril Lavigne), Pink (rebela), Britney Spears (şcolăriţa), Christina Aguillera (femeia puternică şi sexy), Beyoncé  (cea talentată)“, explică Diana Bădică, specialist în comunicare şi semiotică. „Rămânea, deci, un loc liber pentru experiment şi utilizarea de simboluri puternice. Poziţionarea ei a fost de la bun început în opoziţie totală cu ceea ce se promova, iar învăluirea în mister, făcând să apară discuţii în ceea ce priveşte sexul sau orientarea ei sexuală“, a adăugat aceasta.

„Numărul mare de spectatori la concertele ei se explică prin faptul că lumea este atrasă de show-ul pe care se presupune că îl va face, însă în punctul în care se află nu există decât posibilitatea confirmării, iar orice pas greşit poate să o arunce în penibil“, a explicat Bădică.

Fanii au şi ei o părere sigură despre ce le-a adus artista în vieţile lor. „Gaga înseamnă evoluţie“, este de părere Eugen (25 de ani), designer. „S-a impus de la început ca o marcă, iar apariţia ei a însemnat pentru industria muzicală o nouă etapă, un nou model. Dacă la început vedeam o Gaga liniştită, acum descoperim o Lady Gaga agresivă, tot mai excentrică, deschisă şi nonconformistă“, a adaugat el. Artista „îmbină teatrul cu muzica şi nu doar cântă, ci intepretează. Are un substrat şi un scop şi se foloseşte în mod inteligent de modă, promovează designeri noi, iar genul ei muzical se schimbă“, explică Fabian. 

image

„În afară de lejeritatea ritmului, receptorul primeşte mereu ceva nou, creat pe valori puternice. Apariţiile ei scenice au o poveste mult mai cinematografică decât la alţi artişti, poveştile din versuri sau din videoclipuri sunt dure, dar exprimă o răutate a femeii rănite, căzută însă în picioare“, continuă Diana Bădică.

Adolescenţi şi nu numai
Gaga înseamnă schimbare, reînnoire şi adoptarea unui stil muzical şi vestimentar nou, prin care să-şi păstreze comunitatea de fani, dar care să atragă şi admiratori din alte cercuri sociale. ,,Fanii Gaga fac parte din toate categoriile de vârstă. Ştiu, pare exagerat, dar am cunoscut un fan-colecţionar de 45 de ani. Majoritatea sunt adolescenţi, desigur“, explică Alexandru, care a înfiinţat primul grup activ Lady Gaga din Romania.

,,Încă de la prima piesă, «Just Dance», Gaga a ieşit din tipare“, explică Fabian. „Acum nouă ni se pare un clip cuminţel, dar în 2008 era ceva... wow. Muzica şi clipurile ei sunt un flux creativ, care odată eliberat, creşte şi se modelează la cererea fanilor. Gaga scoate videoclipuri ieşite din comun, dar şi videoclipuri simple, precum «The Edge of Glory»“, explică acesta.

„Este un pic ciudată, o artistă nebună şi nu îi pasă de ceea ce spun cei din jurul ei. Iubesc acest lucru“, spune Valentin. Gaga este o declaraţie în sine, un protest împotriva mainstreamului, „extravaganţă dusă la extrem, foarte tupeistă“, o descrie Sebastian, 26 de ani, profesor.

Toleranţă şi egalitate
Gaga are succes pentru că tinerii se identifică cu artista, pare să fie concluzia majorităţii. „M-am regăsit în melodiile ei, m-am regăsit în ceea ce face“, mărturiseşte Valentin. „Este o artistă cu suflet mare, pentru că nu toţi îşi iubesc fanii, ci vor doar să vândă. Lui Gaga nu îi pasă sa vândă, ea vrea să ajute oamenii din toată lumea, să deschidă ochii tutor şi să vadă această lume într-un alt mod, fără ură şi fără discriminare“, crede acesta.

Mai mult, cel mai recent album, „Born This Way“, promovează un mesaj cel puţin umanitar: egalitate, diversitate şi toleranţă, adică reţeta democratică a succesului. „Nu contează ce rasă eşti, ce orientare sexuală ai sau din ce clasă socială faci parte, toţi suntem egali, toţi ne-am născut aşa“, explică Fabian, 18 ani, co-fondator al unui fan-club din România. „Mesajul ei îndeamnă la egalitate şi iubire faţă de semeni, indiferent ce s-ar întâmpla“, a adăugat el.

gaga

[Cătălin şi Sebastian]

„Mama monstruleţilor“ câştigă teren şi pentru că şi-a exprimat deschis susţinerea faţă de minorităţile sexuale. „Ne bucură faptul că este de partea comunităţii LGBTQ (Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer)“, a mărturisit Sebastian, fiind de aceeaşi părere cu iubitul său, Cătălin. „Lady Gaga este un aprig susţinător al comunităţii noastre, ceea ce ne face să fim mândri că mergem să îi recunoaştem valoarea şi nu numai“, a adăugat cuplul.

Fanii, omniprezenţi în viaţa divei
„Gaga devine reprezentativă pentru o comunitate, grup şi generaţie“, spune Eugen. Artista are un dialog constant cu fanii săi, în special pe site-urile de socializare. Pe lângă Facebook şi Twitter, unde are peste 53 de milioane de fani, respectiv 28 de milioane de followers din lumea întreagă, Gaga şi-a lansat propria comunitate online. „Little Monsters“ este o reţea de socializare personalizată, adresată fanilor, iar cântăreaţa îşi actualizează zilnic conturile, unde postează atât fotografii, cât şi evenimente de ultimă oră. Fanii o urmăresc pentru acurateţea informaţiilor, dar şi din alt motiv.

Gaga îşi relevă şi o latură mundană, chiar trivială, atunci când postează imagini în care stă în pat sau mănâncă. Prin acestea se umanizează şi se apropie de omul obişnuit, reuşind să treacă din ipostaza divei intangibile, în postura femeii obişnuite, pe care o poţi întâlni pe stradă.

Mai mult, Gaga îşi exprimă ataşamentul faţă de fani şi le face declaraţii de dragoste. „Dacă primele două albume vorbesc despre faimă, cel de-al treilea e mult mai personal. Pe coperta din interior a albumul scrie «This Album is for Ü», un album inspirat de fanii ei, de monstruletii ei“, a explicat Fabian.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite