„Din culisele cinematografiei“. Ursul Fram, motiv de război între Sergiu Nicolaescu şi Elisabeta Bostan: „Este o canalie şi o bestie!“

„Din culisele cinematografiei“. Ursul Fram, motiv de război între Sergiu Nicolaescu şi Elisabeta Bostan: „Este o canalie şi o bestie!“

După ce Sergiu Nicolaescu a încercat să determine un producător francez să nu mai finanţeze proiectul „Ma-Ma“ al Elisabetei Bostan, aceasta a reuşit să se răzbune ulterior şi a făcut presiuni pentru ca Miu Dobrescu să-i atribuie ei proiectul ecranizării cărţii lui Cezar Petrescu, în condiţiile în care Nicolaescu antamase deja o colaborare cu Tele München pentru adaptarea aventurilor.

„Din culisele cinematografiei“. Ce anume l-a convins pe marele poet Tudor Arghezi să se lase ecranizat: „La Buftea aveţi ceva scule, da’ nemţi aveţi?“

„Din culisele cinematografiei“. Ce anume l-a convins pe marele poet Tudor Arghezi să se lase ecranizat: „La Buftea aveţi ceva scule, da’ nemţi aveţi?“

După ce obişnuia să-l citească „pe la colţuri“ în anii studenţiei, regizorul Geo Saizescu, proaspăt absolvent, a reuşit în 1957 să-l înduplece pe marele poet, care nu se număra printre cei care considerau că e necesar ca cinematografia să fie considerată a şaptea artă, să-şi dea acordul pentru ecranizarea schiţei „Doi vecini“. Ulterior, Arghezi a vizitat, la iniţiativa aceluiaşi Saizescu şi a lui Mircea Mureşan, platourile de la Buftea.

Un film a provocat violenţe în India: atacuri la cinematografe, ameninţari cu moartea şi maşini incendiate. Care este motivul VIDEO

Un film a provocat violenţe în India: atacuri la cinematografe, ameninţari cu moartea şi maşini incendiate. Care este motivul VIDEO

Premiera unui film a provocat violenţe în mai mult oraşe din India, după câteva luni în care radicalii hinduşi au protestat vehement faţă de lansarea producţiei. Echipa de filmare a fost atacată, studiourile au fost vandalizate, protagonista a fost ameninţat cu moartea, mai multe săli de cinema au fost luate cu asalt, câteva automobile au fost incendiate, iar un bărbat a încercat să-şi dea foc în semn de protest.

Marii ignoraţi la nominalizările Oscar 2018

Marii ignoraţi la nominalizările Oscar 2018

Lista nominalizărilor la Oscar 2018 conţine candidaţi obişnuiţi, precum Meryl Streep, Daniel Day-Lewis şi Gary Oldman, a confirmat multe dintre predicţiile criticilor, însă a rezervat şi câteva surprize (prima femeie nominalizată pentru imagine) şi, bineînţeles, câteva nedreptăţi („Wonder Woman“ a fost ignorată).

„Din culisele cinematografiei“. Filmul „Nunta de piatră“, interzis din cauza unui banal telefon dat de „Dumnezeu“

„Din culisele cinematografiei“. Filmul „Nunta de piatră“, interzis din cauza unui banal telefon dat de „Dumnezeu“

Debutul în lungmetraj al regizorilor Dan Piţa şi Mircea Veroiu a fost la un pas să fie umbrit de o întâmplare tragicomică. Temutul Dumitru Popescu a părăsit sala în timpul proiecţiei, iar toţi ceilalţi cenzori au presupus că acestuia nu i-a plăcut filmul, deşi „Dumnezeu“ plecase să dea un telefon, fiind căutat anterior de „Cabinetul Unu“. Timp de un an, filmul a stat la sertar.

Nominalizări Oscar 2018: lista completă

Nominalizări Oscar 2018: lista completă

Academia Americană de Film a anunţat nominalizările la premiile Oscar 2018, iar „The Shape of Water“, un film cu buget redus regizat de cineastul mexican Guillermo del Toro, conduce în topul nominalizărilor, având 13 menţiuni, cu una mai puţin decât recordul înregistrat în istoria prestigioasei gale.

Se află în plină desfăşurare unul din cele mai prestigioase evenimente cinematografice ale lumii: Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (15–25.02.18). Fondată în plin război rece, Berlinala a ajuns la a 68-a ediţie, iar cele 400 de pelicule prezentate continuă să stârnească acelaşi interes din partea spectatorilor, plasându-l în top, la capitolul participării publicului plătitor.

acum 3 ore · comentarii (3)

La început, ca în toate începuturile, a fost doar ceea ce s-a crezut a fi o întâmplare norocoasă: Corneliu Porumboiu câştiga la festivalul de la Cannes premiul Caméra d'Or pentru filmul „A fost sau n-a fost ?“. Având un anume Dan Burlac ca producător. Era în 2006, cu un an înainte de intrarea României în Uniunea Europeană.

acum 3 luni · comentarii (1)

Zilele acestea avem: „Les Films de Cannes a Bucarest“. În program este şi filmul „Ne liubovi/Loveless“ (Premiul Juriului, Cannes 2017) al unui regizor rus la care ţin mult: Andrei Zviaghinţev. Îmi şopteşte Cristi Mungiu că şi regizorul va fi prezent. Îl putem vedea azi, 18 octombrie, ora 21.00, la cinema Union, în prezenţa regizorului Andrei Zviaghinţev.

acum 4 luni · comentarii (6)

Prima jumătate s-a scurs deja rapid, pe nesimţite, cu vreo 20 de filme pe care le-am văzut dintr-o suflare în 4 zile, într-o sală nouă, Quai22, undeva, pe nişte străduţe pustii, ca în visele interpretabile psihanalitic, dar care cred că a fost aleasă anume, nu doar într-o universitate, în curtea unei Capele cruţată de Maica Domnului, în 1944, ci ca să descoperim, din nou, ce dulci,

acum 5 luni · comentarii (0)

Astăzi (11 august 2017) se deschide cea de-a 23-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo (SFF). Înfiinţat de către Obala Art Centar în 1995, când actuala capitală a Bosniei şi Herţegovinei se afla încă sub asediu (între aprilie 1992 şi februarie 1996, oraşul a fost supus celui mai îndelungat asediu din istoria militară modernă), SFF, care s-a concentrat de la început asupra

acum 6 luni · comentarii (0)

În „Avatar“, ca dealtfel în toate filmele mai mult sau mai puţin metaforice, în care e atinsă teribila dramă istorică a colonizării, despre subjugarea şi distrugerea civilizaţilor băştinaşe de către cele invadatoare, superioare tehnologic, am empatizat cu cei slabi, apriori condamnaţi.

acum 7 luni · comentarii (10)

Se întâmplă uneori să găzduieşti texte pe propriul blog, cu atât mai firesc atunci când în discuţie e creaţia ta, despre care nu se cuvine să vorbeşti singur. Sunt astfel onorat să public mai jos recenzia scrisă de reputatul poet si critic literar, domnul profesor Aurel Pantea, despre miniseria „Răzbunarea ţigăncii“, filmul independent (în două părţi) realizat de către mine (regie, scenariu, producător executiv).

acum 7 luni · comentarii (7)

Transilvania International Film Festival (TIFF), încheiat pe 11 iunie, mi-a adus câteva filme grozave, iar despre unele nu am povestit până acum. Pe trei dintre ele pot să le recomand fără remuşcări, deşi în total sunt mai multe. Totuşi, acestea trei se potrivesc într-un anumit registru. Sunt trei filme documentare teribile, dintre care două realizate de români.

acum 8 luni · comentarii (5)

Considerată cea de-a şaptea artă, industria cinematografică reprezintă unul dintre principalele puncte de atracţie din prezent. Orice întâlnire cu această lume este un privilegiu pentru socializare, divertisment şi emoţii. Înconjuraţi permanent de zgomote fără fond, ce continuă rutina de zi cu zi a oamenilor, filmul reprezintă un moment de repaos, de relaxare absolută, când individul se încarcă cu energie pozitivă.

acum 9 luni · comentarii (1)

Prohibiţia, experiment social nereuşit impus în statele americane la sfârşitul anilor '20, a avut o serie de consecinţe nefaste: contrabanda cu alcool scăpată de sub control, marile oraşe intrând sub influenţa marilor carteluri mafiote. Producătorii de film au exploatat acest context social, aducând pe marele ecran creaţii foarte de gustate de publicul de atunci, dar şi de cel de astăzi.

acum 9 luni · comentarii (0)

Cred că Zâna Azurie e în vacanţă şi nu mi-a auzit disperarea după un film cu happy-end. Sofia Coppola a venit cu Beguiled, tradus La Proie / Prada, dar care e mai degrabă Captiv sau Momeala, un fel de spin-off de Pe aripile vântului, cu un soldat duşman care se rătăceşte într-o pădure de unde e recuperat de o puştoaică de la o şcoală de fete.

acum 9 luni · comentarii (0)
Postari Recente