Oscar 2015. „The Imitation Game“, un film valoros transformat într-o „voce“ pentru drepturile persoanelor gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oscar 2015. Benedict Cumberbatch, în rolul matematicianului gay Alan Turing, în „The Imitation Game: Jocul
codurilor“. FOTO outnow.ch
Oscar 2015. Benedict Cumberbatch, în rolul matematicianului gay Alan Turing, în „The Imitation Game: Jocul codurilor“. FOTO outnow.ch

Oscar 2015. Premiile Oscar de anul acesta sunt mai politizate ca niciodată. După acuzaţiile de rasism (niciun actor de culoare nu e nominalizat) şi cele de propagandă americană (povestea „Lunetistului american“, un film despre un puşcaş marin care a omorât sute de oameni), un nou subiect sensibil apare în discuţie: „eroul“ gay din „The Imitation Game: Jocul codurilor“.

Nominalizat la Oscar 2015 la categoria Cel mai bun film, „The Imitation Game: Jocul codurilor“ a avut ieri premiera şi în cinematografele din România. Benedict Cumberbatch intră în pielea lui Alan Turing, matematicianul britanic ce a descifrat codul secret folosit de nazişti în al doilea Război Mondial.

Lungmetrajul îşi permite o serie de libertăţi cu privire la adevărata poveste, dar producţia subliniază importanţa omului de ştiinţă, deşi acesta a fost discreditat şi condamnat pentru că era homosexual.

Deşi, iniţial, direcţia abordată pentru promovarea peliculei a fost alta (eroul Alan Turing, care are un rol important în câştigarea războiului de către Aliaţi), într-o apariţie recentă producătorul Harvey Weinstein a apelat la o nouă tactică.

Acesta recunoscut importanţa faptului că, în 2013, Alan Turing a fost graţiat de către regina Elisabeta a II-a, la 60 de ani de la moartea sa. Turing a fost condamnat în 1952 pentru homosexualitate, pe atunci o infracţiune în Marea Britanie, a fost castrat chimic, iar un an mai târziu s-a sinucis.

Însă Weinstein a subliniat că guvernul britanic ar trebui să le ceară scuze publice zecilor de mii de britanici condamnaţi, de-a lungul timpului, pentru homosexualitate. Un întreg mecanism – care include campanii de promovare, apariţii la diverse gale de film precum şi acţiuni ale unor organizaţii pentru drepturile persoanelor gay – s-a pus apoi în mişcare, iar mesajul pentru membrii Academiei Americane de Film (care votează câştigătorii la Oscar 2015) a fost clar: „Dacă susţineţi drepturile persoanelor gay, votaţi acest film“, scrie „The Hollywood Reporter“. Dar să ataşezi o cauză unei campanii de promovare a unui film de Oscar nu mai e o noutate, iar pentru a face o peliculă vizibilă trebuie să creezi controverse în jurul ei.

Oscar 2015. Academia nu discriminează persoanele gay

Academia Americană de Film nu discriminează persoanele homosexuale, nu în ultimii ani, cel puţin. Gala Oscar 2015 va fi prezentată de Neil Patrick Harris, care şi-a recunoscut orientarea sexuală gay, iar la ultimele ediţii au câştigat premii actori ce au întruchipat personaje gay sau transsexuali (Tom Hanks în „Philadelphia“, respectiv Jared Leto în „Dallas Buyers Club“). Însă, până acum, Academia nu a acordat niciodată trofeul pentru Cel mai bun film unei pelicule construite în jurul unui personaj gay. Iar dacă „Imitation Game“ ar câştiga Oscarul, atunci ar fi o premieră.

Oscar 2015. Favorite la categoria Cel mai bun film

În timp ce „Birdman“ şi „Boyhood“ sunt marile favorite la Oscar 2015, celelalte şase pelicule nominalizate la categoria Cel mai bun film caută modalităţi să se „remarce“. „«The Imitation Game»“ ar trebuie să mizeze strict pe valoarea sa artistică. E o dramă istorică foarte bine realizată, e un rival puternic pentru celelalte filme şi nu ar trebui transformată într-o «voce» pentru drepturile persoanelor gay“, potrivit analizei din „The Hollywood Reporter“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite