Globurile de Aur 2013: Jodie Foster a primit premiul pentru întreaga carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta actriţa Jodie Foster a primit un premiu „Cecil B. De Mille”, în cadrul ceremoniei de decernare a Globurilor de Aur 2013. Foster este cea mai tânără actriţă şi regizoare răsplătită cu un trofeu pentru întreaga sa carieră, motiv pentru care ne vom aminti care au fost filmele şi rolurile ce au consacrat-o.

Premiul Cecil B. DeMille este un semn de recunoaştere pentru „o contribuţie nemaipomenită în lumea filmului”, premiul fiind oferit, în ultimii 60 de ani, unor nume sonore precum Walt Disney, Alfred Hitchcock, Frank Sinatra, Fred Astaire, Judy Garland, Elizabeth Taylor, Robert De Niro şi Martin Scorsese.

Potrivit „The Telegraph”, după cei 48 de ani de carieră, Jodie Foster este, la cei 51 de ani ai săi, cea mai tânără actriţă de sex feminin căreia i-a fost înmânat acest premiu.

O adevărată „veterană” la Hollywood, cu multe trofee la activ, printre care şi două premii Oscar, Jodie Foster este cunoscută pentru rolurile care studiază condiţia umană.

Fascinaţia lui Jodie Foster pentru cinematografie a însoţit-o toată viaţa. O mare parte din copilărie şi-a petrecut-o în Los Angeles, fiind distribuită în diverse roluri, începând să îşi descopere pasiunea pentru filmul independent, spre care avea să îşi îndrepte atenţia ceva mai târziu în carieră. 

Încă de când era foarte mică, Foster a apărut în reclame TV iar primul său rol a fost în producţia Disney „Napoleon and Samantha”. Actriţa a mai apărut ulterior în alte câteva zeci de programe TV, din ani ’70.

Rolul din filmul „Taxi Driver”, cel al unei prostituate adolescente, Iris, jucat alături de Robert De Niro, i-a marcat trecerea de la copilărie la maturiate, în ochii publicului hollywoodian, dar şi al producătorilor, astfel încât cariera sa nu s-a încheiat odată cu Disney, după cum se întâmpla în cazul multor copii-actori.

La 13 ani, Foster a fost nominalizată de patru ori pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, una dintre nominalizări fiind la Oscar, şi a câştigat un premiu BAFTA pentru rolul său provocator.

Jodie Foster a mai obţinut un BAFTA pentru personajul din „Bugsy Malone” şi a jucat în „Freaky Friday”, în acelaşi an.

Perioada de după admiterea în cadrul universităţii Yale, când Foster a descoperit lumea academică, a fost parcursă cu multe întrebări şi îndoieli referitoare la cariera sa actoricească. Potrivit propriilor sale declaraţii, viaţa academică i-a oferit şansa de a-şi da seama ce înseamnă „să fii lipsit de control, complet pierdut şi fără experienţă”, urme lăsate de copilăria sa atipică, petrecută în faţa camerelor de filmat şi în mijlocul conferinţelor de presă.

Iluzia anonimităţii avea să se sfârşească, Foster fiind marcată de tentativa de asasinat la adresa preşedinteului Ronald Reagan, când John Hinckley Jr., un fan obsedat de filmul „Taxi Driver” şi-a dorit să îl împuşte pe preşedinte, pentru a o impresiona pe actriţă.

Jodie Foster a afirmat că gestul fanului său a avut „un impact major asupra vieţii ei”, dar a reuşit să se „reîndrăgostească de un proiect cinematografic” în 1983, după ce a citit scenariul serialului TV „Svengali”. 

Cinci ani mai târziu, Jodie Foster juca rolul victimei într-unul dintre puţinele filme, din acel moment, care ilustrau un caz de viol: „The Accused”. Rolul i-a adus un premiu Oscar, la categoria „Cea mai bună actriţă”.

La fel cum s-a întâmplat şi cu „Taxi Driver”, noul film a stârnit multe reacţii din partea criticilor. Totuşi, Foster continua să fie o actriţă destul de puţin cunoscută. Pentru ea, rolul unei fete tinere ce aparţinea clasei muncitoare, Sarah Tobias, i-a trezit interesul pentru personajele „privite de sus, marginalizate, prost-înţelese, ciudate, victime”, actriţa încercând să pună în lumină latura lor „umană”.

În momentul în care a interpretat rolul din „Nell”, cel al unei tinere care crescuse în afara societăţii şi îşi dezvoltase propriul limbaj, capacitatea sa de a înţelege vulnerabilitatea umană a ieşit, odată în plus, la iveală. Foster a fost nominalizată la Oscar şi pentru acel rol.

Personajul care i-a adus însă recunoaştere deplină şi faimă internaţională a fost cel al agentei FBI Clarice Starling, din „The Silence of the Lambs”, pentru care a câştigat cel de-al doilea Oscar.

Rolul lui Clarice Starling fusese gândit iniţial pentru Michelle Pfeiffer, care l-a respins. Foster a fost atrasă de rol, datorită imaginii de femeie-erou pe care o asocia cu acesta şi a situaţiilor rare în care femeile devin adevărate salvatoare, în istoria cinematografiei.

Debutul regizoral al lui Foster s-a petrecut în 1991, odată cu filmul „Little Man Tate”, povestea unui băieţel supradotat şi a mamei sale, interpretată tot de Jodie Foster. Aceasta şi-a mai demonstrat talentul şi viziunea regizorală şi în comedia „The Beaver”, alături de Mel Gibson, un film despre „oamenii aflaţi în criză spirituală”, potrivit spuselor sale. 

Anul 2013 a găsit-o pe Jodie Foster jucând în filmul SF „Elysium”, regizând „Money Monster” dar şi un serial TV. Cariera sa este departe de a se fi scris în întregime.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite