VIDEO Irina Margareta Nistor, la Adevărul Live: „Se tăiau secvenţele de dragoste şi dispărea tot ce înseamna bogăţie, în filmele difuzate în comunism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Margareta Nistor recomandă filmul "Starbuck" cinefililor. FOTO David Muntean
Irina Margareta Nistor recomandă filmul "Starbuck" cinefililor. FOTO David Muntean

Criticul de film Irina Margareta Nistor a discutat cu jurnalista Iulia Roşu despre trocul cu casete VHS din Epoca de Aur şi despre documentarul „Chuck Norris vs Communism” al cărui personaj principal este. Criticul de film Andreea Chiriac Hentea şi producătoarea de film Monica Lăzurean Gorgan au continuat discuţia prin Google hangout şi prin telefon.

Vă prezentăm principalele declaraţii:

"Cenzura subtitrării înainte de '89 mi-am impus-o singură, pentru că mi se părea o lipsă de educaţie şi porneam de la premisa că oricum, în România, se găsea cineva care să-l înveţe pe străin înjurăturile. Acum, subtitrările sunt mult mai libere ca înainte, atunci cenzura nu consta în înjurături, ci în alte lucruri, nu putea să spui "Dumnezeu", "biserică" sau să menţionezi sărbătorile", îşi aminteşte Irina Margareta Nistor, care joacă în cel mai recent clip al formaţiei Taxi, unde traduce înjurăturile într-o manieră inedită. 

„Cred că subtitrarea a devenit o problemă, pentru că oamenii urmăresc filme descărcate online. Din punct de vedere moral, asta nu-mi place şi mă deranjează să văd un film subtitrat prost. Dacă vorbim despre exactitatea traducerii, altceva este important: adecvarea personajelor şi registrul de limbaj. Subtitrarea poate distruge filmul”, este de părere criticul de film Andreea Chiriac Hentea. 

"În perioada comunistă, cine avea casete, putea să le schimbe pe aliment, benzină, cafea, era un fenomen", Îşi aminteşte Margareta Nistor. Cel mai tare îmi place animaţia, pentru că acolo pot să-mi schimb vocea şi să mă prostesc suficient, deşi vocea mea este răguşită", a mai zis traducătoarea. 

Întrebată care erau secvenţe care se tăiau în filme, experta a dat câteva exemple. “Dispărea tot ce înseamnă prea multă bogăţie, aşa cum în «Dallas» se scurtau scenele cu piscină, se accentuau conflictele. De exemplu, bătrânii nu trebuiau să apară, la ştiri nu aveai voie să porţi ochelari pentru că dădeai impresia că eşti bătrân. Scenele de dragoste nici nu existau. Era un film, «Poveste de dragoste în Orient Express», dar ei se întâlneau în cuşetă, trebuia să-ţi imaginezi ce se întâmpla”, a explicat Irina Margareta Nistor.

Irina Margareta Nistor, despre cenzura şi casetele video din Epoca de Aur

„La Londra am fost la un festival de psihanaliză şi film şi după am primit un mail de la Ilinca în care am fost întrebată dacă aş fi de acord să se facă un film despre perioada casetelor din România. Nu m-am gândit că Ilinca va descoperi atâtea detalii, ea a ştiut să caute tot felul de personaje influenţate de perioada asta”, a spus protagonista din  documentarul „Chuck Norris vs Communism”.

„N-a fost greu să găsesc personajele, pentru că am făcut asta cu mult entuziasm. A fost ca un puzzle pe care l-am descoperit pe parcurs”, a recunoscut şi producătoarea filmului, Monica Lăzurean Gorgan, care vrea să lanseze filmul anul viitor, la festivalurile naţionale, pentru masele de cinefili.

Întrebată despre filmele care fac istorie astăzi, experta crede că „Discursul Regelui“ va avea succes, pentru că este construit ca un documentar bine lucrat, de la un capăt la altul, cu actorii necesari şi emoţia suficientă“. 

În ceea ce priveşte titlurile care sunt traduse într-o manieră diferită de semnificaţia din limba engleză, Irina Margareta Nistor a clarificat opţiunile. „Nu traducătorul face treaba asta, ci, de obicei, distribuitorul, ca să fie cât mai tentant pentru public. Alteori, sunt preluate titlurile deja existente de la cărţi, pentru că e o ecranizare“, explică specialista. 

„Astăzi, în filme, se merge pe mister, cum e în «Best Offer». Asta e o bună politică să te ţină în scaun, pentru că atunci când vezi atâtea filme bune, este greu să mai vezi ceva care să te ispitească“, recunoaşte Margareta Nistor. 

Documentarul Chuck Norris vs Communism, în regia Ilincăi Călugăreanu, povesteşte viaţa Irinei Nistor în lumea filmului din anii '80. 

Chuck Norris vs Communism Trailer from VernonFilms on Vimeo.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite