Din ţara samurailor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Keanu Reeves, în rolul unui razboinic cu sânge european
Keanu Reeves, în rolul unui razboinic cu sânge european

ONOARE Filmul „Ronin: 47 pentru răzbunare“, cu Keanu Reeves, este o reuşită adaptare occidentală a faimoasei legende japoneze, căreia i se păstrează esenţa tipic orientală.

47, numărul din titlu, pare bizar, nefiind rotund şi neînsemnând nimic pentru ştiinţa numerologiei. Însă astfel înregistrează istoria numărul exact de „ronini“ (samurai fără stăpân, căzuţi în dizgraţie) care, pe la începutul secolului al XVIII-lea (1701-1703), au ales să se sacrifice, pentru a respecta codul onoarei („bushidō“) şi a răzbuna astfel moartea stăpânului lor.

Din istorie, evenimentul a trecut în legendă şi a devenit una dintre cele mai cunoscute fapte eroice din lumea niponă, în sens larg orientală. Este cea mai celebră exemplificare a codului feudal al samurailor, aşa-numitul bushidō, şi, aşa cum spunea un savant nipon, „legenda naţională a Japoniei“.

Un gen nipon

Într-adevăr, se consideră că memorabila faptă a celor 47 de ronini este cel mai frecvent subiect în artele narative şi în cele ale spectacolului din arhipelagul nipon, mai ales în ce priveşte cinematografia (e vorba chiar de un gen aparte, denumit „Chūshingura“). Însuşi Kenji Mizoguchi, unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai Ţării Soarelui-Răsare, le-a dedicat un film, scos în două părţi, în 1941 şi 1942 (refăcut în 1994 de Kon Ichikawa).

Scriitorul argentinian Jorge Luis Borges le dedică pagini superbe celor 47 de eroi în cartea sa „Istoria universală a infamiei“ (1935), considerându-i un model pentru vieţile, inevitabil mai puţin împlinite, ale fiecăruia dintre noi. Istoria celor patruzeci şi şapte de oameni credincioşi, „de fapt, nu are sfârşit, căci noi, oamenii ceilalţi, care nu suntem, poate, atât de credincioşi, dar care niciodată nu vom pierde cu totul speranţa de a ne asemui cu ei, vom continua să-i cinstim prin cuvinte“, scrie Borges.

Infamul funcţionar

Motivul pentru care acest fragment se află în cartea lui Borges este, de fapt, Kira Yoshinaka, „necuviinciosul maestru de ceremonii Kōtsuké no suké“, în speţă cel care a constituit pricina morţii lordului din Ako, Asano Naganori, stăpânul celor 47 de samurai. Infamul personaj este considerat de Borges semnificativ într-un grad înalt pentru istoria vicioasă care-l fascinează.

Nu-l veţi găsi, însă, în recentul film american pe infatuatul şi insolentul funcţionar, „funest slujbaş imperial care a pricinuit ruina şi apoi moartea celui ce a fost stăpânul Turnului din Ako“. În locul său îl avem pe un lord feudal rival, numit tot Kira (Tadanobu Asano), care urzeşte să-l distrugă pe bătrânul şi demnul lord Asano (Min Tanaka). Şi el este un personaj slab şi inferior, dar este ajutat de redutabilele farmece ale vrăjitoarei Mizuki (Rinko Kikuchi), concubina sa.

„Corcitura“ şi prinţesa

Regizorul Carl Rinsch, aflat la debut în filmul de lungmetraj, spune că şi-a dorit să povestească legenda japoneză pe gustul spectatorului occidental, oferind o variantă mai dinamică şi extrem de spectaculoasă vizual. Prin urmare, eroul principal este acum Kai (Keanu Reeves), o „corcitură“ cu sânge european, crescut de milă de bătrânul lord Asano.

Kai este legat prin dragoste – definită ca sentiment etern, dincolo de destinele muritoare ale partenerilor – de fiica lordului, prinţesa Mika (Kô Shibasaki). Alături de Kuranosuké Ôishi (Hiroyuki Sanada) şi de ceilalţi ronini, va fi elementul-cheie pentru îndeplinirea datoriei lor: cea de a răzbuna moartea şi dezonoarea stăpânului.

Dreptate şi onoare

Scenariul abundă de elemente fantastice: avem vrăjitoare malefice, animale fabuloase, „oameni ai pădurii“ – depozitari ai înţelepciunii şi ai unui imbatabil arsenal etc. Important este că toate aceste completări şi adăugiri nu trădează spiritul original al poveştii, atmosfera fantastică avându-şi sorgintea în însuşi folclorul japonez şi numeroasele credinţe, tradiţii ale locului.

Esenţiale rămân tot ideile de dreptate şi onoare, care justifică răzbunarea şi sacrificiul samurailor. Chiar dacă studio­urile Universal s-au împăcat cu ideea că filmul e un mare eşec de box-office, e una din puţinele pelicule recente care se urmăresc cu plăcerea inocentă cu care priveam filmele în copilărie.

Info

Ronin: 47 pentru răzbunare / 47 Ronin (SUA, 2013)

Regia: Carl Rinsch

Cu: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Rinko Kikuchi, Tadanobu Asano, Kô Shibasaki, Cary-Hiroyuki Tagawa

Rulează la: Cinema City Cotroceni

3 stele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite