Cronică de film: Tintin, detectivul-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului
Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului

Filmul prin care Steven Spielberg şi Peter Jackson îl aduc pe marele ecran pe personajul creat de belgianul Hergé îşi datorează succesul unei animaţii revoluţionare. Pentru regizorul american Steven Spielberg, pelicula cu aventurile popularului jurnalist-detectiv este împlinirea unui vis vechi de 30 de ani.

De cum începe bine filmul şi pe toată durata lui, gândul te poartă la vechile aventuri ale lui Indiana Jones, şi nu în mod greşit. De fapt, realizarea primului film cu Indiana Jones l-a adus pe Spielberg, după alţi 30 de ani, să semneze prima adaptare pentru marele ecran a operei lui Hergé.

La premiera franceză a „Căutătorilor arcei pierdute", în 1981, benzile desenate cu Tintin erau evocate de critici ca principală influenţă, motiv pentru regizor, care nu auzise de ele până atunci, să le citească şi să devină fascinat. Iar creatorul acestora, belgianul Georges Rémi, alias Hergé (pseudonimul provine din pronunţia franceză a iniţialelor R şi G), deşi nu a apucat să-l întâlnească pe Spielberg (a murit în 1983, lăsând nedefinitivată cea de-a 24-a carte cu Tintin), nota că numai regizorul lui „Indiana Jones" ar putea adapta cu succes aventurile lui Tintin.

Iată că „întâlnirea" dintre Spielberg şi Hergé s-a produs acum şi cu ajutorul neozelandeezului Peter Jackson, autorul ecranizării trilogiei „Stăpânul Inelelor", aici în calitate de principal producător), iar majoritatea fanilor benzilor desenate cu Tintin - extrem de radicali, ca orice fani - s-au declarat, în mare, mulţumiţi.

De la Hergé la Spielberg

Pentru a transpune, însă, filmic universul atât de particular al benzilor desenate belgiene, Spielberg a trebuit să aştepte 30 de ani, necesari pentru ca tehnologia digitală să-i permită echivalarea viziunii lui Hergé şi să nu rezulte doar un simplu film cu actori, cum a fost cazul nefericitelor pelicule cu Asterix sau cu familia Flintstone. Aşadar, „Aventurile lui Tintin" este o animaţie computerizată (şi, în plus, 3D) - prima pentru Spielberg -, dar deloc una oarecare.

Actorii de pe generic - Jamie Bell (Tintin), Andy Serkis (prietenul său, căpitanul Haddock), Daniel Craig (duşmanul său, Ivan Saharin, un „geniu al crimei") - nu au stat degeaba, oferind nu numai vocile, ci şi mişcarea captată digital - pe sistemul lansat, dar cu mult mai mai puţin farmec, de ultimele filme ale lui Robert Zemeckis. Animaţia este incredibil de realistă - practic uiţi, cu timpul, că priveşti un produs de sinteză, nu un film cu actori reali -, personajele au fost stilizate să semene cu originalele din seria de romane grafice, iar 3D-ul este la locul lui - adică nu te deranjează că există şi te încântă momentele când efectele posibile sunt speculate ingenios.

Filmele inspirate din benzi desenate au devenit o „plagă" pentru Hollywoodul, aflat în pană de inspiraţie, al ultimilor ani, dar de data aceasta avem o primă transpunere a unui produs de gen european, mai precis belgian (ţara în care, alături de Franţa, această formă de artă este cea mai gustată pe vechiul continent). Prin urmare, ironia, umorul şi subtilitatea sunt la ele acasă (aici este prima asemănare cu mai masculinul Indiana Jones, care, la rândul său, se auto-parodiază permanent).

Info:
Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului / The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (SUA, 2011)
Regia: Steven Spielberg
Cu: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig
Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

Filmul preferat: DAN DEDIU, compozitor

CV
- Dan Dediu s-a născut pe 16 martie 1967 la Brăila şi este unul dintre cei mai importanţi compozitori români contemporani.
- Profesor universitar doctor, din primăvara anului 2008 ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
- A urmat Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti, clasa pian cu Constantin Niţu (1981-1985).
- A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, secţia compoziţie cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu (1985-1989).
- După alte studii de filosofie la Universitatea din Viena (1991), a obţinut un doctorat în muzicologie la Academia de Muzică din Bucureşti, teza cu subiectul „Fenomenologia actului componistic. Arhetip, arhetrop şi ornament în creaţia muzicală“, îndrumător ştiinţific prof. dr. Victor Giuleanu (1995).
- Pe lângă numeroasele lucrări muzicale  a publicat următoarele cărţi: „Episoade şi viziuni – Ludovic Feldman“ (1991), „Dan Constantinescu – esenţe componistice“ (1998), „Radicalizare şi guerrilla. Studii de estetică şi gândire muzicală“ (2000).

Top 10 filme care m-au marcat

1. E la nave va (Italia, 1983), regia Federico Fellini
2. Andrei Rubliov (URSS, 1966), regia Andrei Tarkovski
3. Awakenings / Revenire la viaţă (SUA, 1990), regia Penny Marshall
4. Lista lui Schindler (SUA, 1993), regia Steven Spielberg
5. Bărbierul din Siberia (Rusia, 1998), regia Nikita Mihalkov
6. Războiul stelelor (SUA, 1977), regia George Lucas
7. Povestea pianistului de pe ocean (Italia, 1998), regia Giuseppe Tornatore
8. Amadeus (SUA, 1984), regia Milos Forman
9. Psycho (SUA, 1960), regia Alfred Hitchcock
10. Insula doctorului Moreau (SUA, 1996), regia John Frankenheimer

Top 5 regizori

1. Federico Fellini (1920-1993)
2. F.W. Murnau (1888-1931)
3. Steven Spielberg (n. 1946)
4. George Lucas (n. 1944)
5. Fraţii Coen: Joel (n. 1954) şi Ethan (n. 1957)

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite