Comedie cu efect îndelungat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Carell şi Julianne Moore, în filmul „A naibii dragoste“
Steve Carell şi Julianne Moore, în filmul „A naibii dragoste“

Rar reuşeşte o comedie romantică să pătrundă atât de uşor în zona minată a relaţiilor prăbuşite şi să iasă de acolo cu soluţii, într-un mod cald, uman şi fără pedanterie. „A naibii dragoste“ e traducerea nefericită a titlului unui film care are un impact emoţional la fel de puternic ca „Love Actually“, o altă bijuterie cu atmosferă şi cu profunzime.

Regizorii Glenn Ficarra şi John Requa estompează prin multă ironie dulcegăreala inerentă comediilor romantice şi livrează un film în primul rând foarte bine documentat asupra dinamicii dragostei, la vârste diferite.

La 40 de ani, Cal (Steve Carell) pare că trăieşte visul american: e bine plătit, are o casă cochetă, copii şi o soţie - iubita lui din liceu. Visul lui, ca o reclamă la pastă de dinţi, începe să-şi arate fisurile. Cal îşi iubeşte soţia din inerţie şi a înlocuit de mult romantismul cu monotonia.

Aşa începe filmul: într-o seară, Emily îl anunţă, brusc, că l-a înşelat şi că vrea să divorţeze, după 25 de ani de căsnicie. Nu e începutul obişnuit al unei comedii americane.

Dragostea nu iartă

Din laşitate, Cal alege să nu lupte pentru relaţia lui. Proaspăt burlac, se refugiază într-un bar de noapte, unde se împrieteneşte cu Jacob Palmer (Ryan Gosling), un tânăr atrăgător, sigur pe el, care îi propune lui Cal să-l înveţe cum să cucerească femeile.

Aici, filmul repetă clişeele de tipul maestru-învăţăcel, care au luat nenumărate forme în producţiile americane, de la „Batman" la „Hitch" sau de la „Războiul stelelor" la „Discursul regelui". Jacob îi schimbă total stilul lui Cal, îi arată când e momentul să vorbească şi ce să spună, ca să aibă succes la femei.

Cal, deşi acceptă iniţial jocul, e prea bătrân pentru aşa ceva, şi îşi lasă toate gândurile să se întoarcă la femeia pe care a pierdut-o. Trucurile pe care le-a asimilat îi prind însă foarte bine, iar morala este că trebuie să înveţi mereu câte ceva, pentru a pipera o relaţie, până nu e prea târziu.

Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone, Marisa Tomei şi Kevin Bacon scot tot ce e mai bun din replicile inteligente, în scene care generează râsete în rafale sau care domolesc, atunci când e cazul, comedia.

Chiar şi Jacob, gigolo fără speranţă, ajunge să iubească, iar Robbie, fiul de 13 ani al lui Cal, se îndrăgosteşte de bona cu patru ani mai în vârstă decât el. Toţi intră în nişte dileme din care cu greu cred că mai pot ieşi, dar soluţiile şi le livrează unii altora, aproape inconştient. Filmul „A naibii dragoste" cucereşte prin conversaţiile agreabile, prin momentele de tensiune erotică şi prin scenele 1 la 1, în care chiar există un schimb real de informaţii.

Primul în box-office

Comedia „A naibii dragoste/ Crazy, Stupid, Love" a ocupat primul loc în box-office-ul românesc în weekendul premierei, săptămâna trecută, cu încasări de 304.638 de lei şi 17.267 de spectatori, conform unui clasament realizat de Agenţia Champions. Cu un buget de 50 de milioane de dolari, filmul a avut încasări în Statele Unite de 78 de milioane de dolari, după ce a primit cronici favorabile.

info

„Crazy, Stupid, Love", „A naibii dragoste" (SUA, 2011)
Regia: Glenn Ficarra şi John Requa
Cu: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone, Marisa Tomei

Filmul preferat

CV

- Scriitoarea Cecilia Ştefănescu s-a născut în Bucureşti, la 6 iulie 1975.
- Este căsătorită cu poetul Florin Iaru, împreună cu care are un băieţel de 3 ani, Vlad.
- A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi apoi a făcut un master în teoria literaturii şi literatură comparată. În timpul facultăţii, a activat în cenaclul condus de Mircea Cărtărescu.
- A debutat în volumul colectiv „Ferestre 98" (Editura Aristarc, 1998) şi apoi a participat, împreună cu alţi tineri scriitori şi cu Mircea Cărtărescu, la un experiment literar care s-a concretizat într-o carte - „Tescani 40238" (Editura Image, 2000).
- Debutul individual a fost în 2002, cu romanul „Legături bolnăvicioase" (Editura Paralela 45). Cartea a fost reeditată la Editura Polirom în 2005, apoi a fost tradusă în franceză (2006) şi în polonă (2009). În 2006, romanul a fost ecranizat, într-un film cu acelaşi titlu, de regizorul Tudor Giurgiu (cu Maria Popistaşu, Ioana Barbu şi Tudor Chirilă în rolurile principale). În anul 2009, a publicat, la Editura Polirom, romanul „Intrarea Soarelui".

Top 10 filme care m-au marcat

1. L'amour l'après-midi/ Dragostea de după-amiaza (Franţa, 1972), regia Eric Rohmer
2. Mama şi târfa (Franţa, 1973), regia Jean Eustache
3. Florile echinoxului (Japonia, 1958), regia Yasujiro Ozu
4. Mulholland Drive/ Calea Misterelor (SUA, 2001), regia David Lynch
5. Femeia de alături (Franţa, 1981), regia François Truffaut
6. The Act of Seeing with One's Own Eyes (SUA, 1971), regia Stan Brakhage
7. Genunchiul lui Claire  (Franţa, 1970), regia Eric Rohmer
8. Funny Games (Germania, 1997), regia Michael Haneke
9. Fetiţa cu chibrituri (Finlanda, 1990), regia Aki Kaurismaki
10. Jurnal (Israel, 1983), regia David Perlov

Top 5 regizori

1. Eric Rohmer (1920-2010)
2. François Truffaut (1932-1984)
3. Jean Eustache (1938-1981)
4. David Lynch (n. 1946)
5.
Robert Bresson (1901-1999)

Cecilia Ştefănescu
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite