Cannes 2022. O coincidenţă fericită şi una tristă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Vizionările au început cu filmul-fluviu al lui Marco Bellocchio, unii l-au declarat mini-serie, dar pare o minimalizare a unei reuşite indiscutabile: Esterno notte/Exterior noapte.

Este o revizitare din alt unghi a excelentului Buongiorno notte, din 2003, prezentat, la un an după, în prima ediţie a Festivalului Anonimul din Deltă cu un succes absolut. Drama răpirii lui Aldo Moro, perioada sumbră a Brigăzilor roşii, în ajunul Paştilor din 1978, poziţia Papei, colosal de nuanţat jucat de Toni Servillo, alături de cuplul pe ecran Margherita Buy-Fabrizio Gifuni (părea că nimeni nu-l va putea întrece pe Gian Maria Volonte şi totuşi a fost posibil strălucit), plus sforăraia politică, general valabilă şi fără de sfârşit, toate acestea la un loc fac cele 5 ore, ajunse aproape 6, cu o pauză de vreo 30 de minute, ca-n cinematografele din Cizmă, să nu vrei să se termine! O radiografie extrem de fină şi de minuţioasă a unui păienjeniş periculos!

Seara târziu Otto montagne, o coproducţie italo-franco-belgiană, este un scenariu după un roman, despre o prietenie de decenii între doi băieţi deveniţi adulţi, fără nimic din Brokeback Mountain. Regizori, un duo pe platouri şi în viaţă: Charlotte Vandermeersch şi Felix van Groeningen. Selecţia a început cu dreptul. O fascinantă poveste care începe în anii 80, cum e la modă în această ediţie, şi ne poartă şi peste mări şi ţări, dedicată în final unui Rambo, altul decât celebrul personaj.

La polul opus, rusul dizident Serenrennikov a venit (fizic, căci a scăpat de arestul la domiciliu dictat de Putin) cu pelicula Soţia lui Ceaikovki, a cărui operă pe note şi imagine preferi s-o asociezi cu Concertul pentru vioară de la Radu Mihăileanu sau cu Spărgătorul de nuci, inclusiv într-un nou desen animat şi nu cu partea cea mai sordidă din viaţa imensului compozitor. O speculaţie care-i va încânta pe mulţi, despre o nevastă care va sfârşi unde-i era locul de la bun început, la Azilul de nebuni.    

Şi ca să ne dregem gustul: Romy, o femeie liberă, un documentar extraordinar despre Romy Schneider, un star cu cel mai cuceritor zâmbet, de o subtilitate şi de un magnetism fără egal. Poate, dacă tot intră pe France 2, o să-l preia şi TV5. Ar fi o bună ocazie pentru Cinematecă, la 4 decenii de la plecarea ei, încă neelucidată, un ciclu cu filmografia unei vedete cu o viaţă uimitoare, chiar dacă şi întristătoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite