Yanny sau Laurel? „Iluzia“ audio care a împărţit internetul în două. Cum explică specialiştii fenomenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scurt clip audio în care se aude un cuvânt generat de calculator a devenit cel mai disputat subiect de pe internet de la controversata rochie aurie/albastră din 2015.

Un clip audio în care este repetat un cuvânt – dar care e acela? – a devenit viral şi a dat naştere unor dezbateri aprinse. 

„Iluzia“ audio, apărut prima dată pe platforma Reddit, prezintă un singur cuvânt – dar dacă acesta este „Yanny“ sau „Laurel“, ei bine asta a stârnit discuţii în contradictoriu intense. 

Atât de diferite sunt părerile, încât au fost cooptaţi şi experţi pentru a explica fenomenul. 

   

Profesorul David Alais, de la Universitatea de Psihologie din Sydney, spune că este un exemplu de „stimulent perceptual ambiguu“. „Aceste cuvinte pot fi auzite în două moduri şi adesea mintea jonglează între cele două interpretări, deoarece creierul nu se poate decide asupra unei interpretări definitive“, a explicat profesorul pentru The Guardian

„Dacă există puţină ambiguitate, creierul se blochează într-o singură interpretare perceptuală. Aici, Yanny/Laurel este ambiguu pentru că fiecare sunet are un conţinut similar de energie. E pur şi simplu confuz. Toate acestea nu fac decât să evidenţieze măsura mare în care creierul este un interpret activ al contribuţiei senzoriale, astfel lumea exterioară este mai puţin obiectivă decât ne place să credem“, mai spune expertul. 

Alais spune că el şi probabil mulţi alţii aud foarte clar „Yanny“. Lipsa ambiguităţii, spune el, are două explicaţii: în primul rând, vârsta. La 52 de ani, urechile sale nu au o sensibilitate înaltă a frecvenţei, o consecinţă a îmbătrânirii. În al doilea rând, este vorba de accentul generat de calculator. 

Această teorie este susţinută şi de profesorul de audiologie şi neurologie cognitivă Lars Riecke, de la Universitatea din Maastricht. Profesorul a declarat, pentru Verge, că „secretul este frecvenţa, însă contează foarte mult mecanica urechilor fiecărei persoană şi ceea ce se aşteaptă să audă.“

„Cele mai multe sunete – inclusiv Y şi L – sunt realizate din mai multe frecvenţe simultane. Aşadar, frecvenţele care formează Y-ul pot fi făcute în mod artificial mai înalte, în timp ce frecvenţele care fac sunetul L pot fi scăzute“, notează Riecke. 

Profesorul Huck McDermott, de la Institutul de Bionică din Melbourne, sugerează că, în timp ce frecvenţa dispozitivului pe care ascultaţi are un impact important, există „mulţi alţi factori care ne influenţează percepţia“. 

„Când creierul nu este sigur în privinţa unui lucru, el foloseşte indicaţiile din jur pentru a vă ajuta să luaţi decizia corectă. Dacă aţi auzit o conversaţie despre «Laurel» nu aţi fi auzit «Yanny». Istoria personală poate, de asemenea, să vă indice o preferinţă inconştientă pentru unul sau altul. De exemplu, poate cunoaşteţi mai multe persoane cu numele de «Laurel» decât cu cel de «Yanny»“, explică McDermott. 

Totodată, expertul mai subliniază că şi indiciile vizuale joacă un rol important: „Dacă aţi văzut ambele nume pe ecran, fără alte informaţii sau context, creierul este obligat să facă o alegere între cele două. Este o iluzie interesantă şi este posibil să auziţi ambele sunete.“

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite