Care sunt cele mai mari kitsch-uri româneşti: Catedrala Mântuirii Neamului şi icoana online a lui Arsenie Boca, în top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Mântuirii Neamului şi icoana online a lui Arsenie Boca au fost desemnate cele mai mari kitsch-uri româneşti în cadrul unui concurs organizat de Muzeul Kitsch-ului din România.

În perioada 15-31 iulie, peste 10.000 de români au votat pe site-ul Muzeului Kitsch-ului cele mai mari kitsch-uri româneşti din cinci categorii: Kitsch istoric şi legendar, Arhitectură şi monumente,  Artă decorativă şi design interior, Cultură şi fashion, Media şi digital.

Cele mai multe voturi le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de Arsenie Boca. Contestata biserică în construcţie şi celebrul teolog în curs de canonizare devenit între timp icoană online intră astfel în panteonul kitsch-ului românesc, fiind desemnate drept cele mai relevante mostre autohtone de către aproximativ 1.000 de persoane.

Iată clasamentul fiecărei categorii, iar rezultatele detaliate pot fi consultate aici:

·       Kitsch istoric şi legendar: câştigătorul este Arsenie Boca, urmat de Elena Ceauşescu, Dracula, Dacii şi Moş Gerilă;

·       Arhitectură şi monumente: campioană este Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de Bustul de la Scorniceşti, Ţeapa lui Ghilduş, Turnul Eiffel de la Slobozia, Casa Poporului şi Inima lui Isus din Lupeni, Harghita;

·       Artă decorativă şi design interior: românii au decis în favoarea carpetei cu răpirea din Serai, urmată de prosoapele şoferilor de tir, peştele de pe televizor, animalele împăiate şi piticii de grădină;

·       Cultură şi fashion: treningul cu pantofi a fost considerat cel mai relevant kitsch, argintul revenind papucilor cu puf, în timp ce bronzul a fost adjudecat de „dansul pinguinului“, urmând ghiulurile şi plasa de rafie. 

·        Media şi digital: Prezenţa online a cocalarilor şi piţipoancelor a fost de departe cea mai apreciată, podiumul fiind completat de sms-urilede sărbători şi titlurile de tabloid.

„Faptul că 10.000 de votanţi au participat la iniţiativa noastră ne demonstrează că românii au fost atât de expuşi la kitsch încât au dezvoltat gusturi rafinate în ceea ce îl priveşte: sunt la curent cu ultimele tendinţe (de pildă, papucii cu puf), au ajuns la suprasaturaţie în ceea ce îi priveşte pe daci şi apreciază persistenţa carpetei cu răpirea din Serai“, a declarat Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. El a precizat şi că: „Demersul nostru ştiinţific nu intenţionează să jignească pe nimeni, nici să aducă atingere demnităţii nimănui. Din această cauză, nu au fost incluse în concurs persoane fizice, în viaţă, a căror imagine ar putea fi afectată de rezultatele concursului.“

Categoriile şi nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica şi Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE), Corina Băcanu, Cristian Şimonca (Blogu’ lui Otravă) şi Cristian Lică. Comisia a ţinut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului şi de recomandările din social media. 

Acest demers face parte din realizarea unui studiu ştiinţific sub auspiciile celei mai recente destinaţii muzeale ale bucureştenilor şi turiştilor, Muzeul Kitsch-ului, ce include aproximativ 200 de exponate şi poate fi vizitată din luna mai în Strada Covaci nr. 6 din Centrul vechi al Capitalei. La câteva luni de la deschidere, Muzeul Kitsch-ului a devenit unul dintre cele mai interesante muzee din Bucureşti, conform Tripadvisor, cea mai documentată şi credibilă sursă de informare pentru turiştii străini.

Exponatele provin din colecţia personală a proprietarului Cristian Lică, realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignaţiilor, târgurilor de profil şi altor colecţionari şi îmbogăţită recent cu numeroase artefacte. Investiţia lui în noua destinaţie culturală se ridică la peste 15.000 de euro. De curând, colecţia a fost îmbogăţită cu numeroase artefacte donate de simpatizanţi din toată ţara. Preţul unui bilet este de 30 de lei de luni până sâmbătă şi 20 de lei duminica. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite