VODEO Vine mica eră glaciară

Un astrofizician rus susţine că ar trebui să ne pregătim pentru o nouă epocă de gheaţă care s-ar putea instala din 2014. Pământul va intra într-o fază de răcire din cauza reducerii bruşte a puterii de radiaţie a soarelui, fenomen observat de astrofizicianul Habibullo Abdussamatov.

Ştiri pe aceeaşi temă

Disputele despre încălzirea globală s-ar putea încheia în 2014, când ar putea începe o mică eră glaciară, ce va dura circa 200 de ani, după cum a prezis astrofizicianul rus de origine uzbecă Habibullo Abdussamatov.

Specialistul, director al Departamentului de cercetări spaţiale de pe lângă Observatorul astronomic Pulkovo din Sankt Petersburg şi şeful proiectului ruso-ucrainean „Astrometrie" derulat în parteneriat cu Staţia Spaţială Internaţională, este convins că se află foarte aproape de a obţine dovada absolută că ne aflăm în faţa unui colaps al temperaturilor globale pe Pământ, informează ediţia de miercuri a cotidianului italian „La Stampa".

Soarele, singurul vinovat

Teoria specialistului se bazează pe observaţia potrivit căreia, după un secol marcat de creşterea puterii de radiaţie a soarelui până la limite anormale, asistăm azi la o curbă descendentă. Şi asta pentru că diminuarea petelor solare relevă că activitatea soarelui se află într-o fază „minimală", a explicat astrofizicianul cu ocazia celei de-a patra ediţii a Conferinţei internaţionale despre schimbările climatice, care a avut loc la Institutul Heartland din Chicago, scrie publicaţia online „World Net Daily".

În opinia astrofizicianului, climatologii „clasici", care cred în fenomenul încălzirii globale, vor fi, în curând, victimele unui scurtcircuit temporal.

„În ultimul deceniu, temperaturile globale au încetat să mai crească aşa cum s-a întâmplat în secolul XX, când radiaţiile solare au înregistrat cote record. Asta dovedeşte că procesul de încălzire s-a întrerupt", consideră Abdussamatov, excluzând teoria potrivit căreia ţările dezvoltate ar fi vinovate pentru volumul emisiilor cu efect de seră.

Astrofizicianul susţine că şi pe Marte, la 55 de milioane de kilometri de Pământ, - unde niciun om nu a pus încă piciorul dar se strâng infomaţii prin intermediul roboţilor ecologici -, efectul de seră a lovit, reducând întinderile de gheaţă descoperite la Polul Sud al Planetei Roşii. Şi totul din cauza vâlvătaiei solare care „prăjeşte" tot.

Astfel, în timp ce toată lumea discută despre măsurile de reducere a emisiilor cu efect de seră, cercetătorul contra-curent ne sugerează să ne pregătim pentru „Marele Frig". Vom vedea în circa 42 de luni dacă Abdussamatov are dreptate. 

citeste totul despre: