Primul supermodelul african care a apărut pe coperta „Elle” se întoarce în țară după ani de exil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    Fotomodelul Alek Wek se întoarce în vizită în Sudanul de Sud   FOTO: bet.com
Fotomodelul Alek Wek se întoarce în vizită în Sudanul de Sud   FOTO: bet.com

Primul fotomodel african care a apărut pe coperta revistei „Elle” s-a confuntat cu trecutul dureros în prima sa vizită acasă în Sudanul de Sud. Vizita a marcat prima aniversare de independenţă a modelului după ce a părăsit ţinutul natal în 1991.

Alek  Wek,în vârstă de 35 de ani, a părăsit Sudan în timpul războiului civil din 1991. A reuşit să plece din oraşul natal pretinzând că este fiica unui vecin. A fost pasul făcut pe drumul ce o va transforma în primul model african, care va apărea pe coperta revistei „Elle” în 1997.

Vizita în regiunea natală împreună cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite  (UNHCR) a făcut-o pe Wek să fie optimistă şi să aibă speranţă că lucrurile se schimbă, ce-i drept, încet în capitala Juba. În afara oraşului, refugiaţii adunaţi în tabere se luptă să supravieţuiască la fel cum familia ei a făcut în anii '80.

Wek îşi aminteşte că rudele sale se ghidau în timpul călătoriilor după soare şi mâncau ce puteau găsi. Familia a petrecut şase luni într-un sat şi, la un moment dat, au stat trei zile baricadaţi în casă din cauza bombelor şi a împuşcăturilor din zonă.

În prezent, modelul este membru al  „US committee for refugees' advisory council".  „ Poveştile refugiaţilor şi faptul că mănâncă iarbă pentru că nu e nimic altceva hrănitor mi-au adus aminte de viaţa mea, când mama ştia care ierburi sunt bune şi care sunt otrăvitoare”, a declarat Alek Wek pentru „The Guardian” după ce a vizitat tabăra Yusuf Batil în care trăiesc 35.000 de persoane, localizată pe malurile nordice ale Nilului.

Oricât de greu ar fi, Wek întrevede potenţial noii naţiuni în nepotul său crescut şi educat la Londra, care s-a întors să deschidă o afacere în capitala Sudanului de Sud. „A crescut în Marea Britanie şi vorbeşte foarte puţin limba dinka, dar o poate înţelege bine. S-a mutat înapoi în Juba în decembrie. Pentru că a lucrat pe un post de consultant în telecomunicaţii, şi-a deschis propria afacere în oraş”.

Pentru ca ţara să prospere, violenţa trebuie să înceteze. Deşi tratatul de pace s-a semnat în 2005, când s-a sfârşit războiul civil dintre rebelii din sud şi guvernul musulman vorbitor de arabă din nordul ţării, el s-a dovedit înşelător.

Modelul şi-a dat seama că trebuie să emigreze încă din anii '90, deşi avea în faţă un viitor nesigur chiar şi peste hotare. Fratele său a murit din cauza unei complicaţii la şold cauzată de mersul prin tufişuri, chiar înainte ca ea să plece din Sudan. „După ce am văzut acestă tragedie petrecută la o vârstă fragedă, am încercat să ascund amintirile cât de mult am putut, dar nu a mers. Chiar şi în prezent am auzit în taberele de refugiaţi afirmaţii ca «oricum o să mor», «aş putea să mor, de ce să mai încerc să trăiesc» Ceea ce predomină aici este faptul că nu se ştie ce va fi mâine.”

Sudanul de Sud nu dispune de un echipament necesar ca să facă faţă miilor de persoane vulnerabile care trec graniţa. Juba a oprit producţia de petrol în ianuarie 2012 în acelaşi timp cu oraşul Khartoum, slăbind economia deja fragilă. Administraţia preşedintelui Salva Kiir a fost acuzată de corupţie.

Wek a auzit poveştile de rezistenţă ale femeilor şi i-au amintit de mama sa, care a crescut nouă copii în timpul războiului civil şi al mutărilor continue în estul Africii. Alek Wek îşi aminteşte de o bătrână de 83 de ani din tribul său natal, ai cărei fii au murit în timpul războiului.

„A ajuns să-şi crească nu doar fiii, ci şi nepoţii, în ciuda fragilităţii sale. M-a răscolit şi m-a mulţumit pentru că îmi amintea de altruismul mamei. De fiecare dată când am momentul meu de impas mă gandesc la ea”, conchide fotomodelul african.


 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite