Paula Seling, fata cu pianul de la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Seling
Paula Seling

Când era mică i se părea dificil pianul. Acum, în finala naţională Eurovision din 6 martie, Paula participă cu două piese, „Playing with fire“ şi „It’s not to late“, ambele cântate şi la pian.

Părinţii Paulei şi-au dorit mult ca ea să studieze muzica şi nu au ezitat. Au trimis-o la o şcoală de specialitate. „Am început să studiez pianul chiar din clasa întâi. Mi-a povestit mama că şcoala de muzică trimitea o comisie prin grădiniţe care testa copiii ce urmau să se înscrie acolo. Aşa profesorii făceau recomandări părinţilor cu copii talentaţi", povesteşte Paula. A trecut cu bine testele şi ea şi fratele ei.


La şase ani începea să studieze pianul la Şcoala de Arte din Baia Mare cu profesoara Mariana Tilca. „A fost destul de greu să stau în casă să studiez în timp ce colegii mei se jucau în curtea blocului. Dar a meritat", scrie pe pagina ei de web Paula.


La 10 ani a început să cânte în corul şcolii şi în scurt timp a devenit solistă. A urmat o perioadă de concursuri interjudeţene şi naţionale de pian, festivaluri şi concursuri de muzică corală, timp în care a dobândit ceva experienţă şi încredere.


A fost pedepsită de nenumărate ori în timpul lecţiilor de pian pentru că şoptea colegilor scoşi în faţa clasei, la tablă. „Mi-era milă de ei şi mă simţeam datoare să-i ajut, iar învăţătorul nostru mă taxa mereu pentru asta. Ca sa nu mai vorbesc de părinţi, care erau necăjiţi pentru că-l supăram pe domnul învăţător", îşi aminteşte artista.


Când a crescut, a colaborat cu artişti de marcă, a cântat în deschiderea concertului „Doamnei Folkului" - Joan Baez, de la Bucureşti, în 1997, apoi a urcat pe scenă înainte de Chick Corea, în 1998. În acelaşi an, „Ploaie în luna lui Marte", piesa lui Nicu Alifantis, i-a deschis drumurile şi ochii, luând premiul Hitul Anului la Festivalul de la Mamaia.

Pianul „a trădat-o" câteva secunde

Paula a trecut prin cel mai emoţionant moment al vieţii ei pe scena Cerbului de Aur, în 2002, când pianul a cedat. Avea de interpretat două piese. „M-am aşezat pe scaun cu hotărâre şi cât mai mult «feeling», am luat primele acorduri... şi nimic. Pianul nu mergea... Pianul, cel mai bun prieten al meu, cedase", povesteşte ea. Însă, cu o ultimă suflare, şi-a încercat norocul şi a vrut să vadă, poate nu era stricat, poate instrumentul nu era pornit. A scăpat. Butonul de start a salvat-o.

„Se joacă cu focul" în finala Eurovision

Ovidiu Cernăuţeanu i-a propus la Cerbul de Aur, când era în juriu, să colaboreze. Au făcut schimb de telefoane şi au ajuns în finală la Eurovision cu piesa „Playing with fire", un duel muzical cu piane. „i-am spus lui Ovi pe scenă, când se acordau premiile (el a câştigat Cerbul de Bronz şi pe cel de popularitate), că-mi place cum cântă şi aşa am început să discutăm", povesteşte Paula Seling.


Când a ascultat compoziţia lui Andrei Tudor, „It's not to late", i s-a făcut pielea de găină şi i-a venit să plângă. „M-am bucurat mult că Andrei se gândise să-mi dea piesa asta specială, iar prezenţa lui Kamara completează frumos acest proiect", mai spune artista.


Întrebări şi răspunsuri

Există vreun muzician cu care ai vrea să colaborezi în mod special?
Cu Sting. Este preferatul meu, ador tot ceea ce face el.

Care sunt muzicienii pe care îi asculţi întotdeauna?
Sade, Sting, Annie Lennox, Michael Jackson, Skunk Anansie, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Tori Amos, Chaka Khan.

Venind dintr-o zonă cu tradiţii adânci în folclor, te influenţează asta în muzica pe care o faci?
Nu ştiu ce să-ţi răspund. Mai degrabă pot spune că muzica pe care o fac are influenţe din muzica clasică, pe care am studiat-o mult timp. Îmi place folclorul din Maramureş şi interpretez cu mare plăcere colinde vechi, cântece sfinte din popor.

Cum vede o fată din Baia Mare Bucureştiul?
Foarte mare, agitat, nervos, grăbit, interesant, complex, indispensabil, aglomerat, cuceritor, creează dependenţă.


Ce-i place

„Îmi place sportul foarte mult, muntele, plimbările în aer liber, ciclismu", spune artista. De asemenea, Paula grădinăreşte.

Ce nu-i place

Nu-i place răutatea. „Nu înţeleg de ce oamenii ar vrea să facă rău altora doar pentru că pot", spune Paula. Nu are dezamăgiri şi crede că toate lucurile se întâmplă cu un scop, că Dumnezeu te pregăteşte pentru încercările vieţii.

Profil
Născută: 25 decembrie 1978, Baia Mare
Studii: Colegiul „Gheorghe Şincai" din Baia Mare, Şcoala Superioară de Jurnalistică din Bucureşti. A studiat canto şi pian.
Familie: Este căsătorită cu Radu Bucura, instrumentist

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite