VIDEO Nicolai Tand: „Jennifer Aniston mi-a mulţumit pentru mâncarea pe care i-am gătit-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolai Tand, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Nicolai Tand, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

În urmă cu 20 de ani, Nicolai Tand a renunţat la şcoală şi a plecat dintr-un sat din Maramureş pentru a-şi căuta norocul în lume. A făcut mai multe meserii, a mâncat din mila bisericii, apoi şi-a descoperit pasiunea pentru lumea culinară. A gătit la Paris pentru Metallica sau Akon, apoi s-a reîntors acasă. Nicolai Tand a venit la Adevărul Live, unde a vorbit despre gastronomie, dar şi despre emisiunea „Top Chef“, de la Antena 1.

Nicolai Tand a pornit de jos, iar acum are propriul restaurant în Bucureşti, La Cantine de Nicolai. Mai mult, el este unul dintre cei trei membri ai juriului concursului destinat bucătarilor profesionişti, „Top Chef“, de la Antena 1. 

Invitat la Adevărul Live, Nicolai a vorbit despre pasiunea sa pentru mâncare, despre perioadele grele ale vieţii sale şi modul în care le-a depăşit, dar şi despre vedetele pe care le-a întâlnit la Paris şi pentru care a gătit de-a lungul timpului.

Încă de la începutul interviului, Nicolai Tand a explicat cum modestia şi simplitatea, valori însuşite în Maramureş, sunt esenţiale şi în arta culinară.

„Poate că modestia vine de la Maramureş, am crescut la ţară. Valorile sunt cele simple, la fel ca şi mâncarea, cea simplă şi gustoasă“, glumeşte Nicolai Tand.

„Eu am mâncat nu doar pui, ci lucruri simple. În noul sezon al show-ului «Top Chef»s-a pus mult accent pe sosuri, care să facă legătura între alimente, care «îmbracă» mâncarea. Mie mi-a fost frică dupa prima emisiune că nu o să mai vină bucătari, dar acum au venit bucătari tineri care au venit să demonstreze că sunt foarte buni. Au venit şi multe femei, în acest sezon.“

„Cel mai dificil de făcut cred că este desertul. Nu poţi să improvizezi. Anul acesta am avut nişte deserturi senzaţionale. Pentru noi e importantă prezentarea, pentru că noi «mâncăm» cu ochii. Mie îmi place să avem un echilibrul în farfurie. Vrem volum, dar într-un concurs trebuie să mergi la sigur. Unii concurenţi au plecat deja pentru că şi-au schimbat ideea de mâncare de mai multe ori. Unii au copiat de la colegi, dar cred că asta e din cauza stresului. Noi ştim regulile de bucătărie, iar unele mâncăruri le gustăm pe loc.“

„Dacă m-aş duce la «Top Chef» ca şi concurent aş dat tot ce am mai bun. Viaţa mea a fost ca o aventură. Am un bunic care, la 80 de ani, îmi zicea că învaţă de la mine. Niciodată nu sunt mulţumit de mâncarea mea, ştiu că puteam să fac mai bine.“

Chef Nicolai Tand FOTO David Muntean

Nicolai Tand, alături de jurnaliştii Adevărul FOTO David Muntean

„În Franţa, stăteam în case părăsite“

„Eu vorbesc rău româneşte, am trăit în Franţa 20 de ani. M-am întors în Bucureşti cu accentul de maramureşean şi cu o notă franţuzească. La televiziune am ajuns din întâmplare. La Euforia, Lucian Marinescu, producător, căuta un prezentator pentru o emisiune. M-am dus, am răspuns la întrebări şi am plecat. După ce s-a uitat pe episodul-pilot a zis că mergem mai departe. Eu am venit din Franţa în România să deschid un restaurant“.

Nicolai Tand, cheful care a gătit pentru Metallica şi Akon, la Adevărul Live


„Fiecare om, în viaţă, are povestea lui. Eu am hotărât să plec la 20 de ani, nu aveam opţiuni, mă duceam în armată altfel. Noi, maramureşenii ne duceam la viţă, la câmp, dar eu mi-am luat viaţa în cap. Mama mi-a zis «Du-te, dragul mamii». Am muncit fără viză, în Iugoslavia. Am ştiu ce mă aşteaptă.“

„În Franţa, stăteam în case părăsite. De Crăciun tocmai ni se tăiase curentul, am vândut ziare, de sărbători, am strâns 1.000 de franci împreună cu alţi trei băieţi. De Crăciun am închiriat o cameră la hotel: aveam căldură, baie, duş... Nu am regretat decizia de a pleca din România, în pofida perioadelor grele prin care am trecut. Eram capul familiei, fraţii mei erau deja căsătoriţi. Poliţia m-a prins şi mi s-a zis că mă vor expedia acasă. Dar mi-era ruşine de mama, nu voiam să o dezamăgesc. Am învăţat că doar prin muncă, nu prin şmecherii, o să reuşesc. Eu datorez mult Franţei. Acolo am dobândit nişte valori, mi-am dat seama că mâncarea e mai mult decât ceva care să-ţi umple burta.“

Chef Nicolai Tand FOTO David Muntean

Nicolai Tand în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

„Am rămas şocat când am mâncat fructe de mare pentru că la noi, în Maramureş, erau doar câşiva peşti prin râul Iza. Citeam revistele glossy şi aveam priteni care lucrau deja în restaurante. Eram puţin gelos şi m-am dus, pur şi simplu, m-am prezentat în faţa celor de la restaurant. Am început de la zero. Francezilor le plac românii, eu nu am avut probleme, m-am integrat, am vrut să muncesc. În prima seară a trebuit să duc un platou de un metru şi nu am spart nicio sticlă.“

Mâncarea e un mod de viaţă, e un stil de a socializa“

„Mama îmi făcea clătite din cartofi raşi, un fel de rosti, o mâncare considerată specific elveţiană. Nu ştiu dacă românii au ceva specific. De exemplu, în nordul Franţei există influenţe germane. În orice ţară există, toşi iau de la vecinii din stânga şi din dreapta câte ceva. Oriunde există astfel de influenţe. Eu când mă duceam la coasă mâncam mămăligă cu brânză, care se mănâncă foarte mult în Italia. În Franţa există sarmale, dar nu cu varză murată. Mie îmi place fasolea bătută cu cârnaţi şi cu castraveţi muraţi. Micii se fac şi în alte ţări. Mâncarea e un stil de viaţă, e un mod de a socializa.“

„Jennifer Aniston mi-a mulţumit pentru mâncarea pe care i-am gătit-o“

„Jennifer Aniston mi-a mulţumit pentru mâncarea pe care i-am gătit-o. I-am făcut ceva ceva simplu, cu pui. Cea mai mare mulţumire este să vezi farfuria goală. Nu ştiu dacă e o provocare în bucătărie. Pentru mine, o provocare sunt deserturile. De obicei îmi plac lucrurile sărate, nu dulciurile. Acum, desertul mi se pare foarte important la o masă“.

„Acasă gătesc. Fetiţa mea de doi anişori, Ilona, mănâncă de toate, tot ce mâncăm noi. Îi place pâinea. E important să mănânci echilibrat. Eu recomand părinţilor să le dea copiilor alimente gătite. Nu sunt nutriţionist, sunt bucătar, părinţii trebuie să gătească de sezon. Copiilor le plac legumele. Pentru mine contează cum arată mâncarea. Eu nu sunt dur, dar ei trebuie să mănânce ce mâncăm şi noi. Chiar şi soţia mea găteşte. Are cărţi de reţete, îi iese o mâncare incredibilă.“

Chef Nicolai Tand FOTO David Muntean

 Nicolai Tand FOTO David Muntean

Importanţa materiei prime în restaurantele cu stele Michelin

„De Halloween gătesc dovleac. Data trecută am făcut grătar cu dovleac şi cartofi. La restaurantele cu stele Michelin există şi meniuri de degustare care costă şi mai mult decât meniul în sine. Multă lume confundă mâncarea franţuzească cu mâncarea din restaurantele franţuzeşti cu stele Michelin. Restaurantele astea sunt scumpe pentru că materia primă e scumpă. Bucătarii de acolo duc mai departe felul de a găti, lucrează cu produse de cea mai înaltă clasă, iar acestea sunt scumpe. Automat creşte preţul mâncării.“

„Eu nu merg la un astfel de restaurant toată ziua, doar din când în când. Nu-mi permit, mă duc doar la ocazii speciale, la Paris. Materia primă e foarte importată în «bucătăreală». Multe dintre ingredientele pe care le folosesc în restaurantul meu vin din străinătate, sunt scumpe, deci mâncarea e mai scumpă. O mâncare bună necesită multă materie primă din străinătate“.

„Eu mănânc orice, dar nu îmi place când un bucătar îşi bate joc de mâncare. Sunt pofticios, aş mânca din toate.“

„La englezi mi-a plăcut că au luat tot ce era mai bun de peste tot din lume. În Italia îmi place că au o materie primă foarte bună. Fiecare ţară are ceva bun. La noi la ţară dacă mănânc o tocăniţă şi beau rachiu sunt cel mai fericit. Sau peşte afumat, în coajă de brad. Genial! Am descoperit oameni care sunt pasionaţi de ceea ce fac. Lumea nu ştie de ei, dar în alte ţări ei sunt promovaţi. Dacă nu cumpărăm produse de la ei, or să dispară.“

„În Franţa şi în Italia se mai lucrează ca pe vremuri, dar noi vrem să facem totul modern. Dacă aş avea 20 de ani aş face aceleaşi lucruri, indiferent de vremuri. I-aş spune unui tânăr de 20 de ani să facă totul cu suflet, să munceşti ca şi cum ai face-o pentru tine. Am muncit zile şi ore fără să fiu plătit, dar acum se văd roadele, acum le culeg“, încheie Nicolai Tand.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite