„Nevermind“, sunetul care a schimbat muzica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nirvana, în cea mai longevivă formulă: Krist Novoselic, Dave Grohl şi Kurt Cobain
Nirvana, în cea mai longevivă formulă: Krist Novoselic, Dave Grohl şi Kurt Cobain

În urmă cu două decenii, pe 24 septembrie 1991, Nirvana lansa albumul-cult „Nevermind“, care avea să transforme trupa în emblema unei generaţii şi care are acum o ediţie de colecţie. În 1991, Kurt Cobain avea 24 de ani şi lansa albumul „Nevermind“. 20 de ani mai târziu, geniul din muzica lui încă trăieşte.

Dacă statisticile ar fi singurul lucru care ar conta, cifrele ar spune sec povestea unui succes comercial: „Nevermind" s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume, a ajuns numărul 1 în topul Billboard şi s-a clasat pe locul 17 în lista „Rolling Stone" a celor mai bune 500 de albume din toate timpurile.Dar, în spatele acestui succes la care nimeni nu se aştepta în 1991, este povestea unor nebuni frumoşi care au îndrăznit să viseze.

Trei tineri într-o dubiţă

Într-o după-amiază de aprilie din 1990, Kurt Cobain, Krist Novoselic şi Dave Grohl au ajuns în Madison (Wisconsin), la studioul de înregistrări al producătorului muzical Butch Vig. Veneau din Seattle şi conduseseră 3.000 de kilometri fără oprire. „Au venit cu o dubiţă şi probabil că nu mai făcuseră un duş de trei zile", şi-a amintit Butch Vig, într-un interviu acordat revistei americane „Rolling Stone".

Au început chiar în acea zi înregistrările pentru albumul care avea să răzvrătească „spiritele" adolescenţilor din întreaga lume şi care avea să pună „spiritul" grunge pe harta muzicii. Opt demo-uri au fost rezultatul unei săptămâni de înregistrări, unele dintre ele incluzând variante „feroce" ale unor piese ca „In Bloom" şi „Lithium", incluse pe ediţia aniversară a albumului ce va fi lansată zilele acestea.

Kurt Cobain, muzicianul rock minune

Kurt, spiritual şi fermecător

„Kurt putea fi spiritual şi fermecător, dar putea să-şi schimbe dispoziţia de la o clipă la alta. Acum era total absorbit de înregistrări, iar peste un minut se ducea ­într-un colţ al încăperii şi se «pierdea» în el însuşi. Chiar nu ştiam cum să gestionez situaţiile astea", îşi aminteşte Vig. Într-o săptămână, banii alocaţi pentru înregistrări s-au terminat, însă Nirvana avea deja o mină de aur: casetele demo care aveau să le aducă un contract cu o casă de discuri în doar câteva luni. 

Peste un an, în mai 1991, membrii trupei s-au reîntâlnit cu Vig în Los Angeles şi au început să înregistreze din nou, pentru varianta finală a discului. „Eram foarte concentraţi, nu pierdeam timpul, nu ne prosteam", a declarat Krist Novoselic, însă nu acelaşi lucru îşi aminteşte Butch Vig. „Stăteau treji toată noaptea, luau droguri şi mergeau pe plajă, în Santa Monica. Se bucurau de libertate, dar, în sinea lor, ştiau că fac un album nemaipomenit. Au fost vremuri cu adevărat speciale, înainte să înceapă toată nebunia", a mărturisit producătorul.

Succes neaşteptat

După lansarea materialului, Nirvana a petrecut câteva săptămâni în turneu în Europa, unde trupa a fost extrem de bine primită de public. Piesa „Smells Like Teen Spirit" era deja un hit. Succesul a venit pe neaşteptate pentru membrii formaţiei, surprinşi să susţină concerte cu casa închisă sau să fie mereu urmăriţi de echipe de televiziune.

Kurt Cobain, muzicianul rock minune

Însă abia show-ul de Halloween (31 octombrie - n.r.), susţinut în1991, la Paramount Theatre din Seattle, avea să fie un punct de cotitură în istoria formaţiei. „Acel concert a însemnat sfârşitul zilelor liniştite. După aceea, totul a luat dimensiuni uriaşe, a devenit atât de greu de gestionat", îşi aminteşte Novoselic. În mai puţin de trei ani, în aprilie 1994, Kurt Cobain avea să aleagă, în felul său, liniştea. S-a sinucis.

"Muzica este ceea ce ne-a ţinut împreună. Ne-a plăcut să cântăm împreună şi am făcut-o bine. Muzica a fost inima lucrurilor şi asta e ceea ce va rămâne după Nirvana.''
Krist Novoselic co-fondator Nirvana

De pus în raft

Ediţia aniversară a albumului „Nevermind" va include mai multe materiale rare sau nepublicate şi va fi lansată şi în România, pe 26 septembrie, în trei variante: Standard (79,9 lei), Deluxe (99 de lei) şi Superdeluxe (199 de lei).

Copilul Nirvana

Copilul Nirvana, aşa a fost numit Spencer Elden, bebeluşul care apare pe coperta albumului „Nevermind". Fotografia unui bebeluş, care înoată încercând să prindă o bancnotă de un dolar agăţată într-un cârlig de undiţă, a devenit una dintre cele mai puternice imagini folosite pe coperta unui album. La vremea respectivă,  fotografia a creat mari controverse, deoarece bebeluşului i se vedea sexul. Părinţii micuţului Spencer Elden au primit 200 de dolari pentru ca fiul lor să apară în fotografia care să promoveze albumul trupei Nirvana.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite