Connect-R: „Ultima zi liberă am avut-o anul trecut. Simt nevoia să stau puţin singur “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Connect-R a purtat într-un concert un tricou pe care scria „Sunt ţigan“
Connect-R a purtat într-un concert un tricou pe care scria „Sunt ţigan“

Pe fugă, între două spectacole, Ştefan Mihalache ne-a mărturisit că sare dintr-un concert într-altul, că nu a mai avut o zi liberă de nu mai ţine minte când, iar în concediu nu poate pleca prea curând.

Că vara Connect-R nu doarme am auzit cu toţii obsesiv în ultimele luni, la terase, pe plajă, în maxi-taxi sau la televizorul vecinilor. Hitul „Vara nu dorm" i-a adus lui Ştefan Mihalache, după numele său real, de aproape două ori mai multe concerte în această vară decât în alţi ani. Inspiraţia pentru versurile melodiei a fost propriul stilde viaţă, pentru că de câţiva ani încoace, Ştefan doarme doar patru-cinci ore pe noapte. Chiar şi cu o viaţă atât de agitată, artistul ne-a mărturisit că găseşte totuşi timp să scrie poezii şi să citească. Imediat după ce a răspuns la ultima întrebare a reporterilor „Weekend Adevărul", solistul a fugit, la propriu, la următorul concert.

„Weekend Adevărul": De câte ori ai fost întrebat, în ultimele luni, dacă dormi vara?
Connect-R: De foarte multe ori. A devenit deja un clişeu. La început suna haios, dar acum trebuie să recunosc că este aproape stresant.

Şi totuşi, cât de mult ai dormit vara asta, după ce ai lansat superhitul „Vara nu dorm"?
De ceva ani nu prea mai dorm pentru că am multe concerte. Dintotdeauna am avut multe, dar vara asta au fost, într-adevăr, mai multe. Şi încă nu am răspuns tuturor solicitărilor! Nu am reuşit să onorez nici 80% din ele. În medie, am cam 14-15 concerte pe săptămână. Prin comparaţie, anul trecut aveam şapte-opt pe săptămână.

De câte ori ai interpretat cel mai mult „Vara nu dorm" într-o singură zi?
Am avut, la un moment dat, 15 concerte într-o zi şi la fiecare am cântat, bineînţeles, piesa asta. Nu pot să spun că a fost uşor, dar am avut noroc că erau legate: Predeal, Braşov, Sinaia... Altfel n-aş fi avut cum să ajung la cifra asta.

Ce concert ţi-a rămas în inimă, dintre toate pe care le-ai susţinut până acum?
Turnu-Severin este oraşul meu de suflet. Acolo, oamenii sunt foarte zgomotoşi la concerte. Simţim că suntem iubiţi foarte mult în Turnu-Severin. Acolo e şi un fan club, de la care primesc de ziua mea tort şi cadouri.

Până când ai concerte programate?
Avem planificată o cântare pentru 25 mai 2013, deci voi avea o agendă la fel de plină ca până acum.

De unde inspiraţia pentru versurile piesei?
Nu am vorbit până acum prea mult despre studioul meu, Rappin' On Production, dar o să spun mai multe cu această ocazie. Pentru mine, este mai mult decât o afacere, este locul în care mă simt cel mai bine. Puţină lume ştie că toate versurile pieselor mele sunt scrise chiar de mine. Am piesele mele, muzica mea. De unde m-am inspirat? M-am gândit la concertele multe pe care le avem, că noi nu dormim (râde). În general, vara concertele se triplează. Eu dorm patru-cinci ore pe noapte. Pe lângă asta, tata are o insomnie de câţiva ani şi tot încercăm să o tratăm. Va trebui să mergem cu el pe undeva, prin Croaţia, unde am auzit că ar fi o clinică bună pentru probleme de genul ăsta. În ceea ce priveşte strofele melodiei, m-am inspirat din viaţa oamenilor obişnuiţi. Cu toţii am mers la mare cu naşul, cu toţii am mâncat o pizza pe zi şi am stat în cazări ieftine, nu la hotel.

Ştiu că tu scrii poezii. Care este ultima ta compoziţie?
Se numeşte „Eu?" şi am scris-o pentru o persoană foarte dragă mie, o persoană publică de sex masculin, nu feminin. Poezia e o mărturisire. Scriu în continuare deci poezii, nu mă pot opri din scris. Eu vin dintr-o zonă muzicală în care atuul cel mai mare e să ai versuri scrise de tine, care să aibă mesaj, conţinut: zona hip-hop.

Când ai avut ultima dată o zi cu adevărat liberă, fără concerte, interviuri, apariţii TV şi ce ai făcut atunci?
Ultima zi liberă am avut-o anul trecut. De atunci, nici măcar o zi n-aş putea spune că a fost, într-adevăr, liberă de orice angajament. Am fost atunci pe la ai mei şi apoi prin Herăstrău, pentru că ai mei stau aproape de parc. Urmează, probabil, să mă întrebi ce aş face într-o zi liberă. În primul rând, aş sta mai mult cu iubita mea, aş merge să-mi iau câteva cărţi sau aş merge la o piesă de teatru...

Concediu ai avut sau este în plan?
Nu am avut. Aş vrea să merg în Muntenegru, dar nu cred că mai ajung anul ăsta. Poate vara viitoare. Aş vrea să ajung, la un moment dat, şi în Amsterdam, în Londra, dar aş opta pentru natură. Simt nevoia să stau puţin singur. Ai nevoie, la un moment dat, să stai tu cu tine. Asta nu înseamnă că sunt sociopat (râde).

Ce locuri din România îţi plac cel mai mult?
Zona Râşnov, Dobrogea, spre Dunăre... Ţara asta e foarte frumoasă. Datorită meseriei mele, am avut norocul să merg peste tot şi am văzut multe locuri frumoase.

Care este cartea ta de suflet?
Am mai multe cărţi de suflet, dar una este fundamentală: Biblia. Îmi plac toate cele trei cărţi ale lui Dan Puric: „Cine suntem", „Despre omul frumos" şi „Fii demn!". Îmi place „Pagini despre sufletul românesc" a lui Noica şi ar mai fi cartea lui Danion Vasile, „Drumul spre acasă".

Dar melodia de suflet?
Dintre melodiile mele, „O lacrimă pentru pământ" este pentru suflet. Am făcut-o când eram în R.A.C.L.A.

Ce te inspiră când compui versurile?
Chiar şi o bătrână care cerşeşte în colţul străzii, o reclamă TV şi orice lucru care-mi iese în cale. Când scriu, mă transpun în pielea unui personaj, ca un actor. M-a inspirat Dumnezeu.

CV: A participat la Eurovision

Numele: Ştefan Mihalache
Data şi locul naşterii: 9 iunie 1982, Bucureşti
Studiile şi cariera:
- la vârsta de 8 ani, a fost selecţionat în Grupul „Primăvara", ca dansator, cu care a participat la emisiunea Tip Top Minitop
- în 1997, a înfiinţat trupa „Giganzii"
- în 2006, a fost primul rapper care a evoluat pe scena Eurovision, împreună cu Arsenie
- „Dacă Dragostea Dispare" a fost prima piesa românească de pe Youtube
- a colaborat cu trupa R.A.C.L.A., cu Loredana, Marcel Pavel, Paula Seling, Cristina Spătar, DJ Project, Mandinga, Smiley, Alex, Anda Adam
Locuieşte în: Bucureşti

"Ai nevoie, la un moment dat, să stai tu cu tine. Asta nu înseamnă că sunt sociopat."

„În faţa lui Dumnezeu suntem toţi la fel"

Te mai loveşti acum de discriminare? Spuneai acum ceva vreme că mai tot timpul te confruntai cu asta.
N-aş vrea să răspund la întrebarea asta. După ce am stabilit că etnia mea este cea pe care o ştiţi şi pe care am afişat-o public, am stabilit nişte principii. Un reporter l-a întrebat, la un moment dat, pe Morgan Freeman cum sărbătoreşte el ziua negrilor (n. r.  -  Ziua Afroamericanilor). El a întrebat atunci: „Dar a albilor cum e?". Reporterul a răspuns: „Mâncăm curcan, facem petrecere". Morgan a zis atunci: „Păi, vezi, aşa e şi la noi". În faţa lui Dumnezeu, suntem toţi la fel.

După ce am purtat acum ceva vreme tricoul ăla pe care scria „Sunt ţigan", mă aşteptam ca lumea să nu mai aducă vorba despre asta. Nu s-a întâmplat aşa şi am decis să nu mai vorbesc despre subiect.

„Am văzut marea la 17 ani"

Ce vacanţă din copilărie ţi-a rămas cel mai mult în amintire?
Vacanţele pe care le petreceam la Govora, cu mama. Fiind bolnavă de astm, ea mergea destul de des acolo, vreo patru-cinci ani la rând. La Govora am văzut şi primul meu film, „Păcală".

Ai vreun regret legat de copilărie?
Da, că n-am avut neamuri la ţară. În fiecare toamnă ne întreba învăţătoarea unde am fost în vacanţă vara. Eu nu aveam bunici la ţară şi nici posibilităţi să merg cine ştie pe unde. Prima dată, am văzut marea la 17 ani. Am fost cu iubita mea de atunci. Dar să nu înţelegi că am suferit foarte tare în copilărie. Noi eram obişnuiţi cu traiul greu, cu neajunsurile.

Cum te distrai în liceu?
Nu prea urmăream asta. Eram foarte pasionat de softul meu de compus şi de prelucrat muzică, care se numea Acid 04 şi, ca să cumpăr baze de date şi CD-uri cu muzică, munceam part time prin diverse locuri. Cu banii de acolo cumpăram diverse pentru softul ăsta. Ţin minte că prietenii mei mă chemau la mare şi le spuneam că am alte treburi. De banii pe care i-aş fi cheltuit la mare, mă gândeam că mai bine îmi cumpăr nişte sample-uri (n. r. - mostre de sunet folosite în producţia muzicii hip-hop, electronică etc.).

Câţi prieteni ţi-ai păstrat de pe vremea când nu erai celebru?
Nu neapărat celebritatea te îndepărtează de prieteni. Am puţini prieteni, îi număr pe degete, şi cei pe care-i am sunt din copilărie şi pentru toată viaţa.

Spuneai într-un interviu că eşti chibzuit cu banii, pentru că ai avut o copilărie grea. Care a fost cel mai extravagant lucru pe care ţi l-ai cumpărat până acum?
Da, sunt chibzuit, pentru că aşa se dezvoltă un om care a avut neajunsuri nişte ani. Părintele Cleopa spunea că nu e o problemă faptul că n-ai bani, problema e cum îi obţii. Chibzuiala e o smerenie vizavi de nişte bunuri pe care ţi le dă Dumnezeu. Cel mai extravagant lucru pe care mi l-am luat? Un ceas pe care am dat 300 de euro. Mi-a plăcut foarte mult.

Prima ta slujbă a fost aceea de vânzător de ziare?
Am făcut şi tinichigerie, am lucrat şi în construcţii - că taică-meu lucra la ICRAL (n. r.  - Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă). După aia, am lucrat la ziare.

Ai fost la referendum pentru demiterea preşedintelui României?
Am fost şi am fost scârbit de ce mi s-a întâmplat. Îmi pierdusem buletinul cu trei zile în urmă şi m-am dus cu paşaportul. Mi s-a spus că numai cetăţenii din străinătate pot să voteze cu paşaportul. Nu am fost lăsat să votez, cu toate că au înţeles situaţia. În ţara asta, niciodată nu s-a făcut dreptate, ci doar justiţie. Atât putem, ăsta este nivelul nostru.

La ce hit să ne aşteptăm în anotimpul următor? Ce piesă ne recomanzi de pe noul album?
O să fac un sondaj pe Facebook. Am trei piese în limba română, una mai frumoasă decât cealaltă (râde).

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite