Şerban Ionescu:"După Palme D'Or, lumea ne zice: «Ciocu' mic!»"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şerban Ionescu face naveta între teatru, televiziune şi film cu viteza trenului intercity. Vehiculul care-l poartă prin viaţă este un umor sănătos de oltean neaoş, născut la Corabia.

Şerban Ionescu face naveta între teatru, televiziune şi film cu viteza trenului intercity. Vehiculul care-l poartă prin viaţă este un umor sănătos de oltean neaoş, născut la Corabia.

După o zi petrecută la filmări, la 60 km de Bucureşti, în Săruleşti, actorul are verva celui care se întoarce de la o petrecere. Replicile îi sar înaintea întrebărilor gazetăreşti, iar vorbirea liberă, ca şi spiritul lui, au savoarea necontrafăcută a unui nea Mărin din epoca internetului - citadin, intelectual, artist. "Da dragă, sigur, m-ai sunat, ştiu! Dar n-am avut cum să-ţi răspund, că lucram!"

Pelicula la care filmează de patru săptămâni Şerban Ionescu se numeşte "Umilinţa" şi reprezintă debutul regizorului Cătălin Apostol. "Un fapt real rupt de cotidian", spune actorul: un fost medic veterinar, Dumitru, se izolează în clopotniţa bisericii, după ce, cu ani în urmă, a omorât din greşeală un copil.

Satul îl va pedepsi pentru crima comisă fără premeditare; când în sat vine potopul, sătenii ignoranţi şi superstiţioşi cred că aceasta e pedeapsa divină care cade pe sat, urmare a crimei făptuite de Dumitru cu ani în urmă.

"Povestea se întâmplă în timpul unor inundaţii, or, din cauza banilor - o scenă ca asta, care presupune aducerea a sute sau zeci de metri cubi de apă, ar costa milioane de dolari în America. Ăia au fost în stare să facă "Titanicul", noi abia ne târâm.

Am mai modificat un pic scenariul... Am strigat: "Bă, vine ploaia!". În loc să facem inundaţii, am dus-o aşa într-o metaforă. Eu le-am zis: "Haideţi, mă, să ne mutăm la Suceava, că avem inundaţii de-a gata!". "Nu, că nu sunt bani... Asta-i cinematografia română!". Şi imediat, pe "cinematografia română" se revarsă toate frustrările unui mare actor născut într-o ţară mică: "Palme D"Or-ul ăla ne-a făcut mai mult rău decât bine.

După Palme D"Or, lumea ne zice: <> . Da, fiindcă din şapte filme, unul e bun şi şase sunt proaste! Da, dom'ne, am luat un mare premiu, este frumos, dar să nu ne batem cu aripile în piept, precum cocoşul!".

În "Umilinţa" mai joacă Valentin Teodosiu, Mitică Popescu, Magda Catone. Din cauza izolării în care a trăit, Dumitru nu vorbeşte, muţenia lui verbală fiind o consecinţă a zbuciumului sufletesc.

Un film care omoară scenariul

"Eu am construit personajul acesta ca pe un om sensibil, dar puternic. Este un abandonat, un însingurat, dar nu un zărghit la minte. După ani de însingurare, unui om slab i s-ar scrânti mintea! I-am făcut pe ăştia ai mei la filmări să plângă, după ce i-am dat viaţă lui Dumitru!"

Este suficient să ne amintim de alt personaj al său, din "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", ca să realizăm până unde poate "nebunia" lui Şerban Ionescu.

Un alt film în care urmează să-l vedem în această toamnă este "Dincolo de America", în regia lui Marius Barna. Verdictul necruţător al lui Şerban Ionescu nu-l iartă pe regizor: "Filmul ăsta, aşa cum este făcut, bate scenariul.

De fapt, îl omoară! Când a văzut scenaristul (Eugen Şerbănescu, n.r.) ce a ieşit, cred că făcut hepatita C de supărare!". "Sunt profesorul liceului, ăla care îi face un pustiu de bine scriitoarei Milena şi o f...", închide rapid, într-un icnet scurt de râs, subiectul.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite