Subvenţia pentru cantine şi cămine va creşte cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au protestat miercuri cerând, printre altele, majorarea subvenţiilor pentru cămine cu 30%       FOTO: Adevărul
Studenţii au protestat miercuri cerând, printre altele, majorarea subvenţiilor pentru cămine cu 30%       FOTO: Adevărul

Guvernul României a decis majorarea cu 10% a subvenţiei acordate de la bugetul de stat pentru căminele şi cantinele din campusurile universitare, începând cu data de 1 decembrie 2013. Măsura vine la scurt timp după ce Executivul a decis majorarea cu până la 10% a salariilor profesorilor debutanţi, în cadrul elaborării bugetului pentru anul 2014, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Ministrul delegat pentru pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat că decizia face parte din programul guvernamental de susţinere a Educaţiei şi Cercetării româneşti.

„Creşterea salariilor profesorilor debutanţi, a subvenţiei pentru cămine şi cantine, respectiv a nivelului fondurilor acordate pentru cercetare şi pentru educaţie arată atât respectul nostru pentru studenţii, elevii şi profesorii din sistemul educaţional, cât şi importanţa pe care o acordă Guvernul acestui sector vital al societăţii româneşti”, a mai declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că ministerul va continua să se consulte în implementarea politicilor de finanţare a educaţiei cu reprezentanţii partenerilor sociali. „După ani în care sindicatele şi organizaţiile studenţeşti au fost ignorate, iar finanţarea şi salariile au fost drastic reduse, am reuşit să reluăm un dialog constructiv, care nu poate decât să ajute la dezvoltarea educaţiei româneşti”, a subliniat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Subvenţii pentru cazarea în cămine şi fonduri europene pentru şcoli

Premierul Victor Ponta a anunţat de asemenea, joi, că bugetul alocat Educaţiei pentru 2014 prevede o majorare cu 10% a subvenţiei acordate pentru cazarea studenţilor în cămine, iar circa 300 milioane de euro din fonduri europene vor fi realocate anul viitor pentru lucrări de infrastructură la şcoli.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a organizat, miercuri, acţiuni de protest în mai multe centre universitare din ţară, pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie.

De asemenea, peste 7.000 de persoane au participat, în 6 noiembrie, la un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în Capitală, cerând alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, majorarea salariilor personalului nedidactic, depolitizarea învăţământului, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.


Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite