Valentin Popa drege busuiocul în privinţa furtului academic

Valentin Popa drege busuiocul în privinţa furtului academic

Noul ministru al Educaţiei, Valentin Popa - care de curând a declarat că plagiatele nu reprezintă o problemă importantă - vrea, în mod ironic, ca studenţii să înveţe totuşi cum să respecte normele de integritate şi echitate academică, motiv pentru care a reglementat, marţi, obligativitatea introducerii de cursuri pe acest subiect.

Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR): Executivul a îndeplinit doar 17,25% din propunerile studenţilor | psd

Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR): Executivul a îndeplinit doar 17,25% din propunerile studenţilor

După mai mult de un an de guvernare, coaliţia parlamentară PSD-ALDE a îndeplinit mai puţin de o cincime din propunerile pentru dezvoltarea învăţământului superior înaintate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în campania electorală din anul 2016, se arată într-un comunicat transmis de ANOSR.

Rectorii celor mai mari universităţi reacţionează în scandalul demiterilor „politice“ de la Institutul Limbii Române

Rectorii celor mai mari universităţi reacţionează în scandalul demiterilor „politice“ de la Institutul Limbii Române

Rectorii celor mai mari universităţi din România sunt semnatarii unei scrisori deschise adresate ministrului Educaţiei, Liviu Pop, în legătură cu situaţia Institutului Limbii Române (ILR). Aceştia solicită să nu fie demişi membrii Consiliului de Coordonare ai Institului Limbii Române. Decizia de înlocuire a acestora a venit după ce l-au contestat pe noul director al instituţiei pe motiv că nu are expertiza necesară.

Scandalurile numirilor politice ating şi Institutul Limbii Române

Scandalurile numirilor politice ating şi Institutul Limbii
Române

Directorul Institutului Limbii Române (ILR) George Doca vrea să îi demită pe membrii Consiliului de Coordonare ai instituţiei pentru că s-au opus numirii lui în funcţie, după cum susţin cei din urmă. Concret, în decembrie profesorii din cadrul Consiliului l-au contestat pe noul director, numit de Liviu Pop, pe motiv că nu ar avea competenţele profesionale necesare.

Posibilitatea reunificării portofoliului Educaţiei cu cel de la Cercetare, între coerenţă şi haos legislativ

Posibilitatea reunificării portofoliului Educaţiei cu cel de la Cercetare, între coerenţă şi haos legislativ

În cadrul discuţiilor cu privire la restructurarea Executivului s-a vehiculat şi unirea Educaţiei şi a Cercetării într-un singur minister. Specialiştii spun că această măsură ar putea fi benefică în condiţiile în care cele două domenii sunt oricum interconectate. Educaţia şi Cercetarea au fost separate la finele lui 2016, când PSD a preluat guvernarea.

INTERVIU Claudia Mitrofan, o româncă ce a făcut un doctorat în medicină la Cambridge: „Mediul academic de calitate este dur. Cine nu munceşte nu mănâncă“

INTERVIU Claudia Mitrofan, o româncă ce
a făcut un doctorat în medicină la Cambridge: „Mediul academic de calitate este dur. Cine nu
munceşte nu mănâncă“

O tânără cu capul uşor plecat în pământ se îndreaptă către scenă. Are un costum negru şi părul şaten. O cheamă Claudia Mitrofan şi a primit premiul pentru cel mai bun student român din Europa din partea Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Fata are un doctorat în cercetarea medicinei cardio-vasculare, obţinut la Cambridge, şi o contribuţie importantă în vederea îmbunătăţirii medicamentelor pentru bolile autoimune.

Petiţie pentru acces în Biblioteca Digitală a Bucureştilor, semnată de 25 de profesori universitari, lectori şi asistenţi

Petiţie pentru acces în Biblioteca Digitală a Bucureştilor, semnată de 25 de profesori universitari, lectori şi asistenţi

Douăzeci şi cinci de profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi de la universităţi din Londra, Amsterdam, New York, Pittsburgh, Viena, Liverpool, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca au semnat o petiţie pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor şi pentru reluarea proiectului de digitalizare a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 30 zile · comentarii (22)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 6 zile · comentarii (8)

Un rector, unul dintre aceia care şi-a depăşit grotesc competenţele, mai mult, a încălcat grav legea subordonând instituţia pe care prin cine ştie ce întâmplare şi jocuri a ajuns să o conducă subordonării politice, târând-o totodată într-o nemeritată mizerie, şi a făcut asta susţinând candidatura d-lui Valentin Popa-Pamblică la postul de ministru al Educaţiei, recidivează.

acum 3 luni · comentarii (10)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 7 luni · comentarii (6)

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 10 luni · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 11 luni · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 11 luni · comentarii (6)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 12 luni · comentarii (10)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 1 an · comentarii (71)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

acum 1 an · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

acum 1 an · comentarii (19)

Carevasăzică aşa. În imensa lui generozitate cu iz electoral, Parlamentul, adică aripa PSD-ALDE-UDMR din componenţa lui, vrea să îmi mărească leafa de bugetar cu aproximativ 15% . El vor, dar  eu nu vreau şi pace. Unde mai pui că mai şi scriu şi vituperez  împotriva acestei magnanimităţi, socotind-o iresponsabilă, ruşinoasă şi suspectă.

acum 1 an · comentarii (47)
Postari Recente