Interzis fără meditaţii la Arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care vor să devină arhitecţi trebuie să se pregătească din timp pentru proba practică a admiterii la o facultate de specialitate. Candidaţii de la liceele teoretice nu au şanse mari la admitere fără să ia ore în plus, în timp ce absolvenţii liceelor de artă se laudă că pot înţelege mai uşor cerinţele.

Zeno Bogdănescu, decanul Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, spune că majoritatea candidaţilor admişi la Universitatea "Ion Mincu" provin de la licee teoretice. Aceşti elevi nu se pot descurca fără o pregătire suplimentară la admitere, mai ales că din programa de liceu au dispărut multe ore de geometrie şi desen.

"La noi nu se poate in­­­­­­­­­­tra pe bază de dosar. Cei care au o anumită pregătire pot merge mai departe. Este trist că nivelul de cultură gene­­­rală începe să fie din ce în ce mai slab", se plânge decanul. Proaspeţii absolvenţi de liceu care visează la o carieră de arhitect iau meditaţii pentru a putea să aspire la un loc într‑o facultate de profil.

Dragoş Şerban are 19 ani şi tocmai a absolvit Liceul de Artă „Dinu Lipatti" din Piteşti, secţia Arhitectură. El vrea să se înscrie la Facultatea de Design din Bucureşti. „Plătesc un mi­­­li­­on pe şedinţa care durează între patru şi şase ore. Fără meditaţii oricum nu faci nimic, pentru că trebuie să ai habar", spune liceanul. Colegul lui, Tiberiu, este de acord. „N-aş reuşi fără meditaţii pentru că şcoala nu te pregăteşte suficient. Pot să spun că doar 10% din ce am făcut la liceu mă ajută. De doi ani mă pregătesc pentru admitere", arată tânărul.

Citiţi şi:

Fac voluntariat ca să scape de taxele mari de la facultate

Româncele refac peisajul unui castel franţuzesc

Studenţii anului vor la școală în străinătate

Facultate gratis, dar scumpă!

Lecţii scumpe

Preţul unei meditaţii la arhitectură variază în funcţie de experienţa profesorului, de la 80 de lei până în jurul sumei de 150 de lei pe şedinţă. Ţinând cont şi de materialele de care are nevoie tânărul artist, familia unui adolescent care aspiră să devină arhitect trebuie să investească în viitorul acestuia cel puţin 1.500 de euro pe an.

Decanului Zeno Bogdă­­­nescu spune că testul de admitere urmăreşte vederea în spaţiu a candidatului, dar şi modul în care este capabil să pună pe hârtie forme pe care doar le intuieşte. Concret, proba practică a admiterii le cere candidaţilor să demonstreze că ştiu desen tehnic şi liber.

Elevii trebuie să demonstreze că au aptitudini profesionale, cultură generală de specia­­litate şi capacitatea de reprezentare geometrică. Facultăţile de specialitate au scos la concurs în acest an peste 1.000 de locuri. Jumătate dintre ele sunt subvenţionate de la buget. Concurenţa este acerbă: cel puţin şase tineri pe un loc subvenţionat.

Arhitectura, recunoscută în Anglia

Potrivit decanului Zeno Bogdănescu, Facultatea de Arhitectură din Bucureşti este singura din ţară recunoscută de Royal Institute of British Architects (RIBA) din Marea Britanie şi este acreditată pe lângă Comisia Europeană.

Nici arhi­­­tec­­­tura nu a scăpat totuşi de criză. Decanul Bogdănescu spune că aceas­­­tă profesie nu mai produce aceleaşi venituri ca în ultimii ani. "Până în 2008, un absolvent de arhitectură câştiga şi 1.000 de euro pe lună. Acum vorbim de sume mult mai mici", spune profesorul.

Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii "Ion Mincu" din Bucureşti organizează între 7 şi 8 iulie examenul de diplomă, un eveniment deschis publicului în care proaspeţii absolvenţi de arhitectură îşi vor expune creaţiile şi ideile.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite