Economiştii, căutaţi şi pe vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile scot la concurs, la fel ca anul trecut, peste 5.000 de locuri bugetate. Facultăţile economice dau startul înscrierilor la admitere pe 8 iulie. Ele se aşteaptă ca şi anul acesta cererea să fie depăşită de ofertă.

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti a pregătit şi în acest an cele mai multe locuri. Este vorba de peste 2.600 de locuri finanţate de la buget, peste 2.200 cu taxă, şi 30 de locuri speciale pentru olimpici.

„Ne aşteptăm să avem aceeaşi concurenţă ca anul trecut. Având în vedere că organizăm examen de admitere, candidaţii trebuie să intre pe pagina web de preadmitere, unde avem acelaşi număr de vizitatori ca anul trecut. Nu cred că o să fie o cădere masivă a numărului de candidaţi. Academia de Studii Economice este prima şi cea mai bună universitate economică din ţară ", susţine Gheoghe Roşca, rectorul ASE.

Lupta cea mare se dă pentru intrarea în Facultatea de Marketing, unde anul trecut s-au strâns peste 11 candidaţi pe un loc, urmată de Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, unde s-au obţinut şi cele mai mari medii,respectiv un punctaj minim de 79,14. Cel mai uşor se poate intra la specializarea Administraţie Publică, unde viitorii studenţi scapă de povara examenului la matematică, însă trebuie să aleagă între economie şi geografie. Pentru domeniile cu predare într-o limbă străină, candidaţii mai trebuie să treacă de încă o probă în engleză, fanceză sau germană.

Căutaţi pe piaţa muncii

„Economistul are o profesie liberală. Poate să se angajeze sau poate să-şi exercite meseria ca persoană fizică autorizată", arată Gheoghe Roşca, rectorul ASE, îndrumând absolvenţii de liceu să aleagă o specializare economică.

Potrivit reprezentanţilor ASE, specializările economice sunt preferate mai mult de fete şi mai puţin de băieţi. Astfel, anul trecut au candidat aproape 4.000 de fete şi sub 2.000 de băieţi. Şi Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca oferă un număr mare de locuri la specializările economice: peste 3.000, urmată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Taxele de şcolarizare pentru locurile fără plată sunt de 2.300 - 3.000 de lei pe an.

"Mi-a plăcut foarte mult economia în liceu şi aşa am ajuns la o facultate de profil. Criza se manifestă în toate domeniile şi cred că este greu să te angajezi peste tot", susţine Cristina Ionescu, studentă în primul an la Facultatea de Marketing. Reprezentanţii site-ului de recrutare ejobs.ro arată că în acest moment sunt disponibile peste 800 de locuri în domeniul Finanţe sau Contabilitate, aproape 500 de posturi în bănci şi 240 de joburi în Audit sau Consultanţă. Potrivit statisticilor bestjobs.ro, un contabil şef adjunct poate încasa şi 5.400 de lei. Un manager de vânzări câştigă între 1.900 şi 3.500 de lei. Un job într-o bancă poate aduce un salariu între 800 şi 5.000 de lei.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite