Cum calcă Guvernul pe nervii celor care vor să dea admiterea la facultate şi pe Legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum calcă Guvernul pe nervii celor care vor să dea admiterea la facultate în această vară şi pe Legea
Educaţiei. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Cum calcă Guvernul pe nervii celor care vor să dea admiterea la facultate în această vară şi pe Legea Educaţiei. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Guvernul calcă pe nervii celor care vor să dea admiterea la facultate cât şi pe Legea Educaţiei. Executivul ar fi trebuit să dea o HG pentru aprobarea numărului de locuri bugetate, disponibile în fiecare universitate, încă din ianuarie. Lucru ce nu s-a întâmplat nici până în prezent. De cealaltă parte, studenţii spun că un astfel de comportament nu face decât să îi descurajeze pe tineri în vederea înscrierii la facultate .

Legea Educaţiei prevede că instituţiile de învăţământ superior trebuie să aducă la cunoştinţa candidaţilor, cu cel puţin şase luni înainte de susţinerea concursului de admitere, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie, informaţiile necesare privind admiterea, inclusiv cifra de şcolarizare (numărul de locuri bugetate de stat). Având în vedere că admiterile la cele mai multe dintre universităţi se desfăşoară în iulie, universităţile ar fi trebuit să fi postat pe site încă din luna ianuarie regulamentul de admitere şi, implicit, cifra de şcolarizare.

Reprezentanţii universităţilor explică că pe site-urile lor nu apare cifra de şcolarizare definitivă din cauză că Executivul nu a adoptat o hotărâre (care se dă anual în acest sens). 

„ Întârzierea nu este justificată de o schimbare semnificativă în privinţa numărului de locuri bugetate pe care îl propune Universitatea Bucureşti pentru anul 2018-2019, ci de incapacitatea Ministerului Educaţiei de a-şi respecta termenele. Acest lucru ne împiedică promovarea admiterii în rândul potenţialilor studenţi, numărul de locuri bugetate reprezentând un criteriu important pentru candidaţi“, a transmis pentru „Adevărul“ conducerea Universităţii din Bucureşti.

În replică, secretarul de stat pe mediul universitar din cadrul MEN, Gigel Paraschiv, spune că în privinţa domeniului său de activitate „ demersurile pentru adoptarea Hotărârii de guvern s-au elaborat la timp însă documentul nu trebuie să prevadă  doar cifra de şcolarizare pentru mediul preuniversitar, ci pentru tot sistemul de învăţământ, inclusiv cel preuniversitar. Aici, datele colectate din teritoriu au ajuns de abia în ianuarie. De aceea avem această întârziere. În şedinţa de guvern, de săptămâna viitoare, hotărârea cu pricina va fi adoptată de Executiv“, a declarat Paraschiv.

Studenţii au de suferit întrucât, în economia procesului de admitere, pentru ei aceste locuri bugetate au o importanţă mare.

De celalaltă parte, reprezentanţii studenţilor reclamă că astfel de practici din partea Ministerului Educaţiei au loc de ani. „De la intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale, în fiecare an s-a încălcat prevederea conform căreia instituţiile de învăţământ superior ar trebui să publice oferta educaţională cu cel puţin 6 luni înainte de concursul de admitere. Acest lucru este cauzat de minister care nu promovează suficient de repede Hotărârea de Guvern cu cifra de şcolarizare pentru fiecare universitate.

Studenţii au de suferit întrucât, în economia procesului de admitere, pentru ei aceste locuri bugetate au o importanţă mare. Ei ajung cu 3-4 luni înainte de admitere să nu ştie universitatea pentru care optează. Evident, acest lucru se va reflecta şi în viitorul lor traseu academic, fiind una dintre cauzele care generează o rată mare a abandonului universitar“, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Studenţilor din România (ANOSR), Marius Deaconu.

„Lasă că la noi merge şi aşa“

Pe de altă parte, specialiştii în Educaţie reclamă uşurinţa cu care Ministerul Educaţiei încalcă legea. „ Ne-am obişnut cu zicala <<lasă că la noi merge şi aşa >> . Ei bine, nu merge şi aşa. Legea este făcută ca să fie respectată.Vorbim de sute de mii de potenţiali studenţi care sunt afectaţi de aceste întârzieri“, a explicat preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston.

De aceeaşi părere este şi specialistul în Educaţie, Marian Staş. „ Pasarea responsabilităţii dintr-o parte în alta este dezonorantă. Al doilea aspect pe care vreau să îl subliniez este că astfel de amânări, care implică şi încălcarea Legii, au mai avut loc în cadrul Ministerului Educaţiei. Manualele şcolare care au ajuns tardiv pe băncile elevilor sau întârzierea eliberării diplomelor de Bacalaureat reprezintă doar câteva exemple“, a declarat Staş.

Ce universităţi au postat cifra de şcolarizare provizorie

Printre universităţile care au publicat, pe site, cifra de şcolarizare provizorie (propusă pentru Ministerul Eucaţiei) se află Academia de Studii Economice (ASE), Politehnica şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. Alte instituţii de învăţământ superior precum Universitatea din Bucureşti sau Universitatea Babeş-Bolyai  au optat să publice direct cifra de şcolarizare aprobată de Guvern ( şedinţa  ar urma să aibă loc săptămâna viitoare).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite