Oameni de ştiinţă acuză Ministerul Cercetării că a dat un sfert din bugetul său unor institute a căror acreditare este pe punctul de a expira

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia
 „Ad Astra“ acuză Ministerul Cercetării că a dat un sfert din bugetul 
său unor institute a căror acreditare este pe punctul de a expira. FOTO: Facebook Ministerul Cercetării şi Inovării
Asociaţia „Ad Astra“ acuză Ministerul Cercetării că a dat un sfert din bugetul său unor institute a căror acreditare este pe punctul de a expira. FOTO: Facebook Ministerul Cercetării şi Inovării

„Un sfert din bugetul Ministerului Cercetării şi Inovării este alocat din pix, în baza unor rapoarte de evaluare ieşite din termenul de valabilitate“, îi acuză o parte dintre membrii Asociaţiei de Cercetători „ Ad Astra“ pe oficialii Ministerului Cercetării. Pe de altă parte, şeful de la Cercetare, Lucian Georgescu, spune că banii au fost alocaţi în conformitate cu  legea. Mai mult, fondurile s-au dat în urma desfăşurării unui concurs.

„Cele 500 milioane lei, adică aproximativ 25% din bugetul Cercetării, se vor investi în nişte institute care au fost ultima dată evaluate în 2011/2012, adică în urmă cu mai bine de 5 ani. Cu alte cuvinte aceşti bani vor fi alocaţi în baza unor rapoarte de evaluare care nu mai sunt de actualitate, prevederile legale obligând reevaluarea Institutelor Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare (INCD-uri) la maxim 5 ani“, afirmă o parte dintre membrii Asociaţiei „Ad Astra“ într-un articolul postat pe un blog.

Cercetătorii mai susţin că evaluarea nu s-a mai făcut din 2012 pentru că ultima dată când s-a efectuat acest proces de către experţi internaţionali, aceştia au ajuns la nişte concluzii deloc mulţumitoare. 

„INCD-urile României au fost evaluate cu experţi internaţionali, iar concluziile acestora au fost cam greu de digerat la vremea respectivă pentru unii decidenţi din cercetarea românească. Bănuim că din această cauză au fost aruncate în sertare întunecate respectivele rapoarte, iar prevederile legii cercetării (OG 57/2002) au fost elegant eludate. Cu alte cuvinte, nu s-a mai aplicat finanţarea instituţională de bază şi respectiv cea complementară de susţinere a performanţei în baza calificativelor obţinute la evaluare. S-a preferat în schimb alocarea banilor publici „din pix”, conform unor decizii luate de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) şi, ulterior, de ministrul Cercetării, bazate pe un simulacru de competiţie de proiecte de cercetare. Nici măcar rezultatele acestei competiţii de proiecte nu au mai fost luate în considerare în acest an, când ministrul a decis alocarea uniformă a unui procent de 60% din cifra de afaceri pe anul anterior fiecărui INCD în parte“, mai explică cei de la Ad Astra.

Ministrul Cercetării: Evaluarea INCD-urilor va fi puţin întârziată

Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, afirmă că alocarea fondurilor s-a făcut în litera legii. „ Finanţarea INCD-urilor, respectiv evaluarea acestora sunt două chestiuni diferite. Banii s-au dat prin programul nucleu şi prin programul de sprijin a INCD-urilor, în urma desfăşurării unei competiţii, normele legii permiţând finanţarea acestor instituţii în condiţiile existente. Majoritatea INCD-urilor au o evaluare făcută, care va expira la sfârşitul anului curent. La ora actuală, lucrăm la o metodologie pentru evaluare, care sper că va fi gata în trei luni de zile, după care vom putea demara evaluarea în sine. Prin urmare, vorbim numai de o mică întârziere de câteva luni. E adevărat că sunt şi câteva institute, patru sau cinci, a căror valabilitate a expirat în perioada 2013-2014 pentru că la analiza care s-a făcut în 2011/2012, au primit un calificativ slab“, a afirmat Lucian Georgescu.

„Personal, nu înţeleg de ce evaluarea nu s-a făcut până acum. Este tipic românesc. Acelaşi lucru este valabil şi pentru evaluarea şcolilor doctorale, cu menţiunea că măcar aici, lucrurile încep să se mişte uşor-uşor. Cât despre alocarea celor 500 de milioane de lei, pot să înţeleg raţionamentul, iar asta pentru că în cadrul acestor instituţii lucrează mii de oameni. Ori aceştia trebuie să fie plătiţi“, a explicat Anton Hadăr, sindicalist specializat pe zona de cercetare şi învăţământ universitar.

Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că vor să îşi desfăşoare activitatea în acord cu legea, dar şi că finanţarea domeniului trebuie făcută cu mai multă responsabilitate. „Dincolo de faptul că activez ca cercetător, pe mine mă interesează ca Legea să fie respectată cu stricteţe pentru ca institutele să aibă mai multă credibilitate. Aceasta nu este însă singura problemă a INCD-urilor. Trebuie să abordăm şi tema finanţării slabe a Cercetării din România. Mai mult, acest proces se realizează într-o manieră  defectuoasă. Sunt foarte multe domenii în care, după părerea mea, personalul este supradimensionat, pe când altele, precum Matematica, beneficiază de mult prea puţine fonduri“, a declarat pentru „Adevărul“, Radu Gologan, cercetător de gradul I la Institutul de Matematică şi preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite