ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat startul admiterii la universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Facultatea de Drept se intră pe bază de examen
La Facultatea de Drept se intră pe bază de examen

Eseul motivaţional este noutatea de la admiterea la facultate de anul acesta, care începe joi cu înscrierile la Universitatea din Bucureşti.

Joi se dă startul admiterii la facultate. Absolvenţii clasei a XII-a se pot înscrie pentru început la studiile de licenţă ale Universităţii din Bucureşti în perioada 10-18 iulie, iar din 12 iulie şi până pe 19 iulie îşi pot depune actele cei care vor să urmeze cursurile facultăţilor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

La Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti înscrierile se fac în perioada 15-18 iulie, iar la Universitatea „Babeş Bolyai“ (UBB) startul înscrierilor se dă pe 14 iulie. Cei care s-au gândit deja ce facultăţi vor să urmeze s-ar putea să aibă surprize după ce în şedinţa de guvern de ieri, s-a aprobat Hotărârea de Guvern care reglementează admiterea universitară şi care a lichidat anul acesta patru universităţi şi 135 de specializări.

Noutatea principală de la admiterea de anul acesta este eseul motivaţional, care a apărut la majoritatea facultăţilor. Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul universitar Mircea Dumitru, spune că anul acesta nu se va mai intra la facultate numai pe baza mediei de la Bac.

„Avem o evaluare suplimentară şi anume, eseul motivaţional, după modelul occidental, cunoscut drept «statement of purpose». În rest, facultăţile şi-au păstrat examenul clasic de admitere”, a explicat rectorul. În ceea ce priveşte redactarea eseului motivaţional, el îi sfătuieşte pe candidaţi să fie sinceri, să scrie un text articulat, clar, inteligibil în care să spună ce au studiat, de ce şi-au ales specializarea la care şi-au depus dosarul, care este motivaţia lor, ce aspiraţii şi aşteptări au şi cum se văd ei ca absolvenţi ai Universităţii din Bucureşti. Expertul în Educaţie şi bloggerul adevarul.ro, Marian Staş, este de părere că eseul este „elementul cel mai uman şi mai autentic din admiterea la facultate, cu condiţia ca cei care îl evaluaează să poată face diferenţa dintre un text autentic şi unul contrafăcut“.

În total, Universitatea din Bucureşti va organiza admitere pe bază de examen scris pentru cinci facultăţi: Drept, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Limbi şi Literaturi Străine şi Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Examenele au loc în perioada 21-25 iulie. Taxele de înscriere variază între 330 şi 85 de lei, în funcţie de facultate, majoritatea având taxa de înscriere la concursul de admitere de 150 de lei. În ceea ce priveşte numărul de locuri, la licenţă sunt aproximativ 4.500 de locuri la buget şi 4.000 de locuri la taxă.

Admiterea la UBB, ASE, Politehnică şi Medicină

După Universitatea din Bucureşti, şi alte instituţii de învăţământ superior organizează admitere în perioada imediat următoare, cum ar fi Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. „Startul înscrierilor la UBB se dă pe 14 iulie şi tot procesul admiterii se încheie pe 31 iulie. Menţinem metoda de admitere pe care am avut-o şi anul trecut şi am păstrat numărul de locuri din 2013: 4.840 de locuri la buget, la licenţă, şi 9.000 la taxă“, a explicat prorectorul Anna Soos de la UBB Cluj.

La UBB se susţin probe de admitere la facultăţile de Matematică şi Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Drept, Litere şi Psihologie, iar la Teatru şi Educaţie Fizică se susţin probe practice. De asemenea, anul acesta, admiterea la studiile de licenţă pe cele 5.500 de locuri ale Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti se face prin concurs, pe baza unui eseu motivaţional şi a mediei obţinute la Bac.

Universitatea Politehnică din Bucureşti are înscrieri în perioada 12-19 iulie. Urmează susţinerea probelor de concurs între 21 şi 22 iulie la Facultăţile: Energetică, Automatică şi Calculatoare, Electronică, Transporturi, Inginerie Aerospaţială, Inginerie în limbi străine şi Ştiinţe aplicate. În rest, candidaţii intră pe baza mediei de Bac şi a unui interviu, iar taxa de înscriere este 100 de lei. La Medicină va fi o concurenţă mare anul acesta unde sunt 1.500 de locuri la specializarea Medicină la care se va susţine examen de admitere pe 23 iulie.


Mihnea Costoiu a anunţat în şedinţa de Guvern că patru universităţi au intrat în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Topul specializărilor cu cele mai multe locuri. Medicina şi Dreptul, pe primele locuri

ADMITERE FACULTATE 2014 33 de universităţi au cel puţin o specializare sau un program care intră în lichidare

ADMITERE FACULTATE 2014 Peste 1.000 de locuri la taxă şi buget la SNSPA

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac

ADMITERE FACULTATE 2014 La Universitatea din Bucureşti se intră pe baza de eseu motivaţional, examen scris şi media de la BAC

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite