Înscrierea la facultate, încurcată de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi în care universităţile şi-au deschis porţile în aşteptarea bobocilor a mers destul de greu, pentru că a coincis cu afişarea rezultatelor finale la examenul de absolvire a liceului. Proaspăt scăpaţi de febra Bac-ului, tinerii aleargă să-şi scoată adeverinţele pentru a se putea înscrie la facultate.

Universitatea Bucureşti a dat „startul" la admiteri săptămâna trecută, pe 8 iulie, chiar în ziua în care se aşteptau rezultatele după soluţionarea contestaţi-ilor. În urma centralizării datelor din teritoriu, a reieşit că rata de promovare înregistrată la Bacalaureat, după reexaminarea lucrărilor, este de 69,30% (cu 12,17 puncte procentuale sub cea din 2009 - 81,47%).

Aşadar, o mai slabă promovabilitate şi fixarea perioadei de înscriere la facultate atât de aproape de finalul examenului naţional pot afecta numărul de candidaţi pentru sistemul universitar, consideră conducătorii instituţiilor de învăţământ.

Profesori sceptici

Decanul Facultăţii de Drept din Bucureşti, Flavius Baias, este de părere că există îndoieli în rândul universitarilor cu privire la numărul de înscrişi. „Natalitatea a fost în scădere înainte de 2000 şi acest lucru s-a văzut în populaţia şcolară, care s-a diminuat. O problemă ar fi şi creşterea taxelor, nu ştiu câţi îşi vor mai permite să plătească taxa de 3.100 de lei", spune decanul Baias. Astfel, în prima zi s-au înscris numai 28 de persoane, şi acestea la buget. O explicaţie ar fi şi faptul că, până acum, înscrierile se făceau după 10 iulie, iar elevii sunt ocupaţi, în prezent, să-şi obţină măcar adeverinţele de Bacalaureat. Sunt aşteptaţi să se înscrie, în primele zile, cei care au terminat liceul anul trecut sau vor să urmeze o a doua facultate.

Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, Victor Ţigoiu, este dezamăgit de generaţiile prezentului. După părerea lui, în liceu se face din ce în ce mai puţină matematică de calitate, aşa că elevii sunt tot mai nepregătiţi. „Acesta este şi motivul pentru care 15% din cei admişi renunţă după primul an, pe motiv că li se pare prea greu", spune decanul.

Şi prima zi de înscrieri la Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) a debutat mai greu, pe 9 iulie. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cornel Chira, se aşteaptă să fie mai puţini candidaţi la facultăţi în acest an, din cauza promovabilităţii scăzute la Bacalaureat.

Circuitele înscrierii

Cadrele didactice par să fi învăţat din greşelile celorlalţi ani. Profesorii au mobilizat studenţii şi colegii de catedră timp de două săptămâni, pentru a evita aglomeraţia în sălile de înscriere. Unele facultăţi au recurs inclusiv la metoda preînscrierii online. La Facultatea de Drept din Bucureşti, de exemplu, studenţii îi aşteaptă pe candidaţi încă de la intrare, pentru a-i dirija spre sălile în care pot completa formularele de înscriere.

Acolo sunt alţi tineri care pot oferi toate informaţiile necesare pentru completarea dosarului. „De ani de zile, folosim studenţii la înscrieri, se consideră perioada lor de practică de două săptămâni. I-am ales pe cei cu medii mari, fără restanţe, pe care i-am instruit ulterior", spune decanul instituţiei, Flavius Baias.

Campionii Bac-ului vor să plece la studii 

La Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, elevii se pot informa despre admitere din afişele colorate lipite la intrare. Aici, cadrele didactice dau o mână de ajutor la completarea formularelor de înscriere. Deşi în prima zi s-au prezentat doar câţiva tineri, unul dintre organizatori susţine că „este o surpriză" ca, de la început, să vină şi„candidaţi proaspeţi", pe lângă cei care au dat Bac-ul în anii trecuţi.

Zeci de ajutoare pentru candidaţi

46 de elevi s-au înscris, în prima zi, la Facultatea de Litere din Bucureşti. Printre ei se numără Alexandra Jijie Grigoriu (23 de ani), din Capitală. Ea s-a arătat puţin dezamăgită de informaţiile despre admitere.

„Am consultat site-ul facultăţii, dar nu toate datele sunt actualizate. Pe internet scria că se dă examen de admitere, dar de fapt se intră pe bază de dosar. Am studiat şi la Cluj, la «Babeş-Bolyai», şi este o diferenţă foarte mare între facultatea de acolo şi cea de aici. În Cluj, profesorii sunt mai motivaţi ca în Bucureşti", spune Alexandra.

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), totul este computerizat. Circuitul include trei săli: pentru plata taxei, pentru verificarea dosarului şi pentru înregistrarea candidaţilor pe calculator. „Suntem o armată de oameni care ne ocupăm de organizarea admiterii", spun cadrele didactice, ajutate şi de studenţi. La fel ca la Drept, aceştia s-au înscris voluntar, iar perioada înscrierii va fi considerată practică pentru ei.

„Îmi place domeniul informaticii şi cred că este de perspectivă atât în ţară, cât şi în străinătate. Dacă va fi posibil, după facultate aş vrea să plec din ţară. Pentru înscrierea la admitere mi-am luat toate informaţiile de pe site. De asemenea, înainte de a veni la facultate, m-am preînscris pe site-ul universităţii. Am luat 9,06 la Bacalaureat. Mi-am mai depus dosarul şi la Facultatea de Electronică. Înscrierea a fost foarte bine organizată", spune Vlad Dumitrache, absolvent al Liceului „Radu Vlădescu" din Buzău.

Pentru evitarea aglomeraţiei, UPB a recurs şi la preînscrierea online. Avantajul este că studenţii beneficiază, în acest mod, şi de o reducere a taxei cu 10%. Până în prima zi de înscrieri, aducă 9 iulie, 1.040 de candidaţi aplicaseră online.

Dosarele domină admiterea la universitate

Multe facultăţi din ţară au renunţat în ultimii ani la examen sau au optat pentru o metodă combinată între teste şi media de Bacalaureat. Un domeniu în care examenele sunt înlocuite, tot mai frecvent, de concurs pe dosare, este dreptul.

Admitere „ca la carte" se mai dă totuşi la Universităţile Bucureşti şi „Ovidius" din Constanţa. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, tinerii pot intra numai pe baza mediilor din ultimul an de liceu şi Bacalaureat. Facultăţi rămase pe „sistemul vechi" de admitere sunt, de pildă, cele de inginerie. Concurenţii vor susţine două probe scrise, pe 19 şi 20 iulie. Decanul Facultăţii de Electronică din cadrul UPB, Teodor Petrescu, este un adept convins al examenelor de admitere.

„Când apare concursul de dosare, implicit apare inechitatea. Deşi subiectele de la Bacalaureat sunt aceleaşi, ştiţi că notele variază foarte mult de la un liceu sau judeţ la altul", spune decanul.

Mită pentru promovarea examenului de licenţă

Conducerea Universităţii Hyperion a decis suspendarea activităţii în filiala din Caransebeş (Caraş-Severin) în urma unui scandal de corupţie. Nicoleta Gumă, coordonatoarea sucursalei, şi Eugen Tacotă, consilier local şi student la universitatea respectivă, au fost arestaţi după ce au luat mită pentru înlesnirea promovării examenului de licenţă.

„În cursul lunii mai 2010, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen (...) au pretins şi acceptat de la 33 de studenţi ai Facultăţii de Drept câte 1.500 euro de la fiecare dintre aceştia, promiţând şi garantând că vor promova indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate", arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Banii ar fi trebuit să ajungă, ulterior, la un profesor de Drept Civil de la Bucureşti.

Magistraţii au considerat că Tacotă şi Gumă reprezintă pericol social, mai ales că printre studenţii care ar fi dat şpagă s-ar număra şi poliţişti, jandarmi, ori grefieri. „Raportat la funcţiile pe care respectivii studenţi le-ar fi avut, diplomele cumpărate ar fi folosit pentru ca ei să ajungă în funcţii ce implică aplicarea şi funcţionarea justiţiei, ceea ce ar periclita grav actul de justiţie", se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă, emisă de judecătorii Tribunalului Timiş.

Surse judiciare spun că la dosar există stenograme ale convorbirilor telefonice, dar şi înregistrări şi imagini care l-ar arăta pe profesorul de Drept Civil de la Universitatea Hyperion din Bucureşti, întâlnindu-se la Caransebeş cu Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă. (Oana Bejenariu, Daniel Dancea)

CITEŞTE ALTE DETALII DESPRE CAZUL HYPERION:

Traficanţii de influenţă la licenţă de la Hyperion rămân în arest

Manual de şpagă pentru examenul de licenţă

Poliţişti, jandarmi şi grefieri printre studenţii care au dat şpaga de la Hyperion

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite