Suedia: experienţa unui student român la Universitatea din Malmö

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Şuiu
Marius Şuiu

Gazda anuală a peste 1800 de studenţi străini, Universitatea din Malmö a primit regulat calificativul „excelent” din partea Agenţiei Naţionale pentru Învăţământul Superior din Suedia mai ales pentru programele din domeniul sănătăţii publice. Însă cum se descurcă un român în Suedia?

Universitatea din Malmö le oferă studenţilor internaţionali posibilitatea de a aplica pentru unul din cele 7 programe de licenţă şi 14 programe de masterat cu predare în limba engleză până pe data de 15 ianuarie.

Povestea lui Marius Şuiu despre ce înseamnă să fii student la Universitatea din Malmö

Unul dintre tinerii români care anul trecut a decis să aplice prin intermediul serviciului de consiliere educaţională Edmundo pentru unul din programele de licenţă din domeniul relaţiilor internationale din cadrul Universităţii din Malmö este Marius Şuiu, absolvent al Colegiului Economic “Ion Ghica” din Târgovişte.

Pasionat de istorie, politică şi economie, Marius era hotărât iniţial să studieze Ştiinţe Politice în cadrul unei facultăţi din Bucureşti, însă planurile i s-au schimbat după ce a aflat mai multe informaţii despre programul oferit de Universitatea din Malmö precum şi despre cerinţele de admitere impuse de aceasta studenţilor străini. Un factor important în alegerea acestei ţări ca destinaţie de studiu a fost şi fascinaţia sa faţă de mentalitatea scandinavă şi faţă de modul de organizare al societăţii suedeze per ansamblu.

suedia4

Eu şi colegul meu de bancă de liceu eram fascinaţi de nordici/scandinavi în general şi ştiam că au o societate ”beton”, aşa că m-am bucurat să aflu de Facultatea din Malmö din Suedia. Am aplicat, am fost acceptat şi m-am urcat în avion :-)” afirmă Marius.

Cursurile sunt bazate pe studiu individual

Despre învăţământul superior din ţările nordice, Marius confirmă faptul că se bazează foarte mult pe studiul individual. Programul facultăţii pe care o urmează nu este unul încărcat (având aproximativ patru cursuri pe săptămână plus două cursuri de limbă suedeză ), sistemul fiind gândit astfel încât să le ofere studenţilor timpul necesar parcurgerii bibliografiei. Printre cursurile acestui program se numără: teoria relaţiilor internationale, politici globale, economie politică precum şi metode de cercetare în domeniul relaţiilor internationale, principalul scop al acestora fiind să le ofere studenţilor o bază teoretică solidă şi o profundă înţelegere a domeniului dar mai ales să le dezvolte gândirea critică şi capacitatea de analiză.

Încă de la începutul anului universitar, Marius a început să frecventeze şi cursurile gratuite de limbă suedeză organizate de universitate şi adresate studenţilor internaţionali care îşi doresc să studieze această limbă. Astfel, la momentul actual, după aproximativ un semestru de studiu, tânărul mărturiseşte că poate purta o scurtă conversaţie cu nativii.

 „A fost un sentiment extraordinar în momentul în care am reuşit să-i spun unui coleg suedez câteva fraze în limba sa” mărturiseşte acesta cu emoţie.

Cum sunt suedezii?

Şi pentru că suntem la capitolul nativi, iată care este părerea unui tânăr român aflat la studii în ţara lui Moş Crăciun

 „Suedezii sunt nişte oameni extraordinari. Trecând peste stereotipurile clasice, ca blond, înalt şi cu ochii albaştri, aceştia sunt în general oameni calmi, raţionali, zâmbitori, dispuşi oricând să te ajute. În plus, majoritatea sunt foarte buni vorbitori de limba engleză. În cele 3 luni şi jumătate, de când mă aflu aici, nu am întâlnit decât două persoane care să nu vorbească limba engleză.”

suedia3

Fiind coleg cu tineri din peste 60 de ţări, el povesteşte că este o experienţă unică să interacţionezi cu persoane aparţinând unor culturi şi mentalităţi diferite, mai ales când la mijloc este şi pasiunea pentru acelaşi domeniu de studiu. În afara cursurilor, Marius participă regulat la activităţile organizate de facultate  precum conferinţe, dezbateri, meeting-uri pe diverse teme şi cu diferite personalităţi din sfera politică.

Sunt câteva lucruri care l-au impresionat în mod deosebit încă din primele zile ale şederii sale în Suedia: interacţiunea dintre profesor-student, stilul de viaţă liniştit al suedezilor precum şi anumite valori promovate de societatea per-ansamblu:

”Profesorii sunt extrem de prietenoşi, vor să li te adresezi pe numele mic, se aşteaptă la feed-back din partea studenţilor. De asemenea, orice neclaritate sau dorinţă de a afla mai mult poate fi comunicată profesorului atât în timpul cursului, cât şi prin e-mail sau după curs. Dacă ar fi să caracterizez mentalitatea suedeză într-un singur cuvânt, acela ar fi lagom. Ei se laudă cu faptul că suedeza este singura limbă din lume în care există acest cuvânt, ce descrie un comportament de nici prea-prea, nici foarte-foarte, cum am spune noi. Aici, toată lumea are aceleaşi drepturi, iar discriminarea de orice fel este interzisă.”

 Care sunt costurile?

 “Bugetul este o problemă delicată, fiindcă nimic nu este bătut în cuie” afirmă Marius.  

suedia2

“Depinzând, în mare măsură, de standardele şi, aş îndrăzni să spun, de norocul fiecăruia mai ales când vine vorba despre găsirea unui loc de cazare, aceste costuri variază. Eu mă consider un caz fericit. Cheltuielile mele lunare nu depăşesc 1300 de lei, ceea ce pentru o ţară cu nivelul de trai al Suediei este mai mult decât decent. Locuiesc într-un apartament situat chiar lângă primăria oraşului, apartament pe care-l împart cu alţi 3 studenţi şi un bărbat suedez. Biroul pentru Imigrări de aici recomandă tuturor studenţilor un buget de 720 de euro/lună, însă mie mi se pare un pic exagerat.

Ce-i drept, eu merg cu bicicleta, nu ies în oraş foarte des (pub-urile şi restaurantele sunt extrem de scumpe), nu am subscrieri la ziare, iar chiria de 1800 SEK (aprox. 950 lei) include electricitate, căldură, apă caldă şi internet. Trebuie să accentuez că sunt un caz fericit. Mulţi dintre colegii mei plătesc cel puţin 1500-2000 de lei/lună numai pentru chirie, care poate să nu includă internet. Nu vreau să descurajez pe nimeni, însă Suedia este o ţară foarte scumpă, din toate punctele de vedere.”

Planuri de viitor

După terminarea programului de licenţă, în cazul în care va reuşi să-şi găsească un job part-time care să-i permită să se întreţină singur, tânărul student intenţionează să rămână şi să-şi continue studiile în Suedia printr-un program de masterat în acelaşi domeniu, nefiind deocamdată în totalitate decis asupra acestui aspect. Dat fiind faptul că procesul de aplicare la o universitate din Suedia este mai complicat decât în multe din ţările europene, (din cauza numărului mare de documente pe care trebuie să le conţină dosarul de aplicare), Marius îi sfătuieşte pe cei care urmăresc în viitor să urmeze un program de studiu la o facultate suedeză, să acţioneze cu răbdare, curaj, şi încredere şi să se pregătească cât mai bine pentru obţinerea unor rezultate cât mai bune la examenul de bacalaureat şi la testele de limbă engleză.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite