Viol între elevi, la doi paşi de şcoală

Cezar Sandu (13 ani), din comuna ieșeană Ţibăneşti, l-a supus în repetate rânduri pe Andrei D. (10 ani) la abuzuri sexuale. Elevul nu are nicio remuşcare, în timp ce profesorii se plâng că sistemul de învăţământ nu le permite să-l exmatriculeze imediat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevii de la şcoala generală din comuna ieşeană Ţibăneşti trăiesc cu frica în sân din cauza unui coleg care face probleme de mulţi ani.
Provenit dintr-o familie dezorganizată, Cezar Sandu e considerat deja de mulţi ani în comunitate drept un delicvent.

„Când era în clasa a II-a a dat o spargere într-un apartament împreună cu un coleg mai mare. Nici cu şcoala nu este prea mare prieten. Tot în clasa a II-a fost repetent pentru prima dată", povesteşte Georgiana, elevă şi ea în Ţibăneşti.

L-a bătut cu lanţul

Pe măsură ce a crescut, Cezar a devenit tot mai rebel şi mai agresiv. „Băiatul trăieşte într‑un climat defavorabil formării unei personalităţi bine integrate în societate. El recunoaşte că tatăl său îl bate. Aşa cred că se explică şi comportamentul său violent", spune psihopedagogul şcolii, Alina Paviliuc.

În ciuda trecutului, nimeni nu şi-ar fi putut închipui ce grozăvii urmau să se petreacă. Sătenii din Ţibăneşti au aflat recent că băiatul a violat un prieten cu trei ani mai mic, având complice un alt puşti de 9 ani.

„Noi suntem prieteni, dar de câteva săptămâni, de când bea, m-a dus în podul casei lui, la gârlă şi în parcul de lângă şcoală, la coliba pe care şi-a construit-o acolo. M-a bătut cu lanţul şi m-a ameninţat că mă taie cu cuţitul, dacă nu fac ce-mi spune", povesteşte, traumatizat, Andrei D., băiatul supus abuzului sexual. Totul a ieşit la iveală după ce mama lui Andrei a făcut reclamaţie la Poliţie.

„Mi-a plăcut ce am făcut"

Reporterii „Adevărul" au aflat pe propria piele ce înseamnă să locuieşti în casa lui Cezar, atunci când au făcut cunoştinţă cu mama acestuia, Elena Sandu. „Ce vreţi de la mine, credeţi că eu l-am învăţat să facă asta?", spune femeia. Puşi faţă în faţă, victima şi agresorul au un dialog dur.

„Da, recunosc că am făcut acele lucruri cu Andrei. Ce, aţi vrea să mint? Dar el a vrut", susţine Cezar. Intimidat, Andrei neagă acuzaţiile, iar mama lui, Mariana M. (43 de ani), a încercat să-i ia apărarea. „Tu să taci, femeie proastă, că ştie tot satul că te-ai culcat cu tata. Chiar dacă ştiu că e greşit, mi-a plăcut ce am făcut cu Andrei", spune Cezar.

Profesoriidau vina pe sistem

Cadrele didactice de la şcoala din Ţibăneşti se declară neputincioase. „Băiatul face ore de consiliere la cabinetul psihopedagogic, ia parte la activităţi de integrare în colectiv, iar pe 17 mai a avut loc ultima vizită a celor de la Protecţia Copilului.Cu toate acestea, cele patru ore în şcoală nu compensează restul timpului petrecut în mediul ostil din care provine. Cei de la centrele de corecţie nu pot să-l ia pentru că nu mai sunt locuri", a explicat psihopedagogul Alina Paviliuc.

„Conform legislaţiei, acest copil trebuie să facă şcoală alături de colegii săi, în ideea că acest lucru îl va ajuta. În realitate¨, însă, prezenţa lui are o influenţă negativă în rândul celorlalţi elevi. Noi nu putem decât să‑i scădem nota la purtare", susţine un învăţător la şcoala din Ţibăneşti.

Are nota 6 la purtare

Soarta şcolară a băiatului este oricum pecetluită. Regulamentul spune că, dacă un elev repetă de trei ori o clasă din acelaşi ciclu de studii, este automat exmatriculat. Pentru Cezar, acesta este al treilea an în care face clasa a V-a, iar pe semestrul I are deja opt corijenţe şi nota 6 la purtare, din cauza violenţelor.

Chiar dacă nu ar fi abuzat de elevul de 10 ani, băiatul ar fi fost exmatriculat. Acum are şanse mari să ajungă într-un centru de corecţie pentru minori, cu dosar penal.

Poliţia nu a finalizat ancheta

Două săptămâni după ce a fost înaintată plângerea mamei lui Andrei la Poliţia din Ţibăneşti, ancheta nu a produs niciun rezultat. „În prezent nu se poate lua nicio măsură, pentru că cercetările sunt încă în desfăşurare, sub conducerea procurorilor", spune Virginia Pralea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Între timp, toţi cei trei minori implicaţi în actele sexuale reclamate continuă să meargă la şcoală. Pentru moment, tânărul Cezar Sandu a rămas în mijlocul co­­­­­­­­­­­­­legilor săi, care se tem de firea violentă a adolescentului.

citeste totul despre: