Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dumitru FOTO Adevarul
Mircea Dumitru FOTO Adevarul

Universitatea din Bucureşti face un apel public prin care propune mai multe soluţii pentru creşterea calităţii învăţământului superior şi întărirea autonomiei universitare, urmând ca după semnare, această petiţie să fie trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, transmite Mediafax.

Potrivit sursei citate, petiţia publicată de instituţia de învăţământ superior, care a strâns peste 200 de semnături, promovează nouă propuneri legate de creşterea calităţii în domeniul universitar.

Acestea sunt următoarele:

1. Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, asociată cu auditarea anuală a autonomiei universitare în fiecare stat membru.

2. Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.

3. Asigurarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE, care să se constituie într-o garanţie suplimentară a acestui proces.

4. Încurajarea, la nivel european, a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE în construcţia bugetelor naţionale pentru finanţarea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice.

5. Stabilirea unor niveluri minimale (ajustate la paritatea puterii de cumpărare) ale finanţării pe student, pe care fiecare stat membru să le asigure în mod obligatoriu, în vederea consolidării unui cadru economic stimulativ pentru mobilităţile academice.

6. Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.

7. Iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, accesate în baza unor criterii de performanţă;

8. Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.

9. Iniţierea unor dezbateri privind creşterea corelării dintre angajabilitatea - mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior, în vederea includerii ca prioritate în strategiile pe tema educaţieim, în contextul Strategiei Education & Training Post-2020.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti va susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei.

„Vă invit să semnaţi acest apel public şi să vă alăturaţi iniţiativei noastre, în care propunem câteva soluţii pentru un învăţământ superior mai bun. În numele tuturor semnatarilor, vom trimite aceste propuneri către preşedintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl. Tibor Navracsics, şi Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl. Carlos Moedas”, a transmis rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, potrivit sursei citate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite