Ultimele sfaturi pentru probele la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de candidaţi îşi testează cunoştinţele la examenul de maturitate. Absolvenţii de clasa a XII-a au de înfruntat mâine proba scrisă la Bacalaureat la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului. 

Liceenii vor susţine mâine, 30 iunie, proba scrisă la matematică sau istorie. Profesorii spun că la matematică elevii trebuie să se aştepte la subiecte mai dificile, în timp ce la istorie s-ar putea să primească întrebări care să nu să le solicite excesiv memoria.

Printre cei care se vor lupta cu cifrele se numără elevii de la liceele cu profil real din filiera teoretică, de la şcoli tehnologice, cu profil militar sau cele pedagogice. Liceenii care au absolvit un profil umanist sau unul vocaţional vor fi testaţi la istorie.

Umaniştii vor trebui să răspundă la cerinţele formulate în trei subiecte. Este vorba de răspunsuri la întrebări şi de formularea unui eseu. Chiar dacă rezolvarea subiectelor este subiectivă, profesorul Mihai Manea arată că baremul este „extrem de precis şi coerent".

El îi sfătuieşte pe candidaţi să privească fără nelinişte acest examen, pentru că şi la sesiunea specială a Bac-ului pentru olimpici desfăşurată recent, subiectele au fost accesibile.

„Se punctează şi utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentării, evidenţierea relaţiei cauză-efect şi utilizarea de argumente istorice", arată Mihai Manea, profesor de istorie la Liceul „Iulia Hasdeu" din Bucureşti.

El spune că elevii nu trebuie să memoreze pe dinafară date şi ani şi că accentul se pune pe competenţe. „Se recomandă candidaţilor cunoaşterea noţiunilor istorice fundamentale, înţelegerea cerinţelor subiectelor, încadrarea în limita spaţiului menţionat şi aplecarea asupra documentelor / izvoarelor / surselor istorice", arată dascălul.

Citiţi şi:

Rezultate la Bac: experţi în serie

Olimpicii români pariază pe educaţia occidentală

Refugiaţi de război şcoliţi în România

La matematică e mai greu

La proba de matematică mingea este numai în terenul elevilor, la corectare nefiind loc de interpretare.

„Examinatorii nu pot fi subiectivi la proba de matematică. Baremul este strict. În ultimii ani s-au dat la Bacalaureat probleme mai dificile, dar o notă de cinci, de şase sau de opt se poate obţine în condiţii decente. Subiectele grele sunt făcute pentru departajarea celor mai buni. Dacă se dau subiecte medii toată lumea o să ia zece şi atunci o să tragem nişte concluzii greşite", arată Emil Dumitrescu, profesor de matematică în Galaţi.

 "Când simţim că raţionamentul nu mai «merge», vezi dacă n-ai omis ceva din ipoteza problemei! În cazul în care ideea de rezolvare se arată a fi ineficientă, renunţă la ea şi încearcă alta! Caută întotdeauna în «sacul cu amintiri» probleme înrudite!".

Acestea sunt reguli de aur pe care profesorul Emil Dumitrescu le-a dezvăluit şi pe platforma sa, www.profesoronline.ro, un site cu probleme de matematică, rezolvări şi sfaturi virtuale. 

Telefon pentru nereguli

Părinţii şi elevii vor putea sesiza neregulile apărute în organizarea examenului de Bac  la linia TEL VERDE 0800.801.100 pusă la dispoziţie de  Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii ministerului reamintesc părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi îi roagă să semnaleze orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru „protocol". Linia telefonică va fi disponibilă zilnic, gratuit, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00.

Fraudele vor fi sancţionate

Potrivit metodologiei de organizare a examenului de Bac, se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice fel materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Introducerea unor astfel de materiale în clasă duce la eliminarea candidatului din examen. Liceenii eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot participa la probele următoare şi nu li se vor recunoaşte disciplinele deja promovate, în următoarea sesiune de Bac.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite