Reacţia experţilor în legătură cu Legea manualului şcolar: „Azi facem o lege pentru manual, mâine pentru fabrica de chibrituri“. Singura miză e manualul unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în învăţământ găsesc inutil demersul ministrului Educaţiei Liviu Pop de a face o Lege a manualului şcolar. Unul dintre motive e că reglementarea acestui sector se face deja prin stabilirea unei metodologii- prin realizarea unei legi nefăcând altceva decât să birocratizezi şi mai mult domeniul. Mai mult, specialiştii educaţionali afirmă că singura miză a viitoarei Legi este instituirea monopolului statului asupra realizării manualelor.

„Am început să devin un fel de Toma Necredinciosu' când vine vorba de administraţia actuală din Educaţie. O Lege a manualului nu ar fi ceva rău în sine, dar este important să vedem ce va conţine exact. Pentru că dacă va reglementa un monopol al statului asupra manualelor şcolare, atunci actul nu doar că este inutil, este şi abuziv. În calitate de autoritate statală, este bine să institui anumite mecanisme de control asupra realizării manualelor, însă nu poţi să acreditezi o singură editură în acest scop, adică cea de stat. Ar fi practic o reîntoarcere la comunism“, este de părere Marian Stas, specialist educaţional.

Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, crede că miza acestui act legislativ o reprezintă doar manualul unic. În rest, realizarea unui astfel de document nu îşi are rostul pentru că există deja  o metodologie care reglementează sectorul manualelor şcolare. „Nu cred că era nevoie de o lege pentru a tranşa această problemă. Nu e o chestiune într-atât de importantă, adică de calibrul unei legi. Poţi să elaborezi o metodologie pe care să o aprobi prin ordin de ministru, cum s-a făcut şi până acum. Azi dăm o lege pentru manualul şcolar, mâine dăm pentru fabrica de chibrituri şi tot aşa. Nu se poate aşa ceva. Legile sunt legi. Acestea au nişte obiective clare, generale, care sunt de interes naţional. Se prea poate ca proiectul de lege să fie realizat doar cu scopul de a legifera manualul unic. Altfel, nu văd de ce ai face o asemenea lege“.

Statul trebuie să dea mai mulţi bani pentru manuale, nu să facă manuale unice

 „Sistemul de învăţământ românesc suferă în acest moment de supra-reglementare - cu alte cuvinte, avem prea mult control de la centru iar acest lucru a dus la o de-responsabilizare la nivel local. Printr-o Lege a manualului se va încerca, probabil, acelaşi lucru - centralizarea deciziilor în detrimentul competiţiei libere - iar o astfel de măsură ar genera, de asemenea, corupţie. Nu de o Lege a manualului avem nevoie, ci de alocarea unor sume mai mari pentru manuale şi de o mai bună organizare din punct de vedere logistic a ministerului, pentru ca achiziţiile să nu se mai facă mereu pe fugă şi să fie întârziate din cauza contestaţiilor. 

Ministerul Educaţiei a alocat până acum foarte puţini bani pentru achiziţia manualelor. Din această cauză sunt de o calitate scăzută. Este necesar ca procesul de achiziţie să permită selectarea ofertelor pe criteriul calităţii, nu al preţului scăzut. 

Diversitatea resurselor educaţionale şi competiţia liberă între edituri sunt sănătoase într-un sistem care se bazează pe responsabilitate personală. Profesorii ar trebui să fie liberi să îşi aleagă resursele folosite (manuale, auxiliare, etc.) atâta vreme cât ele respectă programa şcolară“, explică Tincuţa Apăteanu, preşedintele Asociaţiei  „Edusfera“.

De aceeaşi părere este şi Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie, care subliniază faptul că statul ar trebui să se focuseze pe alte probleme, mult mai importante, din Educaţie, precum formarea dascălilor. „Legea manualului nu este un proiect nou. Prima dată s-a vorbit despre acest lucru în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu. Activarea proiectului de către ministrul Pop arată forţa unei majorităţi covârşitoare la guvernare. Noi aşteptăm măsuri care să atace profund problemele din sistem, inclusiv pe cele care nu afectează actorii din exterior –în cazul de faţă, editurile- , precum formarea iniţială a cadrelor didactice sau îmbunătăţirea relaţiei dintre mediul universitar şi preuniversitar“.

Proiectul de Lege al manualelor va fi pus în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, după cum a anunţat, sâmbătă dimineaţă, Liviu Pop, ministrul Educaţiei, pe pagina sa de Facebook.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite