Publicarea pe SEAP a documentelor privind licitaţia pentru noile manuale întârzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentele se află la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi 
Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care le va publica pe SEAP cel mai 
probabil vineri    FOTO: Shutterstock
Documentele se află la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care le va publica pe SEAP cel mai probabil vineri    FOTO: Shutterstock

În data de 15 aprilie, documentele privind licitaţia pentru noile manuale trebuiau postate pe SEAP, însă nici până acum nu s-a întâmplat asta. Editorii de manuale critică lipsa de punctualitate a Ministerului Educaţiei (MEN), însă, Remus Pricopie spune că documentaţia a fost trimisă. Astfel, procedura birocratică întârzie publicarea documentelor pe SEAP, însă cel mai probabil acestea vor fi postate vineri, spun reprezentanţii MEN.

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a declarat într-un comunicat de presă că deja au trecut două zile peste data de 15 aprilie 2014, la care ar fi trebuit să apară în SEAP documentaţia privind achiziţia de manuale pentru clasele I şi a II-a, aşa cum prevedea Calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu o lună în urmă.

"Întârzierea cu fiecare zi a termenelor stabilite unilateral de MEN face tot mai dificilă  misiunea  producătorilor de manuale,  confruntaţi cu timpul mult prea scurt acordat de minister atât pentru elaborarea proiectelor, cât şi pentru executarea de calitate şi la timp a contractelor. Precizăm încă o dată faptul că abia după apariţia în SEAP a întregii documentaţii (publicată cu omisiuni până acum de MEN), cei interesaţi se pot apuca în cunoştinţă de cauză de elaborarea unor proiecte de manuale", se arată în comunicat.

Paul Blogh, de la Read Forward, firma care a publicat primul manual digital, atrage şi el atenţia asupra întârzierii publicării documentelor. "Atunci când pui un termen atât de scurt, şi trei ore contează", spune el.

Totuşi, reprezentanţii  Ministerului Educaţiei spun că documentele au fost trimise pe 4 aprilie pentru a fi postate pe SEAP, însă procedurile de verificare durează 14 zile. În prezent, documentele se află la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care le va publica pe SEAP cel mai probabil vineri.

"Noi am depus documentele, dar sunt nişte proceduri de validare care nu mai ţin de noi. Documentele vor fi publicate pe SEAP, când vor fi parcurse procedurile", a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru adevarul.ro.

Ministerul, acuzat de întârzieri

Editorii au protestat în luna martie faţă de faptul că Ministerul Educaţiei a întârziat publicarea ordinului de ministru semnat în noiembrie, pentru lansarea licitaţiei.

"Uniunea Editorilor din România (UER) a aflat cu stupoare, în 14 martie 2014, despre apariţia oficială a documentelor prin care sunt deschise procedurile de licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a. Stupoarea vine din faptul că documentele respective poartă semnătura aprobării ministeriale în data de 22 noiembrie 2013 şi nu au făcut niciodată obiectul unei dezbateri publice. Acest gest vine să confirme lipsa de transparenţă şi de disponibilitate la dialog a MEN", a declarat Mihail Penescu, preşedintele UER, la o conferinţă de presă din 26 martie. Întrebat dacă Ministerul Educaţiei ar fi putut încheia pe ascuns înţelegeri cu edituri sau firme de soft, Penescu a răspuns că "nu poate face astfel de acuzaţii".

El a mai atras atenţia că, în urma discuţiilor pe care reprezentanţii editurilor le-au avut cu cei de la minister, s-au făcut o serie de observaţii, care nu se regăsesc în forma oficială a documentelor postate de Minister. 

La rândul său, Costin Diaconescu de la editura CDPress atrage atenţia că din documentele postate de minister lipsesc o serie de elemente: estimarea preţului, caietul de sarcinim contractul cadru şi condiţiile de eligibilitate.

Manualele digitale ar fi trebuit mai întâi pilotate în şcoli

În ceea ce priveşte manualele digitale, Penescu spune că Ministerul nu este pregătit pentru a le lansa. 

"Dacă Ministerul dorea să aibă manuale digitale, făcea o pregătire în şcoli, cunosc învăţătoare de elită din Bucureşti care nu ştiu să deschidă un calculator. Dvs. cunoaşteţi vreo iniţiativă a ministerului prin care să greeze un grup de învăţătoare cu ajutorul cărora să piloteze manuale digitale? Există un experiment de genul acesta iniţiat de minister? Noi nu ştim de aşa ceva. Jumătate din şcolile româneşti au poate probleme de curent electric, nu de legătură la internet. Parcă am uitat în ce ţară trăim şi facem manuale digitale. Asta este o floare politică pusă la butonieră într-un moment de extaz electoral. Ministerul nu are traininguri pentru profesori sau pentru autorii de manuale", a atras atenţia Penescu.

În urmă cu câteva săptămâni, UER a solicitat o întrevedere cu ministrul Remus Pricopie şi convocarea comisiei mixte minister – editori pentru a analiza posibilităţile concrete privind producerea si achiziţia manualelor şcolare pentru anul şcolar 2014-2015 şi în perspectivă, dar încă nu au primit un răspus.

Documentele pentru licitaţie, publicate cu trei luni întârziere faţă de calendar

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru privind manualele tipărite de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie, împreună cu varianta lor digitală.

"Unii dintre editori nu vor să schimbe nimic, pentru că pierd bani. Programele au fost anunţate acum un an. Condiţiile de redactare, în iunie. Prin urmare, au avut la dispoziţie mai mult de şase luni", a declarat pe 18 martie ministrul Educaţiei pentru ziarul Adevărul.

Potrivit ordinului de ministru semnat în noiembrie 2013, pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.


VIDEO Mario Demezzo, de la Uniunea Editorilor din România: „De şapte ani, piaţa editurilor de manuale a stagnat“

Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată oficial de minister. Editorii susţin că nu pot fi digitalizate toate manualele până la toamnă

Manualele digitale, o intenţie bună pusă în practică pe genunchi

ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

 digitale“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite