Profesorii care predau educaţie sexuală în şcoli fără acordul părinţilor, pasibili de amendă sau puşcărie. Specialişti: „E o aberaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia sexuală în şcoli, fără acordul părinţilor, ar putea fi interzisă. Asta pentru că Senatul a adoptat tacit un proiect de lege în acest sens care vine cu penalităţi dintre cele mai grave pentru profesori: amendă sau chiar închisoare de la trei la doi ani. Specialiştii susţin că proiectul care va ajunge pe masa Camerei Deputaţilor este o aberaţie.

Concret, termenul de adoptare de către Senat a proiectul iniţiat de parlamentarul Ninel Peia s-a împlinit pe 5 decembrie, fără ca proiectul să fi primit raportul Comisiei pentru învăţământ. Controversatul document prevede că „profesorii care predau educaţie sexuală în şcoli, fără a avea acordul scris al părinţilor, ar putea ajunge la închisoare”. Asta pentru că, susţine Peia în nota de fundamentare, au fost elevi care au ajuns la psiholog din cauza informaţiilor despre sexualitate primite la şcoală.

„Nu sunt împotriva educaţiei sexuale, dar eu, ca părinte, vreau să-mi dau acordul scris pentru că vreau să ştiu cine predă acea oră de educaţie sexuală copiilor mei, vreau să ştiu dacă acea persoană nu este cumva gay, vreau să ştiu dacă acea persoană e pregătită pentru aşa ceva şi ce conţine acea oră de educaţie sexuală”, a explicat parlamentarul.

Oficiali: „E un demers inutil”

Demersul său e considerat însă inutil de atât de specialişti cât şi de oficialii de la Inspectoratul Şcolar Bucureşti. „În şcoli nu există cursuri de educaţie sexuală, ci doar o materie opţională „Educaţie pentru sănătate”, au arătat aceştia. Psihologii sunt şi ei împotriva acestui proiect care are şanse mari să devină lege şi afirmă că li s-ar interzice copiilor drepturi fundamentale, prevăzute de Constituţie: dreptul la informare, la sănătate şi la educaţie.

„Nu ai nevoie de acordul părinţilor pentru a preda educaţie sexuală. Am predat teme de educaţie sexuală la clasele V - VIII şi a fost foarte util, profesorii predau respectând teme deja consacrate. Punctul de plecare al acestui proiect de lege este total inutil. Studiile arată eficienţa educaţiei sexuale în şcoală, ea îndeamnă la responsabilitate, nu încurajează în niciun caz o sexualitate precoce”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

Referitor la faptul că educaţia sexuală ar produce traume în rândul elevilor de gimnaziu, Copăceanu afirmă că nu este nici pe departe aşa. „Copiii sunt foarte curioşi de corpul uman şi de sexualitate. În România, doar 6% din adolescenţi discută cu părinţii despre sex, educaţia sexuală fiind considerată un subiect tabu. Iar dacă nu primesc informaţii acasă ori la şcoală, ajung pe Internet, unde informaţia nu poate fi controlată”, a completat Copăceanu.

Potrivit acestuia, copiii cu o educaţie sexuală sunt mai puţin expuşi abuzurilor sexuale. „Să îi privezi de aşa ceva înseamnă să încalci constituţia”, a explicat psihologul.

De altfel, aceasta este şi propunerea cea mai des vehiculată şi de specialiştii români. În contextul actual din România, în care „societatea urmează modelul cultural rural, mai pudibond“, cea mai fezabilă variantă este mai degrabă existenţa unui curs obligatoriu mai amplu, de tipul „Pregătire pentru viaţa socială“, decât unul exclusiv axat pe sexualitate, este de părere sociologul Alfred Bulai.

România, înapoiată la educaţia sexuală

O cercetare din 2012 făcută de Academia Română arată că tinerii îşi încep viaţa sexuală încă de la 15 ani, în special cei cu educaţie scăzută şi din zonele rurale. Totodată, 60% dintre cei care şi-au început viaţa sexuală, primul act sexual l-au avut în mai puţin de 1 lună de când şi-au cunoscut partenerul.

În plus, doar 23% au folosit metode de protecţie sexuală, cei mai mulţi fiind cei de la oraşe, cu educaţie medie şi cu vârsta peste 18 ani. Numărul mediu de parteneri sexuali a fost 4, cu un maxim de 6 în cazul bărbaţilor. Doar 10% din informaţiile primite despre sănătatea sexuală au fost primite la şcoală, sau de la cabinetele medicilor şi aceasta s-a întâmplat după vârsta de 14 ani.

Cum e în străinătate

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care propune introducerea educaţiei sexuale în toate statele, chiar de la grădiniţă, arată că România este în urma Europei de Nord cu 50 de ani şi a vecinilor cu 20-30 de ani. Mai exact, Suedia a introdus prima un astfel de curs obligatoriu pentru elevi, în 1955, apoi în 1970-1980 l-au preluat şi statele din Vest, ca Germania, Austria, Elveţia, Olanda, Franţa şi Marea Britanie.

Au urmat Portugalia, Spania şi Irlanda, unde cursul se ţine din 2003, de la şcoala primară la gimnaziu. Ultimele au fost câteva dintre statele fostului bloc comunist.

Vârsta la care începe acest tip de educaţie în şcoli variază între 5 ani (Portugalia) şi 14 ani (Spania, Italia şi Cipru). Însă, în cele mai multe state, informaţiile sunt livrate sub umbrela unor cursuri principale precum Biologie, Educaţie Civică, Educaţie pentru Sănătate, Abilităţi Sociale şi chiar Religie, mai arată analiza OMS.

BOR - împotriva educaţiei sexuale în şcoli

O opinie vehementă împotriva educaţiei sexuale în şcoli a avut-o întotdeauna Biserica Ortodoxă Română, determinând în 2015 mai multe ONG-uri să trimită o scrisoare comună Ministerului Sănătăţii în care să solicite introducerea obligatorie a educaţiei sexuale în şcoli.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite