Profesoara care nu a făcut grevă niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii ieşiţi la pensie privesc uimiţi cum profesorii tineri îşi „cerşesc“ drepturile în faţa Guvernului și nu își ţin orele. Profesorii cu vechime dezaprobă grevele tot mai frecvente din ultimii ani. Ei spuncă meseria de dascăl nu mai este respectată, dar că acest lucru vine și din interiorul breslei.

Steluţa Istrătescu (70 de ani) predă limba engleză de 32 de ani. Aşa cum îi place să spună, şi-a petrecut toată viaţa la catedră. A absolvit Facultatea de Limbi Germanice, din cadrul Universităţii Bucureşti, în anul 1968 şi de atunci a predat la mai multe şcoli şi licee din Piteşti. În tot acest timp, a avut sute de elevi pe care i-a învăţat, cu drag, limba lui William Shakespeare.

„Nu trebuie să stau cu mâna întinsă"

Profesoara priveşte cu amărăciune la vremurile actuale şi la studenţii care ies pe bandă rulantă, dar care nu îşi pot găsi un loc de muncă. Îngrijorată este şi din cauza grevelor tot mai des întâlnite în sistemul de învăţământ românesc.

„Nu sunt de acord cu greva. Nu trebuie să stau eu cu mâna întinsă să-mi dea Guvernul ce mi se cuvine. Nu am luat parte la nicio grevă cât timp am fost profesor", mărturiseşte Steluţa Istrătescu. Ea consideră greva o formă de cerşit.

Profesorii de astăzi nu sunt de acord cu adoptarea noii legi a Educaţiei, cu reducerile de personal, dispariţia titularizării, pierderea unor drepturi salariale, creşterea vârstei de pensionare. Steluţa Istrătescu crede, însă, că nu aceste cerinţe vor rezolva problemele, ci un învăţământ de calitate, ca cel de pe vremuri.

„Am trăit o viaţă din meditaţii"

„Toţi cerem salarii mai mari, dar un învăţământ de calitate nu ştim să oferim. Salarii mici am avut toată viaţa, şi am trăit din meditaţii. Dar nu îi băgam pe elevi la grămadă, ca acum, doar ca să le luăm banii. Atunci, o şedinţă de meditaţie însemna că aveam un elev, maximum doi, pe care îi pregăteam. Lucram ore în şir cu ei, de drag, şi cea mai mare răsplată era când intrau primii la facultate. Dacă nu îşi scriau tema la meditaţie, îi dădeam afară şi le luam şi banii. Întotdeauna, data următoare se prezentau pregătiţi", povesteşte profesoara de limba engleză. O altă problemă a sistemului de învăţământ românesc ar fi, în opinia Steluţei Istrăţescu, facultăţile care accepta studenţi pe bandă rulantă.

Profesor servitor

„Să nu mai fie atâtea facultăţi de doi coceni. Viitorii profesorii trebuie să înveţe serios în facultate. Acum, oricine poate să devină dascăl, chiar dacă nu are pregătire de specialitate. Ori chiar dacă e pregătit într-o cu totul altă specialitate şi nici aptitudini didactice nu are. Înainte, când intra profesorul în sala de curs, îi ştiam de frică", spune femei.

„Profeso­­­rul era privit cu alţi ochi şi era respectat, fiind considerat un intelectual. Notele nu se acordau atât de uşor ca acum şi nici nu erau atât de mari, pentru că reflectau într-adevăr cunoştiinţele elevului. Dascălul iubea atât de mult copiii, încât avea răbdare să le explice şi de zece ori dacă nu înţelegeau ceva", îşi aminteşte profesoara de engleză.

„Încercam să-i imit pe profesorii mei. Chiar dacă unii erau foarte maturi, îi luam ca pe copii, le explicam de 10 ori până pricepeau, încercând toate metodele ca să‑i atrag. Pe vremuri, profesorul avea statut de profesor, elevul era elev şi îşi ştia locul, iar părintele nu mă teroriza ca acum pentru o notă. Nu mă călcau în picio­­­are mama, tata, co­­­­­pilul. Se lua maxim media 8, rar 9 sau 10. Profesorul acum e servitor", se plânge profesoara ieşită la pensie în anul 2000.

Bac-ul e o joacă

Nici Bacalaureatul nu mai e ce-a fost odată, după părerea Steluţei Istrătescu. „Ăsta nu e examen de finalizare a studiilor liceale, e o joacă. Pe vremea aia ca să iei un 4 învăţai pe rupte, de te speteai. Acum dacă un copil ia 4, se sinucide. Am avut o studentă, când predam la Universitate, care a venit la catedră şi mi-a spus că dacă n-o trec în restanţă, se sinucide. I-am spus că nu-I cer decât să înveţe şi mi-a spus: «doamna profesoară, dacă nu mă treceţi, mă sinucid.» Şi am trecut-o, ce era să fac?", încheie profesoara.

"Viitorii profesorii trebuie să înveţe serios în facultate"
Steluţa Istrătescu
profesoară

Grevă în timpul Bac-ului

Profesorii au făcut grevă luna trecută chiar în timpul unei probe de bacalaureat, pentru prima dată în istorie. Mii de elevi au fost nevoiţi să mute testarea în altă zi. Profesorii sun nemulţumiţi de scăderea veniturilor, din cauza noii legi a salarizării bugetarilor, de la începutul acestui an.

Ei ameninţă cu noi proteste, dacă nici amendamentele pe care le-au formulat la proiectul noii legi a Educaţiei nu vor fi luate în seamă de Parlament

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite