DOCUMENT Profesoara concediată pentru că a criticat-o pe Firea a lansat un manual pentru elevii de clasa a V-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tunegaru FOTO Eduard Enea
Cristina Tunegaru FOTO Eduard Enea

Cristina Tunegaru, profesoara de limba română care a avut o serie de declaraţii critice la adresa Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, a lansat un manual gratuit de clasa a V-a, în concordanţă cu programa.

„În ultimele săptămâni am muncit mult şi cu drag la un manual de limba română pentru clasa a V-a care respectă noua programă. Vreau să-l distribui gratuit tuturor copiilor şi profesorilor, pentru că nu ştim când şi dacă problema manualelor va fi rezolvată. Am ataşat mai jos un manuscris al manualului. Îl puteţi folosi ca atare şi vă rog să îmi trimiteţi toate recomandările, sugestiile, corecturile necesare. Mi-ar fi foarte util şi un pic de sprijin pe partea grafică. Rezultatul final va fi un manual gratuit, sub licenţă deschisă”, a scris dascălul pe pagina sa de Facebook

După ce a văzut că elevii de clasa a V-a au fost lăsaţi fără manuale şi sunt nevoiţi să lucreze după un compendiu, profesoara de Română Cristina Tunegaru, care a devenit celebră după ce a criticat public sistemul de învăţământ, dar şi pe primăriţa Gabriela Firea, a lansat un manual gratuit pentru elevi. Cartea a fost publicată pe pagina sa de Facebook iar colegii dascălului, părinţii şi elevii sunt invitaţi să contribuie cu sugestii. Tunegaru intenţionează ca în cel mult două săptămâni, odată cu modificările de conţinut şi cele privind grafica, să poată distribui la clasă acest manual. 

„E o idee mai veche. În ultimii ani am lucrat tot mai puţin pe vechile manuale şi am venit cu fişe de lucru la clasă, propunându-le elevilor mei diverse activităţi mai interesante, mai atractive. Aşa că m-am gândit să fac un manual în care să integrez acele fişe de lucru cu care voi lucra oricum pe parcursul anului. Un alt motiv pentru care am avut această iniţiativă a fost noua programă şcolară, care se potriveşte foarte bine cu stilul meu”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesoara Cristina Tunegaru. 

Compendiumul obligă profesorii şi elevii să lucreze mai mult

Dascălul spune că i-a plăcut să-şi pună ideile în practică în cadrul acestui manual care, speră ea, vine nu doar în sprijinul elevilor, ci şi în cel al dascălilor. Asta pentru că acel compendiu pe care l-au primit elevii la început de an supune la muncă suplimentară şi copiii şi profesorii. 

„Compendiumul e o traducere a programei şi nu oferă, la limba română cel puţin, niciun text pe care să lucrezi. Adică profesorul trebuie să vină cu alte fişe de lucru, să propună texte. Cerinţele şi itemii sunt foarte gerenali. De exemplu, i se spune profesorului să propună un text narativ, sau un text descriptiv şi atunci profesorul trebuie să muncească în plus şi să-şi pregătească orele cu mult mai multă atenţie”, a completat Cristina Tunegaru. 

Mai mult, ea arată că soluţia de moment găsită de Ministerul Educaţiei nu vine nici de departe în sprijinul elevilor, ale căror cunoştinţe nu se pot fixa. „Compendiumul nu îl ajută nici pe elev prea mult pentru că sunt cerinţe generale, se pot aplica pe anumite texte, nu ajută la înţelegerea profundă a textelor şi atunci e nevoie de muncă suplimentară. Ar fi un dezastru dacă ar fi folosit mai mult de câteva săptămâni”, a precizat profesorul de limba română. 

În ceea ce priveşte noua programă şcolară, Tunegaru afirmă că, cel puţin din perspectiva materiei pe care o predă, un mare plus e accentul pus pe comunicarea orală şi pe găsirea unor strategii cât mai diverse de a dezvolta abilitatea copiilor de a vorbi. 

„Cealaltă programă nu punea atât de mult accent pe comunicare. Întotdeauna la clasă găsim un prilej să ne exprimăm opinia despre ceva. Deocamdată, manualul pe care l-am publicat pe Facebook este doar o primă variantă. Aştept idei, sugestii, recomandări, corecturi, propuneri, contribuţii care să îmbunătăţească manualul. E o primă variantă la care am lucrat destul de mult. Încă nu poate fi distribuit la clasă, dar sper ca în perioada următoare să avem o variantă îmbunătăţită cu corecturile necesare”, a conchis dascălul.  

Ce spun colegii profesoarei 

Reacţiile colegilor de breaslă nu au întarziat să apară. Deşi părerile lor sunt împărţite, aceştia au apreciat că ceea ce se regăseşte în manual e suspus dezbaterii. „Mi se pare normal să existăm şi noi care să ajutăm atât cu corectură cât şi cu sugestii deşi am fost dresaţi că totul se face de către un conducător suprem şi părerea noastră nu contează. Ei bine, doamna Cristina Tunegaru ia atitudine şi rezultatul este uimitor. Aştept un manual de matematică, unul de fizică, unul de chimie. Cred că se mai găsesc oameni de calitate în ţara asta”, a scris un dascăl pe reţeaua la socializare.

Elevii de clasa a V-a au început şcoala fără manuale, din cauza contestaţiilor depuse de edituri. Controversatul manual unic cuprinde curricula şcolară la materiile ale căror manuale au fost contestate, precum Limba română, Limba modernă 1 şi 2, Istorie, Geografie, Educaţie plastică, Muzică, Educaţie tehnologică şi consiliere, urmând ca acesta să fie folosit în primele opt săptămâni ale anului şcolar.

Şicane între Tunegaru şi Firea  

Profesoara de Română Cristina Tunegaru a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară. Pentru că era profesor suplinitor, aceasta a fost înlăturată în această vară din şcoala în care profesa. Dascălul a reproşat că nu a venit nimeni să o vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor ei sau să vorbească cu părinţii şi cu copiii. Ulterior, a luat nota 10 la examenul de titularizare.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite