Pricopie: „Lucrăm la modificarea programei şcolare, urmează materia de gimnaziu şi de liceu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Ministerul Educaţiei a finalizat noua programă pentru învăţământul primar şi urmează cea pentru gimnaziu şi liceu, documente ce vor fi puse în dezbatere publică, în paralel cu actualizarea manualelor şcolare învechite şi cu introducerea celor digitale, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la o conferinţă organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Noua programă pentru ciclul primar de învăţământ este finalizată. "Urmează programele pentru gimnaziu şi liceu, care vor fi şi ele supuse dezbaterii publice", a spus ministrul Educaţiei.

Schimbările vizează şi modificarea conţinutului manualelor, cele mai multe dintre ele învechite, a adăugat Pricopie, dând exemplul unui manual care încă îi învaţă pe elevi că „România depune eforturi susţinute pentru integrarea în Uniunea Europeană“.

"Avem manuale doar pentru 50% din materie, avem curriculum, dar nu avem manuale pentru că nu există un interes comercial, însă trebuie să ne gândim la interesul şcolar", a mai declarat oficialul. 

Tabletele în şcoli nu reprezintă o prioritate deocamdată

El a adăugat că, momentan, nu vor fi cumpărate tablete pentru elevi, ci se va investi masiv în schimbarea manualelor, pentru a fi mai atractive, în paralel cu introducerea manualelor digitale.

"Vom dezvolta sofware-uri educaţionale care să fie folosite de profesori în clasă, iar manualele digitale vor fi introduse după ce se vor conecta la internet toate şcolile din ţară, ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni", a declarat ministrul Educaţiei.

Este vorba de un proiect de 30 de milioane de euro asigurat din fonduri structurale, pentru modernizarea şcolilor, care a început în 2008, a explicat oficialul.

"Noile manuale vor fi independente de auxiliare, care nu vor mai fi neapărat necesare, mai ales dacă vor fi şi manuale digitale la clasă. Vreau să atrag atenţia că manualul digital îl completează pe cel clasic, nu îl înlocuieşte. Ştiu că, astfel, ne lovim de industria manualelor auxiliare, însă nu este normal ca să existe un manual slab aprobat de Ministerul Educaţiei şi care să necesite un auxiliar, care de multe ori se cumpără chiar de la clasă", a spus Pricopie.

Acesta a ridicat şi problema adaptării planurilor de şcolarizare din ţară la cerinţele pieţei din zonă, urmând „vocea industriei din zonă“. „De aceea am pus în dezbatere publică, pentru prima dată în ultimii ani, planul de şcolarizare din învăţământul primar“, a spus ministrul Remus Pricopie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite